Overig september 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Dag van de Grunneger toal gaat digitaal
Dag van de Grunneger toal gaat digitaal

Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) lanceert op zaterdag 5 september een nieuwe talkshow in en over de Groninger taal: Moi Forum! – Veur Mekoar. Centraal thema van de uitzending is het gebruik van het Gronings in de huidige tijd en in de toekomst. In het Forumgebouw in Stad ontvangt presentator Marcel Nieuwenweg (bekend van RTV Noord) verschillende bekende Groninger gasten aan tafel. Hij wordt tijdens de uitzending bijgestaan door sidekick Jan Veldman, muzikant en theater(script)schrijver. Ook is er tussen de gesprekken door ruimte voor livemuziek van Wat Aans en Westkantstad. De talkshow wordt om acht uur ’s avonds rechtstreeks gestreamd via het online kanaal van het Forum.

Presentatie Hintsorgel
Presentatie Hintsorgel

In 2019 heeft Orgelmakerij v.d. Putten het groot onderhoud van het Hintsorgel te Midwolda uitgevoerd. Het orgel, dat bijna 250 jaar oud is, was ruim 50 jaar na de vorige restauratie toe aan een grote onderhoudsbeurt. In 2018 werd door de Stichting Oude Groninger Kerken en de Stichting Hintsorgel Midwolda besloten om het orgel in Midwolda uit 1772 een grote onderhoudsbeurt te geven. Vorig jaar is het instrument helemaal schoongemaakt, is de speelmechaniek geoptimaliseerd en zijn waar nodig pijpen (vooral de tongwerken) gerepareerd en op klank gebracht. De presentatie vindt plaats op zaterdag 5 september 2020 om 20.00 u. De orgelbouwers Ingrid Noak en Winold van der Putten geven een toelichting op de uitgevoerde werkzaamheden. Orgeladviseur Stef Tuinstra en organist Ludolf Heikens bespelen het orgel om een impressie te geven van de klank van het Hints-orgel. We hadden deze presentatie gepland in het voorjaar maar door omstandigheden is dit uitgesteld en kunnen er nu slechts 50 mensen aanwezig zijn. Op de website www.hintsorgelmidwolda.nl staat hoe men zich kan aanmelden voor de presentatie. U kunt de presentatie alleen bijwonen als u zich heeft aangemeld. Aanmelden via de website www.hintsorgelmidwolda.nl Onder voorbehoud van eventuele verscherpte maatregelen i.v.m. de corona-crisis.

Corona classics in Mariakerk Krewerd
Corona classics in Mariakerk Krewerd

Vanaf zondag 26 juli 2020 elke zondagmiddag corona-vrij genieten van het orgel van Krewerd. Organist Hans Nomen uit Warffum is uw gastheer - hij verzorgt - met 'handen en voeten' - orgelmuziek uit vervlogen tijden en praat u tussen het spelen door bij over de muzikale meesters uit het verleden. Een laagdrempelig evenement waar u kunt binnen wippen en vertrekken wanneer u dat schikt. Corona-vrij genieten van muzikale klassiekers!

Uit de KUNST in Usquert
Uit de KUNST in Usquert

Uit de Kunst in Usquert is de kunstroute in Usquert. Elke 1e zondag van de maand zijn 11 kunstenaars aan het werk in 9 verschillende ateliers. Naast het ‘Monumentaal Usquert’, waar duizenden bezoekers elke twee jaar komen, is Usquert nu een evenement rijker. Kom en bewonder de kunst van het beeldhouwen, schilderen, fotograferen en quilten. Er is een verscheidenheid aan kunst van pop art, portret, landschap en figuratief tot organische vormen, iconen en abstract. Op twee van de locaties kun je ook 2e hands schatten ontdekken, en je kunt ook een koffiepauze nemen op de Streeksterweg 11.

Kerken- en Marentochten Geannuleerd!
Kerken- en Marentochten Geannuleerd!

Helaas gaan deze tochten dit jaar niet door! Volgend jaar hopen we ze weer te kunnen maken.Het Damsterveer van Appingedam ontwikkelde samen met SOGK de Kerken- en Marentocht: een dag-arrangement, onder leiding van een gids, waarbij varend over de Groninger maren kerken worden bezocht. Voor 2020 zijn drie vrijdagen gepland: 12 juni, 24 juli en 11 september. Het programma start om 10.30 uur met koffie en gebak in Paviljoen Overdiep aan de jachthaven te Appingedam. Van hieruit is het een kleine wandeling met de gids naar de Nicolaïkerk. Vervolgens vaart u met het Damsterveer door het eeuwenoude stadscentrum, onder de hangende keukens door, richting het buitengebied met als eerste stop het wierdedorp Oosterwijtwerd. Voor nadere details zie onderstaande link.

Ensemble Lyrico
Ensemble Lyrico

Tijdens Open Monumentendag speelt Ensemble Lyrico in de sfeervolle ambiance van de Mariakerk 'Ayres and psalms' van John Dowland (1563-1626), begeleid op gamba, klavecimbel en bas. Uitvoerenden Lucia van Vugt: sopraan Geert Koskamp: altus Wil Lensen: tenor Noël Casteleyn: bas Ben Bults: gamba Arie de Bruijn: klavecimbelJohn Dowland (1563-1626) John Dowland was een Engelse zanger, luitist en componist die bekend is geworden door het lied 'Flow my tears' (Lachrimae). In 1596 publiceerde hij zijn eerste muziekbundel met de titel de First Booke of Songes or Ayres of Foure Partes with Tableture fort the Lute. Deze bundel werd een enorm succes. Het was de eerste publicatie van Engelse 'lute songs' en de eerste muziekpublicatie in 'tafelboekvorm'. Hierbij wordt de partituur zodanig afgedrukt, dat maximaal vier zangers wanneer ze rond een tafel staan elk hun eigen partituur kunnen lezen uit één en hetzelfde muziekboek. OrganisatieEnsemble Lyrico in samenwerking met Plaatselijke Commissie Mariakerk Krewerd.ToegangVrije bijdrage na afloop Meer informatie op onderstaande website.

Dorpswandeling historisch Baflo
Dorpswandeling historisch Baflo

De commissie Toren Baflo organiseert een dorpswandeling door historisch Baflo. Onder verhalende begeleiding van Kees Danhof, lid van Stichting Historische Kring Baflo, maakt u kennis met de historie van Baflo. Tijdens een verrassende wandeling gaat u van de toren door het dorp op zoek naar de voetsporen van Rudolf Agricola, de vele cafés, langs het station, het mooi gerestaureerde Kunsthuis Stol-Vennemahuis, door Rasquert en meer. Tijdens de wandeling is er een pauze. Na vele verhalen eindigt de tocht bij de Laurentiuskerk. Bezichtiging toren en Laurentiuskerk zijn mogelijk. ReserverenOpgave vooraf via: Kees Danhof op onderstaand e-mailadres. Maximum aantal deelnemers per wandeltocht is 15. Rondwandeling op verzoek Naast deze reguliere wandelingen kunt u altijd een wandeling met gids maken bijvoorbeeld vanwege een bruiloft, jubileum, verjaardag of zo maar omdat u het leuk vindt in Baflo te wonen en er meer van wilt weten. Hiervoor kunt u een afspraak maken met Kees Danhof van de Historische Kring Baflo.

Open Monumentendag gemeente Groningen
Open Monumentendag gemeente Groningen

Open Monumentendag wordt iets anders dit jaar. De reden laat zich raden: Covid-19. Maar niet getreurd: maar liefst 35 monumenten zijn toch te bezoeken dankzij de betrokken eigenaren, beheerders en gebruikers. Alle deelnemende panden hebben maatregelen genomen om u veilig te kunnen ontvangen. Het is raadzaam om vooraf even goed te kijken naar de mogelijkheden bij het monument dat u graag wilt bezoeken. Voor sommige monumenten en activiteiten moet u vooraf reserveren. De meeste panden nemen deel op zaterdag 12 september. Sommige panden zijn ook op zondag 13 september te bezoeken.Geen informatiemarkt dit jaar & geen fysiek programmaboekje. Wel is er een informatiepunt op zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.00 in het Boter en Broodhuisje van de Martinikerk.