`Maantjes' rondwandeling Joodse buurt

Datum 05 Jul 2020

Datum Groningen: Synagoge Folkingestraat Groningen

Terug naar ActiviteitenTerug naar Activiteiten
`Maantjes' rondwandeling Joodse buurt

Synagoge Groningen geeft de komende zomermaanden tijdens rondwandelingen door de Joodse buurt uitleg over de maantjes van Galgal Hamazalot, de vier andere kunstwerken en al het andere dat er nog herinnert aan het Joodse leven van weleer. De rondwandelingen zijn op zondag om 13.00 en 15.00 uur. Kosten €5,-. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is reserveren voor de rondwandeling gewenst. Dit kan door een bericht te sturen naar onderstaand e-mailadres.

De bronzen maantjes in het plaveisel van de Folkingestraat moeten tijdelijk het veld ruimen. Eind juli, als naar verwachting de herbestrating gereed is, moeten ze er weer liggen, maar niet allemaal op hun oude vertrouwde plek. Twee ervan worden op enige afstand van hun oude plek teruggeplaatst, op verzoek van winkeliersvoorzitter Anne Zijlstra en Stichting Folkingestraat Synagoge, met instemming van kunstenaar Joseph Semah.

Sinds 1997 liggen ze er al: de 11 bronzen maantjes in de Folkingestraat. Samen vormen ze het kunstwerk Galgal Hamazalot (Tekens van de Dierenriem) van de Joodse kunstenaar Joseph Semah. Precies in het midden van het plaveisel vormen ze een maancyclus: elf bronzen maanvormen, van volle maan tot nieuwe maan.

Galgal Hamazalot is een van de vijf kunstwerken die sinds eind jaren ‘90 in de Folkingestraat herinneren aan het Joodse leven dat hier tot de deportatie van de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog bestond.

Visueel uit het midden
Voorzitter Anne Zijlstra van winkeliersvereniging Folkingestraat was het al enige tijd geleden opgevallen dat de twee maantjes aan de kant van de Vismarkt visueel niet meer in het midden lagen. Niet doordat ze verplaatst waren, maar doordat de stoepen aan weerszijden bij een eerdere herbestrating verwijderd waren. De maantjes lagen voordien visueel precies in het midden tussen de stoepranden. De nieuwe situatie maakte dat dat niet meer het geval was. Zijlstra zag in de huidige herbestrating een geschikte gelegenheid om de maantjes weer een juiste plek te geven. In overleg met Stichting Folkingestraat Synagoge werd kunstenaar Joseph Semach geraadpleegd. Die bleek blij te zijn met het initiatief, waarna Zijlstra de gemeente Groningen en de aannemer bereid vond de verplaatsing mee te nemen in de herbestrating.

Naar verwachting liggen alle maantjes van Galgal Hamazalot eind juli weer in de Folkingestraat, inclusief de twee verplaatste.

Synagoge Folkingestraat Groningen
Folkingsestraat 60
Groningen
Zondag 5 juli 2020
13:00 - 15:00 uur
Toegang € 5,00

Inlichtingen: reserveren@synagogegroningen.nl
Website: http://www.synagogegroningen.nl