Overig juli 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
`Maantjes' rondwandeling Joodse buurt

Synagoge Groningen geeft de komende zomermaanden tijdens rondwandelingen door de Joodse buurt uitleg over de maantjes van Galgal Hamazalot, de vier andere kunstwerken en al het andere dat er nog herinnert aan het Joodse leven van weleer. De rondwandelingen zijn op zondag om 13.00 en 15.00 uur. Kosten €5,-. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is reserveren voor de rondwandeling gewenst. Dit kan door een bericht te sturen naar onderstaand e-mailadres.De bronzen maantjes in het plaveisel van de Folkingestraat moeten tijdelijk het veld ruimen. Eind juli, als naar verwachting de herbestrating gereed is, moeten ze er weer liggen, maar niet allemaal op hun oude vertrouwde plek. Twee ervan worden op enige afstand van hun oude plek teruggeplaatst, op verzoek van winkeliersvoorzitter Anne Zijlstra en Stichting Folkingestraat Synagoge, met instemming van kunstenaar Joseph Semah. Sinds 1997 liggen ze er al: de 11 bronzen maantjes in de Folkingestraat. Samen vormen ze het kunstwerk Galgal Hamazalot (Tekens van de Dierenriem) van de Joodse kunstenaar Joseph Semah. Precies in het midden van het plaveisel vormen ze een maancyclus: elf bronzen maanvormen, van volle maan tot nieuwe maan. Galgal Hamazalot is een van de vijf kunstwerken die sinds eind jaren ‘90 in de Folkingestraat herinneren aan het Joodse leven dat hier tot de deportatie van de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog bestond. Visueel uit het midden Voorzitter Anne Zijlstra van winkeliersvereniging Folkingestraat was het al enige tijd geleden opgevallen dat de twee maantjes aan de kant van de Vismarkt visueel niet meer in het midden lagen. Niet doordat ze verplaatst waren, maar doordat de stoepen aan weerszijden bij een eerdere herbestrating verwijderd waren. De maantjes lagen voordien visueel precies in het midden tussen de stoepranden. De nieuwe situatie maakte dat dat niet meer het geval was. Zijlstra zag in de huidige herbestrating een geschikte gelegenheid om de maantjes weer een juiste plek te geven. In overleg met Stichting Folkingestraat Synagoge werd kunstenaar Joseph Semach geraadpleegd. Die bleek blij te zijn met het initiatief, waarna Zijlstra de gemeente Groningen en de aannemer bereid vond de verplaatsing mee te nemen in de herbestrating. Naar verwachting liggen alle maantjes van Galgal Hamazalot eind juli weer in de Folkingestraat, inclusief de twee verplaatste.

Monnikenwerk - Kunst in de kerk

In de sobere ruimte van een middeleeuwse kerk werken elf kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk - kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren. Dit is de derde editie en ook nu hopen de deelnemers samen met bezoekers te ontdekken waartoe de verstilde sacrale ruimte van een kerk uitnodigt. Omdat vorige jaren voor zowel kunstenaar als bezoeker ontroerende ervaringen waren, doen dit jaar in tien kerken elf kunstenaars mee. Monnikenwerk vindt plaats op de woensdagen 15, 22 & 29 juli en 5, 12 & 19 augustus. Ronde Noord loopt van Baflo via Den Andel, Westernieland en Saaxumhuizen naar Eenrum. Ronde Oost is in Loppersum, Eenum, Leermens, 't Zandt en Westeremden. Alle kerken zijn geopend voor publiek van 17.00 – 20.00 uur. De kerk van Eenrum sluit op 22 juli, en op 5 en 19 augustus om 19.30 uur.

Monnikenwerk - Kunst in de kerk

Kerken- en Marentochten Geannuleerd!

Helaas gaan deze tochten dit jaar niet door! Volgend jaar hopen we ze weer te kunnen maken.Het Damsterveer van Appingedam ontwikkelde samen met SOGK de Kerken- en Marentocht: een dag-arrangement, onder leiding van een gids, waarbij varend over de Groninger maren kerken worden bezocht. Voor 2020 zijn drie vrijdagen gepland: 12 juni, 24 juli en 11 september. Het programma start om 10.30 uur met koffie en gebak in Paviljoen Overdiep aan de jachthaven te Appingedam. Van hieruit is het een kleine wandeling met de gids naar de Nicolaïkerk. Vervolgens vaart u met het Damsterveer door het eeuwenoude stadscentrum, onder de hangende keukens door, richting het buitengebied met als eerste stop het wierdedorp Oosterwijtwerd. Voor nadere details zie onderstaande link.