Overig maart 2020

Activiteiten per datumDatum
Wake the town and tell the people festival

Op dit music/food festival zullen de volgende artiesten optreden : JOGGO - U-ROY (Jam) - JOHNNY BABY - RAS BAS SOUND SYSTEM - JAH SOUND INTERNTIONAL - ZULU (UK) Geniet tevens van al het exotische eten wat u zal worden aangeboden door de speciale en tevens lokale horeca. Koop je tickets via Facebook. Woon je in Groningen dan kan je ook gewoon even langs PLATO gaan en koop je de kaarten gewoon in de winkel in de Oude Ebbingestraat 41 en steun je de lokale ondernemer ook een nog beetje.

Hebreeuwse les voor beginners

Stichting Folkingestraat Synagoge start op donderdag 13 februari de cursus Kennismaken met het modern Hebreeuws. Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde, zoals de invloed op het Nederlands. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis. Anders dan het latijn en het oud-Grieks is het Hebreeuws een eeuwenoude taal die nog steeds gesproken wordt. Het is de taal van de Bijbel én de taal van het hedendaagse Israel. Weliswaar is het Hebreeuws gemoderniseerd en spreken we nu van Ivriet, maar het schrift is sinds het ontstaan van de Bijbel en de Thora ongewijzigd gebleven. Ook het Nederlands is door het Hebreeuws beïnvloed: veel Nederlandse woorden zoals mazzel, tof en smeris stammen uit het Hebreeuws. Tijdens de cursus leert u wat de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden waren. Tijdens de cursus maakt u ook kennis met de literatuur, cultuur en geschiedenis van het jodendom. De cursus begint met het leren lezen en schrijven van de letters. Om het u gemakkelijk te maken, ontvangt u een speciale kalligrafiepen. Verder krijgt u veel handige tips om later zelfstandig met behulp van het internet verder te leren.

Pelgrimswandelingen - AFGELAST

AFGELAST Het jaarprogramma in 2020 is inmiddels klaar en we zijn ontzettend blij weer een zeer bijzonder aantrekkelijk jaarprogramma te presenteren en we doorkruisen weer de hele provincie. Aanmelding kan steeds 2 maanden vooruit. Alle wandelingen vinden plaats op zondagmiddag van 14.00- 17.00 uur met uitzondering van de Kloosterwandeling van de 2e Pinksterdag. JAARPROGRAMMA 2020. * zondag 8 maart de Pelgrimswandeling Houwerzijl-Zuurdijk. * zondag 12 april 1e Paasdag Pelgrimswandeling Midwolde * zondag 17 mei Pelgrimswandeling Sellingen. * maandag 1 JUNI - 2e Pinksterdag Kloosterwandeling te Aduard van 13.30-17.30 uur * zondag 13 september Pelgrimswandeling Beerta . * zondag 11 oktober Pelgrimswandeling Noordlaren. * zondag 8 november Pelgrimswandeling Hellum.

Boreas Duo met Leonieke Toering

Het Boreas Duo, bestaat uit celliste Johanna Varner en gitarist Dick Toering. Samen met stemactrice en dichteres Leonieke Toering komen zij voor de tweede keer in ’t Sael, deze keer met als titel ‘Rondom Sweelinck’. Jan Pieterszoon Sweelinck is de bekendste Nederlandse componist, maar wie kent zijn muziek? We nemen u mee naar een middag ergens in het jaar 1618, naar een mooi ruimte in een statige pastorie, waar de muziek van Sweelink en van tijdgenoten als Constantijn Huygens, John Dowland en Claudio Monteverdi zal klinken; gedichten die ze voor hun muziek gebruikten worden voorgedragen, en er kan ‘17e eeuws’gegeten worden. Het Boreas Duo speelt diverse bewerkingen van de oorspronkelijk voor orgel of koor geschreven muziek van Sweelinck; u zult verrast zijn! Sweelinck stond midden in de cultuur van zijn tijd; hij kende de muziek van Dowland en Monteverdi, en Sweelinck en Huygens hebben elkaar ontmoet bij Amsterdamse huiskamer concertjes. Zijn leerlingen kwamen van heinde en ver naar de ‘orgelmeester’; uiteindelijk heeft zijn polyfone muziek ook Bach beïnvloed. In ’t Sael zijn, als extra, bovendien de sfeervolle foto’s van Johanna Varner te zien, die het Groninger landschap en Waddengebied als thema heeft; een verstilling in beeld gebracht die perfect past bij de verstilling en zuiverheid van de muziek van Sweelinck! Tijdens de pauze verzorgen wij heerlijke hapjes passend bij de voorstelling. Tevens zijn de prachtige foto's van Johanna Varner van het Groninger land te bezichtigen. De mooie muziek, de heerlijke hapjes en de intieme sfeer zorgen voor een prachtige middag. Deze voorstelling kost €15,00 inclusief hapjes. De oude ruimte met een prachtige akoestiek zullen u verrassen. In verband met beperkte zitplaatsen is reserveren wenselijk. Dit kan via de website en de telefoon 050-306 21 96

Joost Dijkema

Joost Dijkema komt weer optreden in de kerk van Woltersum! Hij is één van de weinige experimentele fingerpick-gitaristen uit Nederland. Joost heeft ons al eerder verrast met zijn reis langs melancholieke lonerfolk en intense gitaarcomposities. In januari 2019 bracht hij samen met Bert Hadders de Veenkoloniaalse volkplaat ‘Kokeleko’ uit. Met Hadders componeerde Dijkema muziek voor het meesterwerk ‘De Poolse Bruid’. Binnenkort gaat deze voorstelling opnieuw in productie. Ben je benieuwd wat hij deze keer zal spelen in de kerk van Woltersum? Wees welkom!

Hebreeuwse les voor beginners

Pop-up restaurant het Siepeltje

Ook in de lange, koude winter is er wat te doen in de Theeschenkerij bij Domies Toen. Van november tot en met april, twee dagen per maand, het pop-up restaurantje het Siepeltje. Elke maand gaat een gastkok samen met Inez heerlijk koken met producten van het Hogeland. Op beide dagen wordt hetzelfde menu gepresenteerd; elke keer 3 gangen, (bijna) altijd vegetarisch en altijd als dessert een taartje: we zitten ten slotte in de theeschenkerij. Inloop is vanaf 18.30 en rond 19.00 uur gaan we aan tafel. Uw gastvrouw is Rita Bozoki. Gastkok deze maand is Rita Ottink. MENU 12 EN 13 MAART 2020** Wortelsoep met sinaappel en rode peper ** Zelfgebakken naanbrood met knoflook ** Indiase rijst ** Romige auberginecurry met cashewnoten en muntyoghurt ** CitroenmerinqueReserverenU kunt uitsluitend reserveren op hetsiepeltje@gmail.com of tel: 06 46317067.