Overig oktober 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Fototentoonstelling rode beuk
Fototentoonstelling rode beuk

Ter gelegenheid van de Boom van het Jaar-verkiezing (de rode beuk in Domies Toen is kandidaat) werd er een fotowedstrijd uitgeschreven. Er kwamen 39 inzendingen binnen gemaakt door 22 fotografen. De uiteindelijke winnaar wordt zondag 27 september bekendgemaakt. Alle inzendingen worden getoond in de kerk van Pieterburen vanaf zondag 27 september t/m zondag 25 oktober. De kerk vn Pieterburen is dagelijks geopend. Er kan nog gestemd worden op de Boom van het Jaar tot 14 oktober - https://www.deboomvanhetjaar.nl/stem-groningen

Maand van de Groninger Geschiedenis
Maand van de Groninger Geschiedenis

Op donderdag 1 oktober gaat de allereerste Maand van de Groninger Geschiedenis van start. De Groninger Archieven en partners organiseren voor het eerst in dertig jaar niet een Dag maar een hele Maand van de Groninger Geschiedenis. Vrijwel elke dag in oktober is er een historische activiteit, verspreid over stad en ommeland. Bovendien maakt de organisatie gebruik van de noodzaak om fysiek en digitaal activiteiten aan te bieden. De Maand begint dan ook met het online symposium Vertel ErfGoed.

Documentaire Rosa - een onzichtbare vrouw
Documentaire Rosa - een onzichtbare vrouw

Fotoalbum familie Lazarus VOLGEBOEKT!!!Wie was Rosa Lazarus? Over deze vraag gaat de documentaire Rosa - een onzichtbare vrouw. De Joodse Rosa Lazarus vluchtte uit het Duitse Oldenburg voor de nazi's naar Nederland en werd in Groningen door predikant Binne Roorda enkele jaren verborgen in zijn huis, samen met zeven andere Joden. Filmmaker Farschid Ali Zahedi zelf moest ook zijn vaderland verlaten: hij ontvluchtte Iran om in Duitsland asiel aan te vragen. Later werd hij Duits staatsburger. Aan de hand van historische documenten, foto's en hedendaagse getuigenissen schetst Farschid Ali Zahedi in zijn documentaire een beeld van deze gewone en onopvallende vrouw, wier leven echter bepaald niet gewoon was. Het verhaal van Rosa is dan ook geen gewoon heldenverhaal. De film begint in Stapelmoor en volgt dan haar verdere levensloop. Na haar vlucht naar Nederland vond Rosa van 1942 tot de bevrijding in 1945 onderdak bij dominee Binne Roorda aan de Ernst Casimirlaan 4a in Groningen, samen met zeven andere Joden. Rosa overleefde, maar Binne werd in maart 1945 op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme en stierf in april 1945 in het kamp Sandbostel, 9 dagen nadat de stad Groningen werd bevrijd. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde Rosa Lazarus naar Amerika. In 1964 kwam ze terug naar Oldenburg om haar oudste broer Samuel die een concentratiekamp overleefde te bezoeken. In 1971 stierf ze, ze was toen 78 jaar. De film wil Rosa een gezicht geven en weer in herinnering brengen en daarmee ook de Jodenvervolging door de nazi’s. Maar ook is de film een verzetsverhaal aan de hand van de verzetsdaden van dominee Binne Roorda. Nederlands-Duitse geschiedenis De reconstructie van het leven van Rosa Lazarus heeft meerdere jaren geduurd en is tot stand gekomen in samenwerking met de Groningse Ytje Stevens-Roorda. Samen met een groep Groningers onderzocht zij het leven van haar grootvader Binne Roorda. Omdat het verhaal van Rosa Lazarus zich afspeelt aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens en dus met de geschiedenis van beide gebieden verbonden is, is van de film een Duitstalige en een Nederlandse versie gemaakt. Iraans-Duitse filmmaker en journalist Farschid Ali Zahedi vluchtte vanuit Iran naar Oldenburg, waar hij eerst asiel vond en later Duits staatsburger werd. In 1993 richtte hij de Werkstattfilm op. Met documentaires en tentoonstellingen zet hij zich in voor een kritische herwaardering van de regionale geschiedenis. In 2018 ontving hij daarvoor uit handen van de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier een hoge nationale onderscheiding. De film van Farschid Ali Zahedi, verbonden aan het Oldenburgse film- en media-instituut Werkstattfilm, wordt gefinancierd door de stad Oldenburg, district Leer en het financieringsprogramma van de Europese Unie Interreg Deutschland – Nederland. Helaas helemaal uitverkocht!

Oktobermaand Kindermaand in Domies Toen
Oktobermaand Kindermaand in Domies Toen

Van een oud marineschip ontdekken, een speuren-naar-vroeger-zoektocht, de klank van klokken herkennen, onderduiken op zolder en andere activiteiten in de leukste maand van het jaar. Op 1 oktober ging Oktober Kindermaand van start. Ook in 2020 kunnen kinderen van 4 tot en met 12 jaar in stad en provincie Groningen iedere zaterdag en zondag in oktober gratis aan een interessante activiteit meedoen. Domies Toen in Pieterburen doet natuurlijk ook weer mee. Vanzelfsprekend met de rode beuk, kandidaat boom van het jaar, in het middelpunt, zoals de boom ook het middelpunt van de slingertoen vormt. Een kaboutertocht voor de kleintjes, een tocht door de tuin waarin de kinderen als kabouter kunnen voelen, ruiken, zien en vergelijken, met een verhaal rond de beuk. Voor de groteren een ontdekkingstocht biodiversiteit, waarin ze opdrachten uitvoeren, en natuurlijk ook verhalen rond de beuk te horen krijgen. En wie maakt de mooiste tekening van de beuk? Zondag 4 oktober was de eerste activiteit. Die was een groot succes. Er is nog een herkansing op zaterdag 10 oktober, zondag 11 oktober, dinsdag 13 oktober en zaterdag 17 oktober, steeds van 14 uur tot 15.30 uur.Opgave via de mail met vermelding van de leeftijd.

Voorlezen in de kerken van Garmerwolde en Leegkerk
Voorlezen in de kerken van Garmerwolde en Leegkerk

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) voorleesmiddagen. Zaterdag in de Schoolkerk in Garmerwolde en zondag in de kerk van Leegkerk. Dit weekend valt in de Kinderboekenweek die dit jaar met het thema ‘En toen..’ in het teken staat van geschiedenis. Waar kun je nou beter de geschiedenis in duiken en beleven dan in een eeuwenoude kerk? Zo verzuchtte onlangs een jongetje in Garmerwolde: ‘weet jij dat die kerk al 700 jaar oud is?’Jongere of oudere kinderen zijn natuurlijk ook welkom om aan te schuiven, net als hun ouders of grootouders. Meeluisteren is gratis. We vragen geïnteresseerden zich wel aan te melden via de mail.nl o.v.v. “voorleesmiddag” en de datum. Zo kunnen we voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in de kerk zijn en hebben we contactinformatie bij eventuele coronamaatregelen. Zaterdag 3 oktober 2020 14.00-17.00 uur Schoolkerk Garmerwolde Atelier AvecPlezier is ook open voor wat lekkers. Zondag 4 oktober 2020 14.00-17.00 uur Kerk van Leegkerk

Uit de KUNST in Usquert
Uit de KUNST in Usquert

Uit de Kunst in Usquert is de kunstroute in Usquert. Elke 1e zondag van de maand zijn 11 kunstenaars aan het werk in 9 verschillende ateliers. Naast het ‘Monumentaal Usquert’, waar duizenden bezoekers elke twee jaar komen, is Usquert nu een evenement rijker. Kom en bewonder de kunst van het beeldhouwen, schilderen, fotograferen en quilten. Er is een verscheidenheid aan kunst van pop art, portret, landschap en figuratief tot organische vormen, iconen en abstract. Op twee van de locaties kun je ook 2e hands schatten ontdekken, en je kunt ook een koffiepauze nemen op de Streeksterweg 11.

Cantatediensten in de Nieuwe Kerk te Groningen
Cantatediensten in de Nieuwe Kerk te Groningen

Vandaag wordt de eerste cantatedienst in het nieuwe seizoen: Ärgre dich, o Seele, nicht , BWV 186, Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) uitgevoerd. De De eerste cantatedienst in het nieuwe seizoen is op zondag 4 oktober 2020. Uigevoerd wordt de cantate Ärgre dich, o Seele, nicht , BWV 186, Johann Sebastian Bach (1685 – 1750). De uitvoerenden zijn het Cantate Consort, barokorkest en solisten o.l.v. Jelte Hulzebos. De solisten zijn Esther Ebbinge (sopraan), David van Laar (alt), Mattijs Hoogendijk (tenor) en Joep van Geffen (bas). Bach schreef de cantate BWV 186 ‘Ärgre dich, o Seele, nicht’ oorspronkelijk voor de derde adventszondag van 1716, in de periode dat hij in Weimar werkte. Hij bewerkte de cantate vervolgens door enkele delen toe te voegen, zodanig dat het voor de 7de zondag na Trinitatis bruikbaar werd. Zo werd het werk op 11 juli 1723, kort na Bach’s aanstelling als Thomaskantor in Leipzig uitgevoerd. De cantatetekst is gebaseerd op de tekst uit Marcus 8 waar wordt verhaald van de spijziging van vierduizend mensen die Jezus volgden. De cantate heeft een prachtig openingskoor en aria’s, waarbij de sopraanaria in het tweede deel van de cantate van pure schoonheid is. Voorganger: ds. Evert Jan Veldman Organist: Stef Tuinstra Plaats: Nieuwe Kerk Groningen. Tijd: 17.00 uur Toegang gratis, collecte bij de uitgang. Vanwege de corona maatregelen is ook deze dienst alleen bij te wonen als u zich heeft aangemeld. U kunt dat doen via de website. zijn het Cantate Consort, barokorkest en solisten o.l.v. Jelte Hulzebos. De solisten zijn Esther Ebbinge (sopraan), David van Laar (alt), Mattijs Hoogendijk (tenor) en Joep van Geffen (bas). Bach schreef de cantate BWV 186 ‘Ärgre dich, o Seele, nicht’ oorspronkelijk voor de derde adventszondag van 1716, in de periode dat hij in Weimar werkte. Hij bewerkte de cantate vervolgens door enkele delen toe te voegen, zodanig dat het voor de 7de zondag na Trinitatis bruikbaar werd. Zo werd het werk op 11 juli 1723, kort na Bach’s aanstelling als Thomaskantor in Leipzig uitgevoerd. De cantatetekst is gebaseerd op de tekst uit Marcus 8 waar wordt verhaald van de spijziging van vierduizend mensen die Jezus volgden. De cantate heeft een prachtig openingskoor en aria’s, waarbij de sopraanaria in het tweede deel van de cantate van pure schoonheid is. Voorganger: ds. Evert Jan Veldman Organist: Stef Tuinstra Plaats: Nieuwe Kerk Groningen.Vanwege de corona maatregelen is ook deze dienst alleen bij te wonen als u zich heeft aangemeld. U kunt dat doen via de website.

UITGESTELD - Inundatie van 'De Schildgroep'
UITGESTELD - Inundatie van 'De Schildgroep'

UITGESTELDIn het kader van 75 jaar vrijheid komt INUNDATIE terug. U denkt nu vast ''Dit stuk heb ik al eens gezien''? Dat klopt! 5 jaar geleden hebben we dit stuk gespeeld in Overschild en tijdens het 30 minuten los festival in Spijkerboor.Nu 5 jaar later met wat kleine aanpassingen keert het terug! Niet alleen in Overschild, maar we treden ook op in o.a: Appingedam, Garmerwolde, Garrelsweer, Hellum en Woltersum.....en meer...Natuurlijk moeten wij ons ook houden aan de maatregelen van het RIVM i.v.m. het Coronavirus. Onze repetities én voorstellingen zullen daarom allemaal coronaproof zijn. Daardoor zullen er per voorstelling helaas maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Data en tijdenVr, 9 oktober, Appingedam, Synagoge 21:00 uur Za. 17 oktober, Hellum, Kerk 21:00 uur Zo. 18 oktober, Woltersum, Kerk (matinee) 15:30 uur Vr. 23 oktober, Appingedam, Kerkje van Opwierde 19:30 uur Za. 24 oktober, Garrelsweer, Het oude kerkje 21:00 uur Vr. 30 oktober, Garmerwolde, Dorpshuis de Leeuw 19:30 uur Za. 31 oktober, Steendam, Podiumcafé Peter en Leni 19:30 uur Vr. 6 november, Harkstede, De Graankorrel 21:00 uur Za.7 november, Ten Post, Dorpshuis t' Holt 19:30 uur

Pelgrimswandelingen - 13/9 en 11/10 en 8/11  gaan door
Pelgrimswandelingen - 13/9 en 11/10 en 8/11 gaan door

De wandelingen t/m 1 juni werden afgelast. Het jaarprogramma in 2020 is inmiddels klaar en we zijn ontzettend blij weer een zeer bijzonder aantrekkelijk jaarprogramma te presenteren en we doorkruisen weer de hele provincie. Aanmelding kan steeds 2 maanden vooruit. Alle wandelingen vinden plaats op zondagmiddag van 14.00- 17.00 uur met uitzondering van de Kloosterwandeling van de 2e Pinksterdag. We houden i.v.m. de coronamaatregelen 1,5 m afstand tot niet huisgenoten. JAARPROGRAMMA 2020. * zondag 8 maart de Pelgrimswandeling Houwerzijl-Zuurdijk. * zondag 12 april 1e Paasdag Pelgrimswandeling Midwolde * zondag 17 mei Pelgrimswandeling Sellingen. * maandag 1 JUNI - 2e Pinksterdag Kloosterwandeling te Aduard van 13.30-17.30 uur * zondag 13 september Pelgrimswandeling Beerta . * zondag 11 oktober Pelgrimswandeling Noordlaren. * zondag 8 november Pelgrimswandeling Hellum.

Kindervoorstelling Kanoet de Waddenvogel
Kindervoorstelling Kanoet de Waddenvogel

Foto Pier 21Het gezelschap TDI en Stichting Pier 21, speelt de familievoorstelling ‘Kanoet’. Zoon Mient bereidt een presentatie van zijn vader voor over waddenvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van het wad klaargezet, maar zijn vader komt niet opdagen… Hij probeert – met hulp van de kinderen uit het publiek – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. Dan krijgt Mient op verrassende wijze contact met zijn vader, de professor. Deze blijkt op de Siberische toendra te zijn…bij een nest jonge kanoeten! Mient bewijst dat hij zich – net zoals de kanoetenkuikens – goed alleen kan redden. Kom het spannende verhaal van Mient meebeleven in ’t Marnehoes. Reserveren verplichtKinderen tot 12 jaar hoeven geen afstand te houden van elkaar. Volwassenen uit verschillende huishoudingen weer wel. Reserveren via onderstaand e-mailadres of telefonisch via 0595 571395 / 572875. Entree€7,00 euro voor iedereen. Voor kinderen is er gratis ranja.