Overig september 2019

Activiteiten per datumDatum
Concert Christelijk Mannenkoor Meppel

Op zaterdag 14 september 2019, Open Monumentendag, geeft het Christelijk Mannenkoor Meppel een mini concert in derie Groninger kerken, namelijk de Laurentiiuskerk Eenrum, Peteruskerk Leens en de kerk van Tolbert. Het Christelijk mannenkoor Meppel (CMM) bestaat dit jaar 95 jaar en bereidt zich al voor op haar 100 jarig bestaan. Het koor heeft een spoor van verdiensten en is alom bekend in het noorden van ons land. Jaarlijks geeft het koor op open monumentendag een aantal mini concerten en dit jaar is gekozen voor de regio Groningen. Het koor staat onder leiding van Johan Rodenhuis en wordt begeleid door organiste/pianiste Ruth Pos. Naast koorzang zal Ruth Pos enkele improvisaties op het orgel spelen.Aanvang concerten: Laurentiuskerk Eenrum: 11.00 uurPeteruskerk Leens: 14.30 uurKerk Tolbert: 16.15 uur

Open Monumentendag

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd. We onderscheiden binnen die monumenten vijf categorieën: museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

Open Monumentendag in kerk Den Horn

Op 14 september doet het kerkje mee aan de Open Monumenten dag die georganiseerd wordt door de Stichting Open Monumentendag van de gemeente Westerkwartier. Deze stichting organiseert op 12 september voor belangstellenden een inleidende informatieavond in Restaurant Aduard. Het jaarthema is “Plekken van Plezier”. Uiteraard doen we ons best om ook dit jaar van het Kerkje Den Horn weer een plek van plezier te maken en hopen we onder andere de jaarlijkse kerstviering en boekenmarkt weer op de agenda te kunnen zetten. Het kerkje heeft deze zomer de deur al elke dag open gehad en heeft al aardig wat aanloop gehad van de Pronkjewail lopers. We hopen op 14 september veel belangstellenden te ontvangen en rond te leiden. De koffie staat klaar!

Pelgrimstocht

Op 14 september wordt voor de 5e keer de jaarlijkse pelgrimstocht georganiseerd. Een tocht van ongeveer 20 km die begint en eindigt in de kerk van Eenrum. Onderweg bezoekt u de kerken van Pieterburen, Westernieland, Den Andel en Saaxumhuizen. De pelgrimstocht kan worden gelopen (ongeveer 18 km), gefietst (ongeveer 25 km) of (deels) met een huifkar van het Groninger Landschap worden afgelegd. In de kerken, waar soms muziek klinkt en dan weer eens stilte of juist gezelligheid is, ontmoeten we elkaar en vertrekken we weer gezamenlijk. Wandelen, fietsen of huifkarren door het Groninger Hogeland, soms in stilte alleen, dan weer eens iemand ontmoetend, blijkt een bijzondere ervaring te zijn. De pelgrimstocht begint om 9.30 uur (kerk Eenrum open vanaf 9 uur) en eindigt rond 16 uur weer in Eenrum. Wilt u meedoen? Dan graag even opgeven via onderstaand emailadres. info@kerkinhetdorp.nl.

Plek van Plezier - OMD in kerk Noordwijk

Ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van de SOGK, het 20 jarig bestaan van de Plaatselijke Commissie Noordwijk en Open Monumentendag 2019 met als thema “Plekken van Plezier”, toont het kerkje van Noordwijk op 14 en 15 september, een selectie van de affiches die in de afgelopen 14 jaren gemaakt zijn door Nick Blaauw. Tevens wordt er een dubbelexpositie gehouden door Peter Hein en Natalie de Klijn van kunstwerken, bestaande uit diverse sculpturen in brons en roestig ijzer. De drie exposities zullen tegelijkertijd worden gehouden tijdens Open Monumentendag in het kerkje van Noordwijk en passen perfect binnen het thema van OMD2019: “PLEKKEN VAN PLEZIER” De kerk is op zaterdag 14 september open van 10.00 – 17.00 uur en op zondag 15 september van 14.00 -17.00 uur. Op zaterdag 14 september zal er ook af en toe op het van Oeckelen orgel worden gespeeld en op zondag 15 september zullen Peter Hein en Natalie de Klijn aanwezig zijn.

Nicolaaskerk Oldenzijl open met OMD

De deur van de Nicolaaskerk in Oldenzijl is normaal gesproken altijd open voor bezoekers. Op dit moment is het gebouw echter al bijna drie maanden gesloten in verband met de plaatsing van het Van Oeckelenorgel uit de afgebroken kerk in Garsthuizen. Tijdens de Open Monumentdagen op 14 en 15 september is de kerk in Oldenzijl tijdelijk weer even toegankelijk voor het publiek.Bezoekers kunnen gedurende dat weekend met eigen ogen zien hoe de werkzaamheden inmiddels zijn gevorderd. „Klaar is het nog lang niet, alles staat op z’n kop, verwacht dus geen plaatjesmooie kerk,” waarschuwt één van de bestuursleden, „maar dit is wél een unieke gelegenheid om halverwege het proces van deze bijzondere operatie een kijkje achter de schermen te nemen en al een heel goede indruk te krijgen van hoe mooi het gaat worden. Maar… let niet op de rommel!” Eind november moeten de werkzaamheden zijn afgerond en wordt het orgel, dat nu nog eigendom is van de Stichting Oude Groninger Kerken, officieel overgedragen aan de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl. Zowel zaterdag 14 als zondag 15 september is de kerk in Oldenzijl geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

OMD in kerk Nieuw Beerta

Tussen 1824 en 1875 werden veel kerken gebouwd met financiële steun van het Ministerie van Waterstaat (‘Waterstaatskerken’). De zaalkerk van Nieuw Beerta is zo’n Waterstaatskerk, gebouwd in 1856 als vervanger van een 17e eeuwse kerk. Naast de preekstoel is een marmeren gedenksteen geplaatst ter nagedachtenis aan dominee B.J. Ader, sinds 1938 predikant in deze kerk en in 1944 doodgeschoten vanwege zijn verzetswerk. Zijn echtgenote, J. Ader-Appels, zette zijn verzetswerk voort en schreef over de oorlogsjaren het boek ‘Een Groninger pastorie in de storm’. Bezoekers worden getrakteerd op koffie / thee met iets lekkers.