Overig augustus 2019

Activiteiten per datumDatum
Noorderlu - Kunstproject
Noorderlu - Kunstproject

In samenwerking met beeldend kunstenaar Noor Agter uit Eenrum heeft het dorp Saaxumhuizen een kunstproject opgezet in navolging haar reizend gezelschap van Kerkgangers. De prachtige kerken op het Groninger platteland inspireerden Agter destijds om vroegere tijden weer terug te brengen in de kerken. Noorderlu is een project waarbij meerdere inwoners (het dorp telt totaal 47 inwoners) vereeuwigd zijn middels een silhouet van hout in de prachtige middeleeuwse kerk, die zijn oorsprong vindt in de 13e eeuw. Ze zijn/haar eigen en soms bijzondere wijze in beeld gebracht, zittend op een kussen in de kerkbanken. Niet alleen zijn de kerken interessant om de prachtige ruimte, de klank en de orgels, maar ook om wat er ‘hangt’aan gedachten en gevoelens. Wat hebben mensen in de afgelopen eeuwen daar ervaren, gezocht en misschien gevonden? Die gedachten, gevoelens en ervaringen zijn nu in het hedendaagse beeld gegoten van Noorderlu, profielen van inwoners uit het dorp. De basis voor deze silhouetten zijn gelegd door de kunstenaar, de afwerking en de finishing touch zijn door de betrokkenen in eigen beheer en zelfwerkzaamheid uitgevoerd. Noorderlu kan het hele jaar worden bekeken.

Orgelzomer Groningen 2019
Orgelzomer Groningen 2019

2019 is een Schnitgerjaar, want op 28 juli is het 300 jaar geleden dat de grote orgelbouwer stierf. Een herdenkingsjaar dus, en dat betekent extra veel aandacht voor de persoon Arp Schnitger, voor de orgels die hij ontwierp en bouwde in de Groningse regio en voor alle prachtige muziek die er al meer dan drie eeuwen op gespeeld wordt. En dat een hele Groninger Orgelzomer lang!Op 29 juli gaat de orgelzomer meteen goed van start met ‘Schnitger Meets…’, een periode van tien dagen waarmee 50 jaar Stichting Groningen Orgelland wordt herdacht en gevierd. Tien dagen vol orgelontmoetingen, masterclasses in het kader van de orgelzomeracademie, concerten en excursies naar de monumentale orgels in Stad en Ommeland.

Carillonspel en torenbezichtiging
Carillonspel en torenbezichtiging

De maandelijkse bespeling van het carillon is verplaatst naar de zondag. Elke 1e zondag van de maand kunt u genieten van het carillonspel van 14.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u de toren beklimmen, al vanaf 13.30 uur. Er zijn dan commissieleden aanwezig voor tekst en uitleg. Kijken naar de beiaardier mag ook. Op de website www.carillonmiddelstum.nl wordt in de week voor de bespeling gepubliceerd wat het thema is en/of de te spelen stukken zijn. Het is mogelijk dat wordt afgeweken van de 1e zondag i.v.m. bijvoorbeeld de Open torendag in juni en Open Monumentendag in september of gebruik van de kerk. U vindt dit dan op de website.

Zomerzondagen
Zomerzondagen

Ook dit jaar is het middeleeuwse kerkje van Leegkerk tijdens de zomermaanden weer geopend voor bezoekers. Vanaf zondag 2 juni opent de kerk elke zondag in juni, juli en augustus van 12.00 uur tot 17.00 uur de deuren. Iedereen is tijdens deze Zomerzondagen van harte welkom om de kerk te bekijken. De kerk wordt deze Zomerzondagen bemand door vrijwilligers, die vooral uit de omgeving van Leegkerk komen. Aanmelden voor Open Podium Ook je kunsten laten zien in de kerk van Leegkerk tijdens een Zomerzondag? Meld je dan aan via onderstaande mail.

Sjoel XL
Sjoel XL

Sjoel XL sluit naadloos aan bij de expositie ‘50x Jozef Israëls, zijn succes in fotogravures’ die tot eind september in Synagoge Groningen te zien is. Smartlappen Het smartlappenduo Mazzel en Sores wordt gevormd door Sjoerdtje Pentermann en Douwe Ettema. Ze verzamelden een aantal hartverscheurende toppers uit het vaderlandse smartlappencanon die wonderwel aansluiten bij de tentoongestelde werken van Israëls. Daartoe hebben ze geprobeerd zich te verplaatsen in de gedachten en gevoelens van de schilder. Smartelijke teksten over verdriet, eenzaamheid en dood, afgewisseld door liederen waarbij de tranen niet zo rijkelijk hoeven te vloeien. En natuurlijk wordt ook de liefde bezongen. Verhalen Het tweede bestanddeel van Sjoel XL is de reis die Jozef Israëls in 1894 met zijn zoon Isaac maakte naar Spanje en Marokko. Ze maakten deze reis om hun gedachten te verzetten na de dood van Jozefs vrouw Aleida. Verhalenvertelster Jeanet Landman las het reisverslag dat Jozef Israëls in 1899 publiceerde over zijn reis naar Spanje en Marokko en vertelt vanuit zijn perspectief over zijn vele belevenissen. Zoals een bijzondere ontmoeting met een Joodse wetschrijver in Tanger (Marokko). Beide heren spraken elkaars landstaal niet, maar konden toch redelijk met elkaar communiceren: dankzij het Hebreeuws dat beiden in hun Joodse opvoeding hadden meegekregen. In een ander verhaal krijgen we een kijkje op het leven van de schilder door de ogen van zijn vrouw Aleida. Sjoel XL: smartlappen en verhalen over Jozef Israëls

Monnikenwerk
Monnikenwerk

In de sobere ruimte van negen middeleeuwse kerken werken negen kunstenaars zes woensdagen in stilte aan hun monnikenwerk – kunst die met tijd en aandacht gemaakt is in een ruimte die al eeuwen een betekenis heeft. Kunst die ook bezoekers uitnodigt tot aandachtig waarnemen, nadenken. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers tussen 17.00 en 20.00 welkom om kerk en kunst te ervaren. Dit jaar doen negen kerken en tien kunstenaars mee.De deelnemende kerken zijn: Westernieland, Den Andel, Baflo, Saaxumhuizen, Eenrum, Loppersum, Westeremden, Leermens en Eenum. Monnikenwerk vindt plaats op de woensdagen 17, 24 & 31 juli en 7, 14 & 21 augustus. De kerken zijn deze woensdagen open voor bezoek van 17.00 tot 20.00 uur. Eenrum is op 24 juli, 7 en 21 augustus open tot 19.45.

Noodklokdag Domies Toen
Noodklokdag Domies Toen

Domies Toen verkeert in zwaar weer. Een groep 'Vrienden van Domies Toen' organiseert de Noodklokdag, om brede aandacht te vragen voor deze bijzondere botanische tuin! De inkomsten van de tuin zijn op langere termijn niet voldoende om de kwaliteit van te waarborgen. Vele partijen, waaronder de gemeente het Hogeland, doen al hun uiterste best om het voortbestaan van de tuin te garanderen. Op deze Noodklokdag kunt u genieten van evenementen, eten, muziek, en klokgelui. De groep vrienden wil met deze dag de betrokken instanties, zoals de Stichting Oude Groninger Kerken, de Gemeente Het Hogeland en het Groninger Landschap laten zien dat het draagvlak voor de tuin groot is.Word Vriend van Domies Toen!Domies Toen heeft nu zo'n 250 vrienden. Het doel is om 100 vrienden erbij te krijgen. De Pieterbuurster kerk en het bezoekerscentrum Waddenkust ondersteunen de actiedag. Volg de agenda op de site van Domies Toen voor een actueel overzicht van het programma van die dag. Het is ook mogelijk om via die site vriend te worden. Op Facebook en Twitter vindt u het laatste nieuws over Domies Toen. Programma van 10 tot 18 uur (een voorlopige opsomming)12.30 uur Bloemenlunch in de Theeschenkerij (opgave: toentoafel@gmail.com), voor vrienden/donateurs (geen vriend, wel zin? Word dan vriend!). Met medewerking van de Cruydt-hoeck, wilde plantenzaden, en de Heliant, wilde planten. En verder met:- Ria Loohuizen, schrijfster van cultuur-historische boeken over eten uit het wild - laatste boek: De Wandelende Fijnproever. - Trudy Beekman, botanisch tekenen. - Peter Koomen, lezing over het sexleven van de spin. - Spinnenrondwandeling voor kinderen met Jan Jaap Boehlé. - Rondwandeling Bijbelse Planten met Klaas Pieterman, in het Grunnegers.- 'Met een vogeloog door de tuin' met Moniek Spierings. - Rondwandeling met verhaal over de geschiedenis van borg, kerk en tuin. - Muziek.- En ieder uur wordt de Noodklok geluid in de Petruskerk! Blijf kijken, want het programma wordt steeds aangevuld! Volg ons op Facebook: DomiesToen, en op Twitter: @DomiesToen.

Rondje Harkstede
Rondje Harkstede

Zaterdag 10 augustus wordt weer het Rondje Harkstede gehouden van 13.00-16.00 uur. De restauratie van de monumentale kerk, Hoofdweg 63, is afgerond. De kerk laat zich nu weer in volle glorie zien. Natuurlijk kunt u ook in de toren en de gewelven bekijken vanuit de toren. De boekenmarkt is niet open, wel kunt u zien hoe mooi de kelder is. Ook is het mogelijk om de gevangenis in de toren te bekijken. Tevens zijn er rondleiders aanwezig die veel over de kerk kunnen vertellen.

Zomerzondagen
Zomerzondagen

Ook dit jaar is het middeleeuwse kerkje van Leegkerk tijdens de zomermaanden weer geopend voor bezoekers. Vanaf zondag 2 juni opent de kerk elke zondag in juni, juli en augustus van 12.00 uur tot 17.00 uur de deuren. Iedereen is tijdens deze Zomerzondagen van harte welkom om de kerk te bekijken. De kerk wordt deze Zomerzondagen bemand door vrijwilligers, die vooral uit de omgeving van Leegkerk komen. Aanmelden voor Open Podium Ook je kunsten laten zien in de kerk van Leegkerk tijdens een Zomerzondag? Meld je dan aan via onderstaande mail.