Overig juli 2019

Activiteiten per datumDatum
Noorderlu - Kunstproject
Noorderlu - Kunstproject

In samenwerking met beeldend kunstenaar Noor Agter uit Eenrum heeft het dorp Saaxumhuizen een kunstproject opgezet in navolging haar reizend gezelschap van Kerkgangers. De prachtige kerken op het Groninger platteland inspireerden Agter destijds om vroegere tijden weer terug te brengen in de kerken. Noorderlu is een project waarbij meerdere inwoners (het dorp telt totaal 47 inwoners) vereeuwigd zijn middels een silhouet van hout in de prachtige middeleeuwse kerk, die zijn oorsprong vindt in de 13e eeuw. Ze zijn/haar eigen en soms bijzondere wijze in beeld gebracht, zittend op een kussen in de kerkbanken. Niet alleen zijn de kerken interessant om de prachtige ruimte, de klank en de orgels, maar ook om wat er ‘hangt’aan gedachten en gevoelens. Wat hebben mensen in de afgelopen eeuwen daar ervaren, gezocht en misschien gevonden? Die gedachten, gevoelens en ervaringen zijn nu in het hedendaagse beeld gegoten van Noorderlu, profielen van inwoners uit het dorp. De basis voor deze silhouetten zijn gelegd door de kunstenaar, de afwerking en de finishing touch zijn door de betrokkenen in eigen beheer en zelfwerkzaamheid uitgevoerd. Noorderlu kan het hele jaar worden bekeken.

Kunst in Kerkenpad
Kunst in Kerkenpad

In de kerken van Tolbert, Niebert, Nuis, Marum en Noordwijk exposeren in juli vijf professionele kunstenaars, ieder in z’n eigen kerk. De route langs deze kerken voert door het zo kenmerkende coulisselandschap van deze streek. Er is een fietsroute beschikbaar en rond iedere kerk bevinden zich gemarkeerde wandelroutes. Vier weekenden wandelen, fietsen of toeren langs middeleeuwse kerken met prachtige kunst. De Plaatselijke Commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken hebben in samenwerking met Roesd vijf bekende kunstenaars bereid gevonden hun werk te exposeren: Tolbert: Jasper Oostland - Niebert: Dorus Brekelmans - Nuis: Hans Versfelt - Marum: Sattar Kawoosh - Noordwijk: Martin Sijbesma

Open Middag
Open Middag

Vrijdagmiddag 5 juli is het van 13.00 uur tot 17.00 uur Open Middag in de kerk van Bierum, een van de leden van de Groninger Kerkenfamilie. In deze kerk aan de Kerkstraat 1 werd in mei gestart met restauratiewerkzaamheden en het herstel van bevingsschade. Deze middag zijn de restauratoren Bouwhuis &Journée, stukadoor Richard Oudman, aannemer Sietsema en architect Holstein voor tekst en uitleg aanwezig. En uiteraard is de SOGK van de partij. De kerk staat vol met steigers wat de bezoekers deze middag bij uitzondering in staat stelt de gewelfschilderingen van heel dichtbij te kunnen bekijken. Er worden op dit moment gewelfschilderingen uit diverse periode blootgelegd en gerestaureerd. Er zijn 13e-eeuwse baksteen- en rankmotieven en geometrische vormen en 13e- t/m 15e-eeuwse figuratieve schilderingen te zien.

Instatour Groningen
Instatour Groningen

Stap in de Instatour bus en laat je meeslepen door het verhaal van de provincie. Leer nieuwe skills van een ervaren fotograaf, ontmoet andere mensen en ontdek fotogenieke plekken in de provincie. Er is maar één doel: de verborgen schatten van Groningen op de gevoelige plaat vastleggen. De Instameet levert een schat aan nieuwe foto’s op! De instatour ‘Eeuwenoude kerken’ bezoekt de kerken in Zeerijp, Krewerd, Marsum en Noordbroek.

Carillonspel en torenbezichtiging
Carillonspel en torenbezichtiging

De maandelijkse bespeling van het carillon is verplaatst naar de zondag. Elke 1e zondag van de maand kunt u genieten van het carillonspel van 14.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u de toren beklimmen, al vanaf 13.30 uur. Er zijn dan commissieleden aanwezig voor tekst en uitleg. Kijken naar de beiaardier mag ook. Op de website www.carillonmiddelstum.nl wordt in de week voor de bespeling gepubliceerd wat het thema is en/of de te spelen stukken zijn. Het is mogelijk dat wordt afgeweken van de 1e zondag i.v.m. bijvoorbeeld de Open torendag in juni en Open Monumentendag in september of gebruik van de kerk. U vindt dit dan op de website.

Zomerzondagen
Zomerzondagen

Ook dit jaar is het middeleeuwse kerkje van Leegkerk tijdens de zomermaanden weer geopend voor bezoekers. Vanaf zondag 2 juni opent de kerk elke zondag in juni, juli en augustus van 12.00 uur tot 17.00 uur de deuren. Iedereen is tijdens deze Zomerzondagen van harte welkom om de kerk te bekijken. De kerk wordt deze Zomerzondagen bemand door vrijwilligers, die vooral uit de omgeving van Leegkerk komen. Aanmelden voor Open Podium Ook je kunsten laten zien in de kerk van Leegkerk tijdens een Zomerzondag? Meld je dan aan via onderstaande mail.

Tuinconcert
Tuinconcert

Op zondag 7 juli organiseert de commissie Kerk in het Dorp – Den Andel een tuinconcert bij de kerk van Den Andel. Fanfareorkest Sereno uit Balfo treedt voor u op. Het orkest van Sereno is een enthousiaste groep muzikanten uitkomend in de 4e divisie. Hoewel ze het dit jaar iets rustiger aan doen in aanloop naar een bruisend jubileumjaar in 2020, hebben ze toch aardig wat activiteiten op de agenda gehad. In april werden ze 2e tijdens de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Drachten en in juni deden ze nog mee aan een festival op het Duitse eiland Borkum. Begin juni werd de vereniging uitgeroepen tot Club van het Jaar van gemeente Het Hogeland èn de provincie Groningen! Op de vraag of Sereno weer een Kerktuinconcert in Den Andel wilde verzorgen, hoefde men niet lang na te denken. Dit is de afgelopen jaren erg goed bevallen! Voor de editie van 7 juli heeft Sereno ook weer een mooi afwisselend programma ingestudeerd. Zo zijn er een aantal fragmenten uit concertwerken te horen, maar ook lichte en swingende muziek. Dit jaar neemt Sereno bovendien haar opleidingsorkest mee en zullen ook de Notenkrakers van zich laten horen! Overigens zal dit het laatste concert zijn o.l.v. dirigente Aline Werkman-Schipper. In de periode dat zij voor het orkest stond, wist Sereno te promoveren tijdens het Bondsconcours en 2x achtereenvolgens Nederlands Kampioen te worden. Het tuinconcert in Den Andel begint om 15.30 uur. Toegang is gratis. Na afloop kunt u een gift geven. Wilt u een zitplaats, dan is het handig om een stoel mee te nemen.

WatsUp
WatsUp

WatsUp, speelt afwisselend luisterliedjes en swingende covers. Soms bekende, recente nummers, dan weer liedjes die je lang niet gehoord hebt. Dit doen wij in een semi-akoestische setting, waardoor elk nummer een geheel eigen twist krijgt. atsUp bestaat uit Jeannet Miedema (zang), Frans van de Haar (gitaar & zang), Bert van Kammen (bas & zang) en Krul Hiddingh (percussie). Kom gezellig langs om dit mooie culturele seizoen met ons af te sluiten onder het genot van een hapje en een drankje. Tevens verkoop van het ‘Woltersum Boek’