Overig mei 2019

Activiteiten per datumDatum
Orgeldag Noord Nederland
Orgeldag Noord Nederland

Op de 2de zaterdag in mei vindt traditiegetrouw “Orgeldag Noord Nederland” plaats. De Stichting Hinszorgel Leens maakt het, met de orgeleigenaren, mogelijk om op deze dag orgels te laten bespelen door geïnteresseerde orgelliefhebbers. In de kerk van Engelbert komen 3 organisten elk een half uur spelen op het Flentrop orgel. 11.30 uur Dhr. L. Witteveen 12.00 uur Dhr. H. Rengers 15.00 uur Dhr. A. Wiegersma Iedereen is welkom te komen luisteren.

Open Huis
Open Huis

Sinds januari 2019 is Atelier Elisabeth de nieuwe huurder van dit prachtige 13e eeuwse kerkje. Wij gaan door in het spoor van Ronald Medema en geven icoonschilderlessen. Daarnaast organiseren we exposities en hopen we te zijner tijd ook andere activiteiten aan te bieden die passen bij het kerkje. Geregeld komen er al voorbijgangers even binnen om te kijken wat wij hier doen. Nu de eerste cursussen voorbij zijn en het een beetje warmer wordt, willen wij graag de deur van ‘onze’ kerk voor u openzetten. Daarom nodigt Atelier Elisabeth je uit om op 11 mei 2019 tussen 14:00 en 17:00 uur binnen te stappen in het Iconenkerkje. In de kerkzaal is een expositie van iconen van onze handen

Poppenspeler in kerk Zuurdijk
Poppenspeler in kerk Zuurdijk

Arthur Jan Kruisinga is poppenspeler. In de kerk speelt hij 'Genesis en een klein vervolg', het eerste deel uit zijn vele langere stuk 'De Ark'. Het wordt gespeeld met handpoppen in de kast, zonder woorden, met muziek. Het is een familievoorstelling, vanaf 5 jaar. Arthur speelt deze voorstelling in het kader van het 50-jarig bestaan van de Stichting Oude Groninger Kerken. Het is een onderdeel van een tocht langs allerlei kerken in de omgeving.

N.A. de Vrieslezing
N.A. de Vrieslezing

Op zondagmiddag 12 mei organiseert stichting Een Joodse Erfenis in samenwerking met Stichting Behoud Synagoge Winsum de Eerste N.A. de Vrieslezing. Vele jaren stond de voormalige synagoge in Winsum bekend als het N.A. de Vriesgebouw; genoemd naar Nathan Albert (Nardus) de Vries (1878-1924), geboren in een joods gezin in Winsum. Nardus werd een gedreven S.D.A.P. politicus en werd na zijn verhuizing lid van de gemeenteraad en wethouder in Groningen en later lid en gedeputeerde van de Provinciale Staten. Ook de echtgenote van Nardus, Agnes de Vries-Bruins (1874-1957), was een gedreven S.D.A.P. politicus. Op 8 maart (internationale vrouwendag) werd bekend dat Agnes als een van de 50 vrouwen een plaats heeft gekregen in de Groninger Vrouwengalerij evenals vakbondsleidster en politica Roosje Vos (1860-1932). Beide vrouwen hebben verder gemeen dat ze in 1919 werden geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten en dat ze kinderloos bleven. Ook Roosje Vos werd net als Nardus de Vries geboren in een joods gezin, maar dan in Amsterdam. Spreker Femke Knoop vertelt in het eerste deel van de lezing een algemeen verhaal over de strijd voor vrouwenkiesrecht, om vervolgens in het tweede deel (na de pauze) dieper in te gaan op de rol die Roosje Vos speelde bij de strijd voor vrouwenkiesrecht. Femke Knoop is een freelance historicus met een passie voor musea, modegeschiedenis en material culture. Recentelijk verscheen haar boek over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie (1882-1976). Tijdens haar onderzoek stuitte ze op naaisters die aanvankelijk actief waren binnen de naaistersvakbond, maar later ook actief werden binnen de SDAP en de vrouwenkiesrechtbeweging. Eén van hen was Roosje Vos.

The Broadway Club presents
The Broadway Club presents

Van vrolijke, theatrale Broadwaysongs en duetten tot unieke, soms onbekende juweeltjes: The Broadway Club, bestaande uit Annelies Gallagher (zang), Robert Bosscher (piano, zang) en gastzanger Sebastiaan Taling, brengt een sfeervol en toegankelijk programma met songs uit diverse Broadwayshows als The Greatest Showman, Les Miserables, Monty Python’s Spamalot, West Side Story en Cabaret, afgewisseld met verrassende nummers uit de oude revue en een aantal bijzondere ballads.

Veur Aaltied Tegen De Tijd
Veur Aaltied Tegen De Tijd

In Thesinge is de vorosteleing 'Tegen de tijd' op 17, 18 en 19 mei 's avonds om 20.00 uur te zien en op 18 en 19 mei ook 's middags om 15.00 uur.De provincie Groningen is wereldberoemd om zijn oude, middeleeuwse kerken én om de prachtige orgels die in een aantal van die kerken te vinden zijn. Kerken en orgels zijn verankerd in het landschap en in de cultuur en ze vertellen mede het verhaal van eeuwenlang kerkgang in Groningen. Hoewel bezoekers vanuit de hele wereld de oude Groninger kerken bezoeken, is dit erfgoed bij veel Groningers onbekend; ze hebben er geen goed beeld van en veel oude kerken worden bovendien zelden of niet creatief gebruikt. Het project Veur Aaltied wil op een andere, persoonlijke manier het verhaal en de geschiedenis van tien kerken duidelijk maken en daarnaast laten zien hoe ze als cultureel podium bijvoorbeeld, hun plek midden in het dorp kunnen hervinden en invullen. In en om die kerken zijn grafstenen te zien die ook een verhaal vertellen. Ze geven de Groningers die al die eeuwen ter kerke gingen, een naam, een gezicht en soms een achterliggend verhaal. Het project Veur Aaltied, legt een natuurlijke verbinding tussen de bewoners en de cultuurhistorische locatie van nu en de Groningers van toen. In tien oude Groninger kerken met daarin een historisch en goed bespeelbaar orgel, presenteert Stichting Pandeon een voorstelling die een combinatie is van een orgelcompositie, andere muzikale en creatieve bijdragen en een theaterstuk. De levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten vormen de basis voor het scenario van de voorstellingen. Deze opzet is voor alle tien kerken hetzelfde maar omdat de dorpen zelf hun eigen hoofdpersonen kiezen ontstaan er tien unieke producties met telkens dorpsgenoten in de hoofdrollen. De artistieke leiding is in handen van Ben Smit. Organist en orgeldeskundige Eeuwe Zijlstra zorgt voor bij de orgels passende composities. Tekst en regie: Ben Smit.Veur Aaltied is een samenwerkingsproject van Stichting Pandeon en Stichting Oude Groninger Kerken. Het project maakt deel uit van het jubileumprogramma van de SOGK.

Mantrazingen
Mantrazingen

Een klankreis met bijzondere woorden, resonantie en betekenis. Er zijn honderden verschillende soorten mantra’s, je vindt ze in alle talen van de wereld. We zingen mantra’s in het Sanskriet, Engels en in het Nederlands. Je hoeft niet goed of zuiver te kunnen zingen, het gaat om het herhalen van de klanken. Het mantrazingen zorgt voor ontspanning en geeft tegelijk energie. Deelname is gratis. Donatie voor het kerkje is welkom. Inloop vanaf 10:45. Na opgave krijg je de mantra’s toegestuurd via de mail. Opgave: Jann Ruiters en Yolanda van Nieuwkoop info@deblauweaarde.nl / info@mariakerkoosterwijtwerd.nl