Tussen globalisering en zelfbehoud

Datum 11 Apr 2019

Datum Groningen: Folkingestraat synagoge

Terug naar ActiviteitenTerug naar Activiteiten
Tussen globalisering en zelfbehoud

De Groningse godsdienstwetenschapper dr. Bärry Hartog geeft op 11 april in Synagoge Groningen een presentatie over Joodse reizigers in het Romeinse rijk. Hartog gaat met name in op de vraag welke gevolgen hun reizen hadden voor hun eigen cultuur en traditie. Namen Joden elementen van andere volkeren over, of sloten ze zich juist af?
Het Joodse volk is van oudsher een volk van reizigers. Van de Babylonische ballingschap tot het maken van alija (definitief vestigen in Israel): in de loop van de geschiedenis zijn ontelbare Joden — gedwongen of uit vrije wil — onderweg geweest. Dit was voor Joden in het Romeinse rijk niet anders: velen van hen reisden lange afstanden en kwamen zo in contact met niet-Joodse culturen en tradities. In deze lezing staat de vraag centraal hoe deze contacten met andere culturen Joodse reizigers op een andere manier naar hun eigen traditie deden kijken.
Dr. Bärry Hartog werkt hij als onderzoeker Vroeg Jodendom en Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Zijn presentatie in Synagoge Groningen maakt deel uit van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april).

Folkingestraat synagoge
Folkingestraat 60
Groningen
Donderdag 11 april 2019
Aanvang 20:00 uur
Toegang gratis