Overig april 2019

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Stories of Us: dilemma’s in oorlogstijd
Stories of Us: dilemma’s in oorlogstijd

Hoe is het om in een oorlog te moeten vluchten? Te moeten vechten? Of juist om anderen te hulp te schieten? Over zulke vragen gaat het project Stories of Us van het Rode Kruis in Groningen. De expositie Stories of Us, die op 10 april ‘s avonds wordt geopend, vertelt onder meer het verhaal van Ahmed die Afghanistan ontvluchtte en nu probeert in Groningen in te burgeren. Tijdens de filmavond op 25 april wordt de film Eye in the Sky vertoond over de humanitaire dilemma’s rond een drone aanval. Bijna dagelijks bereiken berichten over gewapende conflicten en oorlogen ons via de media. Berichten over zieken en gewonden, verwoeste huizen en gevluchte families. Berichten ver hier vandaan, ver van ons vreedzame Groningen. Echter, voor sommige Groningers zijn deze gebeurtenissen niet zo ver weg als ze soms lijken. In april en mei vorig jaar deelden verschillende Groningers hun verhaal over hun oorlogservaringen met het Rode Kruis/Humanitair Oorlogsrecht Team in Groningen. Hieruit zijn negen bijzondere fotoportretten ontstaan, aangevuld met teksten over de achterliggende verhalen. Deze zijn van 10 april t/m 5 mei te zien in de synagoge in Groningen.

Helmantel lezing
Helmantel lezing

Ter ere van het 50- jarig bestaan van de SOGK, neemt de bekende Groningse schilder Henk Helmantel u op donderdagavond 11 april 2019 mee in de wereld van het schilderen van kerkinterieurs. De lezing vindt plaats in de sfeervolle ambiance van de Middeleeuwse Mariakerk van Krewerd Henk Helmantel (1945) is geboren en getogen in het Groningse Westeremden. Als jongetje van nog geen twaalf gaf hij blijk van een bijzondere aanleg voor tekenen en wist hij dat hij later kunstschilder wilde worden. Hij volgde hiervoor van 1961 tot 1965 de opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Henk voelt zich sterk verbonden met de traditionele West-Europese schilderkunst. Hij schildert stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters, zowel in Nederland als andere gebieden in West-Europa. Zijn schoonheidsbeleving staat hierbij centraal en ook zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn werk. Helmantel wordt algemeen beschouwd als een fijnschilder die zijn onderwerpen op een realistische manier weergeeft. De invloed van zeventiende-eeuwse meesters zoals Rembrandt en Vermeer is duidelijk aanwezig in zijn werk, vooral in de behandeling van het licht. Ook latere meesters als Floris Verster, Dick Ket en Mondriaan zijn van grote betekenis. Vanavond neemt Henk u mee naar de kerkinterieurs van Gotische en Romaanse kerken. Door de ogen van de kunstenaar maakt u kennis met de sereniteit en schoonheid van deze vroege bouwwerken voor de christelijke eredienst. Aan de hand van de schilder leert u hoe de vakman de architectuur van deze heilige ruimtes met kleuren, vormen en vlakken tot leven brengt en ruimte suggereert op het o zo vlakke schilderdoek. Laat u vanavond door Henk inspireren en geef u over aan de rijkdom die alle schone kunsten eigen is.Kerkdeur open om 19.30 uur.Toegang: gratis (vrijwilige brijdage voor koffie)

Lezing door dr. Bärry Hartog
Lezing door dr. Bärry Hartog

Joodse reizigers in het Romeinse rijk: Tussen globalisering en zelfbehoud Het Joodse volk is van oudsher een volk van reizigers. Van de Babylonische ballingschap tot het maken van aliyah: in de loop van de geschiedenis zijn ontelbare Joden — gedwongen of uit vrije wil — onderweg geweest. Dit was voor Joden in het Romeinse rijk niet anders: velen van hen reisden lange afstanden en kwamen zo in contact met niet-Joodse culturen en tradities. In deze lezing staat de vraag centraal hoe deze contacten met andere culturen Joodse reizigers op een andere manier naar hun eigen traditie deden kijken. Dr. Bärry Hartog werkt hij als onderzoeker Vroeg Jodendom en Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. In het kader van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april) zal hij spreken in de Groninger synagoge. Locatie: Synagoge, Folkingestraat 60 te Groningen Datum: donderdag 11 april Aanvang: 20.00 uur (synagoge vanaf 19.30 uur geopend) Entree: gratis (donatie)

Tussen globalisering en zelfbehoud
Tussen globalisering en zelfbehoud

De Groningse godsdienstwetenschapper dr. Bärry Hartog geeft op 11 april in Synagoge Groningen een presentatie over Joodse reizigers in het Romeinse rijk. Hartog gaat met name in op de vraag welke gevolgen hun reizen hadden voor hun eigen cultuur en traditie. Namen Joden elementen van andere volkeren over, of sloten ze zich juist af? Het Joodse volk is van oudsher een volk van reizigers. Van de Babylonische ballingschap tot het maken van alija (definitief vestigen in Israel): in de loop van de geschiedenis zijn ontelbare Joden — gedwongen of uit vrije wil — onderweg geweest. Dit was voor Joden in het Romeinse rijk niet anders: velen van hen reisden lange afstanden en kwamen zo in contact met niet-Joodse culturen en tradities. In deze lezing staat de vraag centraal hoe deze contacten met andere culturen Joodse reizigers op een andere manier naar hun eigen traditie deden kijken. Dr. Bärry Hartog werkt hij als onderzoeker Vroeg Jodendom en Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Zijn presentatie in Synagoge Groningen maakt deel uit van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april).

Veur Aaltied in Usquert
Veur Aaltied in Usquert

`Voor Altijd’ is de show met het oneindig aantal afleveringen, de show die doordringt in de dood. De presentator is Demon en hij stelt, temidden van een levend publiek, de drie interessantste lijken van Usquert de spannende vraag: zou jij je leven opnieuw willen leven, elke minuut en seconde hetzelfde, met alle verdriet én geluk? Echt, zou je dat doen? Je liegt toch niet, hè. Een rijke operazangeres, een doorgewinterde socialist en een met een zweep uitgeruste hondeslager geven antwoord op die lastige vraag. Ze vertellen verhalen, ze interrumperen, ze maken ruzie en ze sluiten bondjes. Die doden zijn net echt! De demon luistert, spoelt af en toe terug en grijpt in. Demon heeft zo zijn eigen belangen bij die vraag. Het Van Oeckelen orgel is gelijkzwevend gestemd en lijkt zijn eigen goddelijke gang te gaan. Vivace morbido, welkom bij ‘Voor Altijd’.Kaarten reserveren via onderstaand emailadres.Donateurs van de Stichting Oude Groninger Kerken betalen €8,00.

Open huis en fietstocht
Open huis en fietstocht

Op 13 april is het open huis en op 18 april Op 18 april organiseert Yesse weer haar jaarlijkse fietstocht langs de kloosterlanderijen in en rond Essen, tussen Hunze en Drentse A De route voert langs prachtige, soms verrassende en onbekende plekjes, vlakbij en rond de stad. Afstand rond 30 km. s Middags van 13 tot 17 uur, start bij het Bezoekerscentrum met koffie en thee. Routeboekjes met uitgebreide toelichting zijn verkrijgbaar a € 6,00, ook van te voren. Bij deelname desgewenst gratis route. Aanmelden noodzakelijk, de inschrijving is geopend! o.v.v. naam en aantal personen. Deelname € 3,-, donateurs € 2,- Meer informatie: +31 (0)6 53 648755 Open huis: op 13 april is iedereen van harte welkom in het bezoekerscentrum! 14 uur lezing, aansluitend korte rondleiding over het kloosterterrein.

Georganiseerde pelgrimswandelingen
Georganiseerde pelgrimswandelingen

SPiG gaat de hele provincie door met 7 prachtige wandelingen. We beginnen in Vlagtwedde in het schilderachtige Westerwolde. We gaan in Schildwolde echt 1500 meter over water lopen, en het Pingomeer en het pittoreske Niehove ontdekken in het Westerkwartier. Maar ook Noord Groningen slaan we niet over en wat te denken van schitterende kerken in Noord en Zuidbroek en Meedhuizen in het Midden van Groningen. 10 maart Vlagtwedde 14 april Schildwolde 19 mei Nuis van 14.00-17.30 uur 9 jun Niehove 8 sept Uithuizen Zandeweer 13 okt Noord en Zuidbroek van 14.00-18.00 uur; dit is een extra lange route met n.b. 2 zeer bijzondere kerken. 10 nov Meedhuizen Tjuchem

Zing, dans of kijk en luister met S(PR)ING!
Zing, dans of kijk en luister met S(PR)ING!

Wie blij wordt van de nieuwe lente en iets met religie of levensbeschouwing heeft, kan op zondag 14 april meedoen aan S(PR)ING!. In de Lutherzaal (Stadsklooster) in Groningen kun je luisteren naar liederen uit drie verschillende religies en levensbeschouwingen: bahá'í, humanisme en jodendom. Mee dansen of gewoon kijken en luisteren, mag natuurlijk ook. ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’, dichtte Herman Gorter in maart 1889. Nu, 130 jaar later in 2019, is het nieuwe lentegeluid in Groningen te horen tijdens het muzikale evenement S(PR)ING!. Organisator is het Groningse Platform Religie en Levensbeschouwing, een samenwerkingsverband van verschillende religies en levensbeschouwingen. Namens de humanistische stroming treden de Jong Humanisten op o.l.v. Ivo Hengst. Zij zingen liedjes die gaan over de zoektocht in het leven, over hoop en idealen en over vrede. Joodse liederen worden gezongen door Carla da Silva. Zij is in Groningen en verre omstreken onder meer bekend als vertolkster van het Jiddische lied en vertelster van Jiddische verhalen. Nico & Margriet Huppes zijn bekende muzikanten binnen de bahá’í-gemeenschap. Zij spelen en zingen bahá’í teksten die op muziek zijn gezet. Anderen leren (mee)zingen is voor hen bekend terrein.Gratis toegang, donaties welkom, aanmelding niet nodig Na afloop is er koffie/thee en de gelegenheid om na te praten