Cantatedienst

Datum 07 Maa 2019

Datum Nieuwe Kerk Groningen

Cantatedienst

Het Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos geeft een uitvoering van een tweetal cantates van Johann Sebastian Bach. Het betreft Jesus nahm zu sich die Zwölfe (BWV 22) en Du wahrer Gott und Davids Sohn (BWV 23). De solisten zijn Esther Ebbinge (sopraan), Eske Tibben (alt), Carlos Monteiro (tenor) en Nanco de Vries (bas).

De cantates BWV 22 en 23 zijn op zondag Estomihi in het jaar 1723 in Leipzig uitgevoerd. Het waren Bach’s sollicitatiewerken voor zijn aanstelling als cantor van de Thomaskirche. Beide cantates sluiten aan bij de evangelielezing van de betreffende zondag uit Lucas 18: BWV 22 over de opgang van Jezus naar Jeruzalem en BWV 23 over de genezing van een blinde. Bach had BWV 23 reeds in Köthen gecomponeerd en hij paste deze voor Leipzig aan i.v.m. de toonhoogte van het orgel. Tevens voegde hij het slotkoraal ‘Christe du Lamm Gottes’ toe. Beide cantates zijn van een delicate schoonheid en zeer passend in de passietijd.

Voorganger: ds. Marga Baas
Organist: Stef Tuinstra