Overig februari 2019

Activiteiten per datumDatum
Der Golem: wie er in die Welt kam
Der Golem: wie er in die Welt kam

Regisseur Paul Wegener speelt zelf de golem: een oersterke superheld die zich ontpopt tot een Frankensteinachtig monster. Deze bijna 100 jaar oude film is onlangs in 4K gerestaureerd en wordt tijdens IFFR in Groningen live begeleid door HOT (Het Orgel Trio), natuurlijk op het historische Schnitger orgel. + Berry van Berkum (orgel) + Steven Kamperman (clarinet) + Dion Nijland (bas) Dit event komt tot stand dankzij Groninger Forum, soundsofmusic, Bijzondere Locaties Groningen en Grand Theatre.

Open Poort thema Koran en Islam
Open Poort thema Koran en Islam

Elke eerste vrijdag van de maand is De Poort (Kerkpad 1) te Eenrum open van 10 tot 12 uur voor koffie, thee, appeltaart en een thema. Op 1 februari komt Eduard Verhoef naar de Open Poort om te vertellen over de Koran en de Islam. De Koran is bedoeld als hervormingsbeweging. De meesten van ons kennen de Koran en ook de islam vooral als merkwaardige verschijnselen die meegekomen zijn eerst met gastarbeiders en daarna met vluchtelingen. Minder bekend is dat de Koran heel veel ontleent aan de Bijbel, dat allerlei Bijbelse figuren er talloze malen ter sprake komen en dat er met veel waardering over de Bijbelse traditie gesproken wordt. Zo wordt Jezus 25 keer met name genoemd. We kunnen deze morgen bijvoorbeeld het Kerstverhaal in de Koran lezen! Eduard Verhoef (theoloog van protestantse huize) heeft de Koran vertaald (2e druk 2016) en heeft er ook een toelichting bij geschreven (2017). Hij zal deze morgen iets vertellen over plaats en tijd van ontstaan van de Koran en van de islam en ook zal hij aan de hand van een aantal teksten laten zien hoe dicht Koran en Bijbel eigenlijk bij elkaar staan.

Maria lichtmis
Maria lichtmis

Fiets Wandeltocht met ontmoeting, cultuur en lekkernijen langs de vier kerken van Eenum, Leermens, ’t Zandt, Zeerijp! Begin februari voelt het vaak nog als hartje winter, maar de dagen beginnen al merkbaar te lengen. In de tijd dat deze kerken gebouwd werden – de Middeleeuwen – werd het jaar beleefd volgens het ritme van de kerkelijke agenda. Heiligendagen speelden daarin een belangrijke rol. Op 2 februari was het Maria Lichtmis. Met dit feest wordt de kerstperiode officieel afgesloten Maar zoals bij zoveel christelijke feestdagen heeft ook dit feest een heidense oorsprong: het is het midden tussen de zonnewende en het begin van de lente. Geen wonder dus dat dit feest gepaard gaat met een lichtprocessie met kaarsen, de naam verwijst daar al naar. De plaatselijke commissies van de kerken uit Eenum, Zeerijp, ’t Zandt en Leermens willen deze oude traditie nieuw leven inblazen en op deze dag de mooie kerken uit onze vier dorpen onder uw aandacht brengen. Daarom zijn in alle vier kerken activiteiten (exposities, muziek en zang) georganiseerd en kunt u een (wandel/fiets)tocht maken om ze allemaal te bezoeken. Natuurlijk zijn er pannenkoeken, maar ook is er soep koffie etc. in de kerken verkrijgbaar.

Carillonspel en torenbezichtiging
Carillonspel en torenbezichtiging

De maandelijkse bespeling van het carillon is verplaatst naar de zondag. Elke 1e zondag van de maand kunt u genieten van het carillonspel van 14.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u de toren beklimmen, al vanaf 13.30 uur. Er zijn dan commissieleden aanwezig voor tekst en uitleg. Kijken naar de beiaardier mag ook. Op de website www.carillonmiddelstum.nl wordt in de week voor de bespeling gepubliceerd wat het thema is en/of de te spelen stukken zijn. Het is mogelijk dat wordt afgeweken van de 1e zondag i.v.m. bijvoorbeeld de Open torendag in juni en Open Monumentendag in september of gebruik van de kerk. U vindt dit dan op de website.

Workshop Joodse genealogie Groningen
Workshop Joodse genealogie Groningen

Altijd al meer willen weten over (uw eigen) stamboomonderzoek? Kom dan zondag 3 februari naar de workshop Joodse genealogie in Groningen! Samen met de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie organiseren we een lezing en workshop over stamboom- en familieonderzoek. De Kring is gespecialiseerd in onderzoek naar de stambomen van Joodse families. Jeroen Springer zal uitleg geven over de praktijk van genealogisch onderzoek. Daarna is het de beurt aan Els Boon. Zij heeft onderzoek gedaan naar de Joodse families in de provincie Groningen. Aan de hand van anekdotes zal zij kleur geven aan namen en jaartallen. Na een korte pauze wordt er een workshop verzorgd. Neem uw laptop mee zodat u alle gegevens paraat heeft, want het team van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie staat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en te helpen met het opbouwen van een stamboom. Ook wanneer u geen Joodse voorouders heeft, belooft dit een interessante workshop te worden!Aanmelden via de mail.

Den Andel in de picture
Den Andel in de picture

In Den Andel in de Picture worden twee korte films vertoond over het dorp en zijn inwoners. Zo is er een korte impressie van de Open-Deuren-Dag die vorig jaar mei is gehouden en waarbij iedereen zijn of haar deur voor publiek kon openzetten om te laten zien wat men de moeite waard vond om te tonen. Het filmpje is samengesteld uit beelden gemaakt door kerkburen Geertje en Egbert Mulder. De tweede film is een klein portret van Gerrit Plakmeijer, de man die al meer dan 40 jaar hobbykwekerij De Streekhof runt. Op zijn 87e ontvangt hij nog steeds iedereen in zijn winkeltje met groente en fruit of in zijn boomgaard waar je zelf fruit kan plukken. Tevens is deze locatie pleisterplaats voor heel wat –steeds ouder wordende- bezoekers die graag met elkaar een praatje maken over de toestand in de wereld en minder grote zaken. De film maakt deel uit van het project ‘De Verhalenvangers’ van stichting De Holm, waarbij verhalen van vroeger over Den Andel worden opgetekend. De film is een poëtische impressie gemaakt door Den Andelster Jos Hoes. De avond wordt muzikaal omlijst door wereldmuziekduo Bollen&Co en sing/songwriter Geert Wolvers, allen uit Den Andel.

Cantatedienst
Cantatedienst

De eerstvolgende cantatedienst is op zondag 3 februari 2019. In deze dienst wordt een tweetal cantates van Johan Sebastian Bach uitgevoerd. Het zijn „Ach Gott, wie manches Herzeleid“ ( BWV 3) en „ Was mein Gott will, das g'scheh allzeit“ (BWV 111). De cantates worden uitgevoerd door het Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos. De solisten zijn Agnes van Laar (sopraan), David van Laar (altus), Sebastian Brouwer (tenor) en Jasper Schweppe (bas).

Kunst in zicht Gaudi en de Amsterdamse School
Kunst in zicht Gaudi en de Amsterdamse School

De expositie Gaudí en de Amsterdamse School in Museum Het Schip in Amsterdam legt voor het eerst een link tussen de Spaanse architect Antonio Gaudí (1852-1926) met zijn Catalaans Modernisme en de Amsterdamse School. In de tentoonstelling is veel ruimte voor de fantasievolle denkwereld van Gaudí, en in de vaste expositie Verbeelde Idealen is de verwantschap met de Amsterdamse School zichtbaar. Maar hoe zit het nu precies met de samenhang tussen Gaudí en de Amsterdamse School? In deze lezing gaat curator Nikki Manger dieper in op de overeenkomsten en verschillen. U wordt meegenomen in de vergelijking van denkwerelden van architecten die elkaar niet kenden en toch op een zo vergelijkbare en vernieuwende wijze met de bouw- en sierkunst bezig waren. Belicht worden onderwerpen zoals de totaalkunst en de wijze waarmee de natuur zich in het werk vertaalde. Ook is er aandacht voor het ambacht dat bij deze architecten een belangrijke plek innam. Spreker: drs. Nikki MangerDe tentoonstelling is nog tot en met 31 maart 2019 te zien in Museum Het Schip in Amsterdam.Aanmelden via onderstaand emailadres of 050-3188651.Entree €15,00. €12,50 voor vrienden (mits vooraf aangemeld en betaald)

VOL - Laagdrempelig kennismaken Hebreeuws en Joodse cultuur
VOL - Laagdrempelig kennismaken Hebreeuws en Joodse cultuur

DEZE CURSUS IS VOL!!!!!Synagoge Groningen start op 10 januari de cursus Kennismaken met het Hebreeuws. Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde. Ook bijzondere tradities in de Joodse cultuur worden besproken, zoals kledingregels. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis. Anders dan het Latijn en het oud-Grieks is het Hebreeuws een eeuwenoude taal die nog steeds wordt gesproken. Het is de taal van de Bijbel én de taal van het hedendaagse Israel. Ook is het Nederlands door het Hebreeuws beïnvloed: veel Nederlandse woorden zoals mazzel, tof en smeris stammen uit het Hebreeuws. Tijdens de cursus in Synagoge Groningen, die wordt gegeven door de vaste docent Chris van Wierst, leren de deelnemers wat de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden waren. Tevens maken de cursisten kennis met opmerkelijke aspecten van het Jodendom. De Joodse geschiedenis wordt gekenmerkt door een verhalencultuur die vele onverwachte aspecten kent. Waarom dragen sommige joden pijes (haarlokken) en laten zij hun baard staan ? Deze en vele andere bijzondere tradities van het chassidische en mystieke jodendom passeren de revue tijdens de cursus. De cursus begint met het leren lezen en schrijven van de letters. Om het de cursisten daarbij gemakkelijker te maken, ontvangen ze een speciale kalligrafie-pen. In de loop van de cursus worden veel handige tips gegeven om later zelfstandig met behulp van het internet verder te leren.Prijs: 40,- inclusief lesmateriaaal Voorkennis is niet nodigOpgave en informatie via de mail