Overig december 2019

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Eten bij het Siepeltje
Eten bij het Siepeltje

Menu het Siepeltje 19 en 20 december 2019 ** Vegetarische linzenpaté op een bedje van salade met eigengebakken brood. ** Een Charlotte gevuld met paddenstoelen , geroosterde seizoens groenten , Engelse breadsauce en een cranberry - port saus. ** Trifle van Christmas cake met brandewijn en huisgemaakte custard ** Chef van de maand : Polly Brandt uit Pieterburen Uw gastvrouw : Rita Bozoki Aanvang 18.30 uur Kosten € 27,50 inclusief een glas cider en koffie

Mantra zingen
Mantra zingen

Een klankreis met bijzondere woorden, resonantie en betekenis. Er zijn honderden verschillende soorten mantra’s, je vindt ze in alle talen van de wereld. We zingen mantra’s in het Sanskriet, Engels en in het Nederlands. Je hoeft niet goed of zuiver te kunnen zingen, het gaat om het herhalen van de klanken. Het mantrazingen zorgt voor ontspanning en geeft tegelijk energie. We zitten in een cirkel, op stoelen in het koor. Als je later komt of eerder weggaat is dit geen probleem, dan gewoon stilletjes aansluiten of weggaan. Hoewel de kerk verwarmd wordt, raden we warme kleding of een dekentje aan. Deelname is gratis. Donatie voor het kerkje is welkom. Inloop vanaf 10:45. Na opgave krijg je de mantra’s toegestuurd via de mail. Opgave: Jann Ruiters en Yolanda van Nieuwkoop info@deblauweaarde.nl.

Zingend de kerst in
Zingend de kerst in

Zondag 22 december a.s. gaan we met z’n allen kerstliederen zingen in DE KERK Jong en oud is welkom, iedereen kan meedoen. Er staan zowel klassiekers als moderne liedjes op het programma. De teksten worden uitgedeeld en er is begeleiding van piano en viool en het koor Odd treedt voor u op. DE KERK wordt uiteraard sfeervol verlicht en we schenken warme chocolademelk en Glühwein. Komt allen! Inloop vanaf 16.00 uur Gratis entree (deurcollecte ter dekking van de kosten).

Kerstnachtdienst in Midwolda
Kerstnachtdienst in Midwolda

Op kerstavond is er traditiegetrouw de kerstnachtdienst in de Dorpskerk van Midwolda. De oude kerk is sfeervol verlicht en mooi versierd met kerstdecoraties. Hier komen we samen om het kerstfeest te vieren met veel liederen en muziek. Het orkest ‘Prins Hendrik’ o.l.v. Gosse Reijenga uit Scheemda zal samen met Ludolf Heikens de kerstliederen begeleiden. Het orkest speelt natuurlijk enkele kerststukken. Het samenspel van de instrumentalisten met het Hintsorgel bij de begeleiding van de kerstgezangen wordt een hoogtepunt in het kerkelijke jaar. Het zingen van de kerstliederen vormt een belangrijk onderdeel van de viering die geleid wordt door Ds. Offringa. Het thema van de viering: ‘de hemel raakt ons even aan’ komt terug in gedichten en het kerstevangelie. Na afloop van de viering wordt u uitgenodigd voor een gezellig samenzijn. Onder het genot van glühwein, chocolademelk en kerstbrood, kunnen we even napraten en elkaar fijne kerstdagen toewensen. De kerstnachtdienst begint om 21.30 uur en iedereen is van harte welkom.

Kerstavonddienst
Kerstavonddienst

Aan de kerstavonddienst werken mee het Christelijk gemengd koor Sursum Corda en het Christelijk Mannenensemble Pekela onder leiding van Kiny Eiten. De muzikale begeleiding wordt verzorgt door Adriaan Mollema op orgel en Hinderikus Westerhof op trompet. Voorganger is ds. Simone van de Vrie. Het thema van de dienst is: Ster in de nacht ! U bent van harte uitgenodigd om op Kerstavond naar de sfeervol verlichte Wedderwegkerk te komen. De dienst begint om 19.30 uur maar vanaf 19.20 uur kunt u al luisteren naar koorzang en meezingen met de kerstliederen. De opbrengst van de collecte is volledig bestemd voor Kinderhotel Burcht in Wedde. Daarin vieren kinderen die in een tehuis zitten of door andere omstandigheden ‘aan de andere kant van het geluk’ zitten, een gratis vakantie van enkele dagen. Na afloop van de dienst kunt u napraten en is er buiten voor de kerk voor iedereen Glühwein, chocolademelk en koekje.

De Messiah
De Messiah

De muziek van dit grote werk behoeft eigenlijk geen verdere inleiding, bekend als het is. Het werk beleefde zijn Uraufführung in Dublin, op 13 april 1742. Minder bekend is dat Handels vriend Charles Jennens, de rijke minnaar van de kunsten die het libretto schreef voor de Messiah, nogal ontevreden was over Handels muziek bij zijn compilatie van bijbelteksten. Jennen schreef aan een vriend: "Handel has made a fine entertainment of [the Messiah], though not near so good as he might and ought to have done." En vervolgens: 'there are some passages far unworthy of Handel, but much more unworthy of the Messiah." Oordeelt u vooral zelf! ProgrammaG.F. Handel (1685-1759), Eerste deel uit het oratorium Messiah UitvoerendenLutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda SolistenLinde Buitenhuis (sopraan) Robert Kuizenga (countertenor) Jasper Dijkstra (tenor)

Kerstwandeling 2019 - Italianen in Groningen - HELEMAAL VOL!
Kerstwandeling 2019 - Italianen in Groningen - HELEMAAL VOL!

Helemaal vol en uitverkocht! Ook dit jaar organiseren we op tweede kerstdag een begeleide kerstwandeling door de stad Groningen. Het thema dit jaar is Italianen in Groningen. Een van de aanleidingen vormt het overlijden van de architect Alessandro Mendini, architect van het Groninger Museum, en de Monteverdidag die de SOGK in februari 2020 organiseert (hierover elders in dit katern meer). En misschien weet u het niet, maar de stad Groningen wordt ook wel de meest Italiaanse stad boven de Alpen genoemd… Of dat terecht is? We hopen het tijdens deze wandeling te ontdekken. Op donderdag 26 december gaan we onder leiding van een deskundige gids op zoek naar die Italianen in Groningen. De wandeling start in de remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14 in Groningen, om 14.00 uur, de kerk is open vanaf 13.30 uur. We beginnen met een korte inleiding waarna we op stap gaan om dan omstreeks 15.45 uur weer te eindigen op het vertrekpunt. U wordt dan ontvangen met een drankje, aansluitend volgt om 16.15 uur een kort (kerst)concert. Op het programma staat, hoe kan het ook anders, veel Italiaanse barokmuziek in diverse bezettingen. Rond 17.00 uur wordt het programma afgesloten. De kosten voor de wandeling, inclusief het concert, bedragen 8,75 p.p. (kinderen tot en met 11 jaar 6,-). Donateurs van de SOGK betalen slechts 7,- (kinderen 5,-). Het concert kan ook apart bezocht worden; de toegangsprijs bedraagt dan 6,- (SOGK-donateurs 4,80). U kunt zich t/m 22 december opgeven voor de wandeling (inclusief concert) via de mail of 050 - 312 35 69.

Labyrint lopen
Labyrint lopen

In de kerk van Oosterwijtwerd kan elke laatste weekend van de maand het labyrint worden gelopen. Het labyrint is een oeroud, over de hele wereld verspreid symbool, een patroon van lijnen die samen een weg naar het midden vormen. Ze komen voor als rotstekeningen van 5000 jaar geleden, gekerfd in het landschap in Peru, met stenen gelegd in Scandinavië, aangeplant in Engeland, of afgebeeld op Syrisch aardewerk, en in de plavuizen van middeleeuwse kerken. Het labyrint is symbool voor de pelgrimsreis van de ziel, of voor de levensweg van iedere mens. Vaak worden de woorden labyrint en doolhof door elkaar gebuikt. maar ze zijn verschillend. In een doolhof zijn meerdere wegen, sommige doodlopend, en je kunt erin verdwalen. Het labyrint kent maar één weg, naar binnen en weer naar buiten. De bedoeling is dat het labyrint rustig en aandachtig belopen wordt. Eerst lijkt de weg direct bij het midden uit te komen, maar voert er dan weer vandaan en moet de hele weg worden gegaan tot het middelpunt. Net als de levensweg gaat de weg van het labyrint nooit in een rechte lijn. Het labyrint in de Mariakerk is geprint op een stuk zeildoek ter grootte van het koor van de kerk. Ieder kan komen lopen. Het is een meditatie-in-beweging. Er ligt informatie voor wie zich er iets meer in wil verdiepen. Elk laatste weekend van de maand van vrijdagmorgen 10:00 uur tot zondagavond 18:00 uur. Kijk in de agenda voor de juiste datum en tijden. Op aanvraag kan het voor groepen ook op andere dagen worden uitgelegd.