Overig november 2019

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Het Grote Gebeuren en Genesis
Het Grote Gebeuren en Genesis

Opening met Guus Kuijer: Genesis - a new beginning Dit jaar openen we Het Grote Gebeuren in de Der Aa-kerk met een muziekvoorstelling van het Kamerorkest van het Noorden en Guus Kuijer als verteller.Aanvang: 16.30 en 18.30 uur - Der Aa-kerk Akerkhof 2Het Grote Gebeuren komt er weer aan! En wel op zaterdag 9 november, bij het filmtheater van het Forum aan het Hereplein. Van jong talent tot de gevestigde orde. Je kiest je eigen literaire menu van interviews, discussies, voordrachten en signeersessies. Kortom, een avondvullend programma met voor ieder wat wils!Aanvang: 19.30 uur - Forum Hereplein

Verkoop werk Omke Oudeman
Verkoop werk Omke Oudeman

In de maanden september en oktober werd onder de titel Natuurlijk Licht werk van fotograaf Omke Oudeman geëxposeerd op drie locaties in het Westerkwartier. Dit bleek een schot in de roos te zijn, veel mensen kwamen erop af en heel vaak werd de vraag gesteld: ‘is dit werk ook te koop?’ Dit heeft ons doen besluiten het tentoongestelde werk te verkopen en wel op zaterdag 9 november in de kerk van Nuis. Tussen 13.00 en 14.00 uur kan men de foto’s nogmaals bekijken en vanaf 14.00 uur tot circa 16.00 uur vindt de daadwerkelijke verkoping plaats. Van de opbrengst gaat 25% naar het goede doel, in dit geval naar Alpe d’HuZes.

Georganiseerde pelgrimswandelingen
Georganiseerde pelgrimswandelingen

SPiG gaat de hele provincie door met 7 prachtige wandelingen. We beginnen in Vlagtwedde in het schilderachtige Westerwolde. We gaan in Schildwolde echt 1500 meter over water lopen, en het Pingomeer en het pittoreske Niehove ontdekken in het Westerkwartier. Maar ook Noord Groningen slaan we niet over en wat te denken van schitterende kerken in Noord en Zuidbroek en Meedhuizen in het Midden van Groningen. 10 maart Vlagtwedde 14 april Schildwolde 19 mei Nuis van 14.00-17.30 uur 9 jun Niehove 8 sept Uithuizen Zandeweer 13 okt Noord en Zuidbroek van 14.00-18.00 uur; dit is een extra lange route met n.b. 2 zeer bijzondere kerken. 10 nov Meedhuizen Tjuchem

Kristallnacht Herdenkingslezing
Kristallnacht Herdenkingslezing

Het Comité Kristallnachtherdenking Groningen nodigt u van harte uit om op zondag 10 november vanaf 14.00 uur aanwezig te zijn bij de herdenking van de Kristallnacht. De Kristallnacht (of Rijkspogromnacht) is de benaming voor de nacht van 9 op 10 november 1938 waarin nationaalsocialisten in Duitsland Joden en hun bezittingen aanvielen. In Groningen wordt deze gebeurtenis op 10 november herdacht het een stille tocht vanaf het Waagplein en een herdenkingsbijeenkomst in Synagoge Groningen. Tijdens de bijeenkomst houdt rabbijn Awraham Soetendorp de Kristallnacht Herdenkingslezing en zijn er optredens met muziek en gedichten. Programma 10 november14.00: Start stille tocht Waagplein 14.30: Ontvangst in de synagoge, Folkingestraat 60 met welkomstwoord door Bertien Minco 14.50: 1e optreden De Volksstem 15.05: Voordracht stadsdichter Renée Luth 15.10: Herdenkingslezing door Awraham Soetendorp 15.40: Voordracht gedichten door leerlingen H.N. Werkmancollege/Stadslyceum 15.50: 2e optreden De Volksstem 16.05: Nigoen met Carla da Silva Het Comité Awraham Soetendorp (Amsterdam, 1943) is bereid gevonden om de Kristallnacht Herdenkingslezing 2019 uit te spreken. Soetendorp is actief betrokken bij vooraanstaande internationale maatschappelijke organisaties zoals Green Cross, Earth Charter, Water for Life, commissie voor Millennium Development Goals en One Voice. Ook is hij president van de Europese Regio van de Wereld Unie van Progressief Jodendom en vicevoorzitter van het Global Forum of Spiritual and Parliamentary Leaders. Hij is oprichter van het Fonds Hoop voor Kinderen. Week van Respect Tijdens de Kristallnacht Herdenkingslezing op 10 november haakt Soetendorp onder meer aan bij de Week van Respect die in diezelfde periode wordt gehouden. Soetendorp nam tien jaar geleden het initiatief voor de Dag van Respect, die zich inmiddels heeft ontwikkeld tot de Week van Respect. De Week stimuleert jongeren om samen te zorgen voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis voelt en aan deelneemt. Ook toont Soetendorp zich zeer betrokken bij het huidige klimaatprotest. Eerder dit jaar schreef hij een open brief aan de scholieren die tijdens schooltijd actie voerden voor klimaatmaatregelen. In zijn brief moedigde hij hen aan om met hun protest door te gaan. Awraham Shalom Soetendorp bracht zijn eerste levensjaren door bij pleegouders op een onderduikadres. Na de oorlog kwam hij bij zijn ouders terug en woonde hij van 1948 tot 1953 in Israël. Hij was van 1968 tot 2008 rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag.

Kunst in Zicht Toetanchamon, Schatten van de gouden farao
Kunst in Zicht Toetanchamon, Schatten van de gouden farao

Tot 22 september in Parijs en daarna vanaf 2 november in Londen is de grote tentoonstelling Tutankhamun: Treasures of the Golden Pharao te zien. Aanleiding voor Kunst in Zicht de egyptoloog Jaap van Dijk te vragen een lezing te houden over de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922, en over de 150 schatten die nu te zien zijn in de rondreizende tentoonstelling. Wat weten we van leven en dood van deze farao en waarom is zijn graf zoveel kleiner dan dat van de andere farao's in het Dal der Koningen? In 2022 is het honderd jaar geleden dat archeoloog Howard Carter door een klein gat een blik wierp in de grafkamer van Toetanchamon en met stomheid werd geslagen door wat hij daar zag. Op de vraag "Can you see anything?", kon hij nog net zeggen "Yes, wonderful things". Om deze ontdekking en de opening van het Groot Egyptisch Museum luister bij te zetten, besloot het Egyptische Ministerie van Oudheden om een reizende tentoonstelling met 150 kunstwerken uit het graf samen te stellen. Van Californië tot Japan, van London tot Sydney zullen de schatten – waarvan 60 nooit eerder Egypte hebben verlaten - te zien zijn.Jacobus (Jaap) van Dijk studeerde Egyptologie in Groningen en Leiden en was tot zijn pensionering als egyptoloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1981 neemt hij vrijwel ieder jaar deel aan opgravingen in Egypte, o.a. in de dodenstad uit de tijd van Toetanchamon bij Memphis, in de Tempel van Moet in Karnak en in het graf van farao Horemheb, ooit Toetanchamons hoogste plaatsvervanger, in het Dal der Koningen.AanmeldenVia onderstaand emailadres of telefonisch via 050 318 8651.Voor leden €12,50 mits vooraf aangemeld en betaald.

Pop-up restaurant
Pop-up restaurant

We nodigen elke maand een andere gastkok uit om lekker te koken met producten van het Hogeland. Natuurlijk staat Inez zelf ook vaak genoeg achter het fornuis. Beide dagen, om te beginnen steeds een donderdag en een vrijdag, serveren we een vegetarisch menu, met altijd als dessert een heerlijke punt taart; we zitten ten slotte in de theeschenkerij. Inloop is vanaf 18.00 uur en rond 18.30 uur gaan we aan tafel. De Ciderwinkel uit Pieterburen verzorgt de wijnen en uw gastvrouw is Rita Bozoki. Elke maand sturen we u twee weken van te voren het nieuwe menu toe én de naam van de gastkok. We hebben er erg veel zin in en we hopen u gauw in Pieterburen te kunnen verwelkomen. ReserverenAanschuiven kan alleen op reservering via: onderstaand emailadres Prijs per couvert is € 27,50 inclusief koffie.

Mantra zingen
Mantra zingen

Een klankreis met bijzondere woorden, resonantie en betekenis. Er zijn honderden verschillende soorten mantra’s, je vindt ze in alle talen van de wereld. We zingen mantra’s in het Sanskriet, Engels en in het Nederlands. Je hoeft niet goed of zuiver te kunnen zingen, het gaat om het herhalen van de klanken. Het mantrazingen zorgt voor ontspanning en geeft tegelijk energie. Deelname is gratis. Donatie voor het kerkje is welkom. Inloop vanaf 10:45. Na opgave krijg je de mantra’s toegestuurd via de mail. Opgave: Jann Ruiters en Yolanda van Nieuwkoop info@deblauweaarde.nl / info@mariakerkoosterwijtwerd.nl

Lezing Egge Knol
Lezing Egge Knol

Meer dan 2500 jaar bewoning op en rond de wierde van Fransum , daar willen de Burgers van de Vroedschap Fransum meer van weten. Op zaterdag 16 november zal dr.Egge Knol, expert op het gebied van geschiedenis en archeologie van dit Groninger kwelderland een voordracht verzorgen in de Kerk van Fransum . U bent als Burger van de Vroedschap Fransum van harte uitgenodigd deze voordracht bij te wonen . Inloop met koffie en koek vanaf 14.30 uur . Lezing met discussie tussen 15.00 en 16.30 uur. De Vroedschap Fransum wil geïnteresseerden over het ontstaan en leefwijze in het gebied van Middag-Humsterland van harte uitnodigen hierbij aanwezig te zijn. Aanmelden noodzakelijk bij Inloop met koffie en koek vanaf 14.30 uur.De Vroedschap Fransum wil geïnteresseerden over het ontstaan en leefwijze in het gebied van Middag-Humsterland van harte uitnodigen hierbij aanwezig te zijn. Aanmelden noodzakelijk via de mail. Het kerkje van Fransum heeft een beperkte capaciteit tot zo'n 70 personen.

VinoKilo Vintage Kilo Sale
VinoKilo Vintage Kilo Sale

De Grootste Vintage Kilo Sale van Duitsland komt naar Groningen! We brengen je vintage vibes met * Vintage zomer kleding voor €20 per kilo* Grote merken uit de jaren ‘60-‘90 * Goede kwaliteit kleding met veel diversiteit in maten en stijlen * Unieke accesoires zoals leren tassen, riemen en zijden sjaals * Goede muziek ? * Gezellige omgeving en chillplek Betalen met Kaart en met Cash is mogelijk.Gratis online tickets zijn beperkt verkrijgbaar via onderstaande website.

Theater : Perspective
Theater : Perspective

Door in gesprek te gaan met verschillende mensen over hun relatie tot de Der Aa-Kerk in Groningen, doet Sijas de Groot onderzoek naar het narratief van de kerk. Zo wil hij de kerk en haar omgeving deconstrueren door deze te observeren en te bevragen. Dit onderzoek en de verhalen die verzameld worden, vormen de basis voor een performatieve presentatie. Tijdens deze presentatie neemt De Groot zijn publiek mee in het verhaal van de Der Aa-Kerk door middel van een live audio-wandeling.