Kunst in zicht De Russische Revolutie in de kunst 1917-1935

Datum 03 Okt 2019

Datum Groningen: Remonstrantse Kerk Groningen

Kunst in zicht De Russische Revolutie in de kunst 1917-1935

Rusland, oktober 1917: de bolsjewieken grijpen de macht. Rusland en de wereld zullen nooit meer hetzelfde zijn. Vijf maanden na de revolutie benoemen de nieuwe machthebbers nu wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj, Wassily Kandinsky, Vladimir Tatlin en Marc Chagall op hoge ambtelijke posten in het zojuist gevormde ‘Volkscommissariaat van Verlichting'. Deze avant-gardisten willen de straten en de pleinen, het onderwijs en uiteindelijk de mens zelf opnieuw vormgeven. De verbeelding aan de macht! Maar de bolsjewieken hebben eigenlijk geen idee wie die door hen aangestelde hemelbestormers en dromers zijn, en de kunstenaars zelf zijn politiek volkomen naïef.

Al snel valt de coalitie tussen bolsjewieken en avant-gardisten uit elkaar. Terwijl de reputatie van deze radicale kunstenaars in Europa groeit, worden zij in de nieuwe Sovjetstaat gemarginaliseerd en onderdrukt. Sommigen emigreren naar Europa, anderen blijven en zinken langzaam weg in het moeras van Stalins terreurstaat. De avant-gardisten is het eerste boek waarin deze verbijsterende geschiedenis in zijn geheel is beschreven. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven. Na de lezing is er een mogelijkheid het boek "De Avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst 1917-1935" te kopen en te laten signeren.

Via onderstaand emailadres of telefonisch op 050-3188651.
Voor leden €12,50, mits vooraf betaald.

Remonstrantse Kerk Groningen
Coehoornsingel 14