Utrecht, Carvaggio en Europa

Datum 16 Jan 2019

Datum Groningen: Remonstrantse Kerk Groningen

Terug naar ActiviteitenTerug naar Activiteiten
Utrecht, Carvaggio en Europa

Saskia Goddijn is kunsthistorica. Zij doceert aan diverse instellingen en begeleidt reizen.

In het Centraal Museum in Utrecht loopt van december 2018 tot en met maart 2019 een tentoonstelling die – letterlijk en figuurlijk – nieuw licht moet werpen op de Utrechtse navolging van barokkunstenaar Caravaggio: het zogenaamde Utrechts Caravaggisme. De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum brengt het Rome van 1600-1630 naar de domstad. Met zeventig meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtse Caravaggisten naast hun Europese collega's zien.

Kunsthistoricus en Caravaggio-fan Saskia Goddijn bereidt u met deze lezing voor op uw bezoek aan de expositie in Utrecht. Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar - zo deed het gerucht de ronde - Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Daarom reisden de Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst nieuwsgierig naar Rome en maakten daar kennis met het temperamentvolle, vernieuwende werk van de beroemde (en beruchte) kunstenaar Caravaggio.

Het is een verhaal over die grote inspirator, Caravaggio zelf, en over het ontwikkelen van een eigen stijl door zijn bewonderaars (inspiratie, geen imitatie!). En vooral een verhaal over de kunstwerken: over diepe duisternissen, sturend en metaforisch licht, wervelende composities, meeslepende dramatiek, vieze voetzolen, nagels met rouwranden, zwetende oksels en de meest realistisch geschilderde (en dus lelijkste?) baby van de zeventiende eeuw.

Aanmelden voor de lezing
of tel. 050 318 8651

Remonstrantse Kerk Groningen
Coehoornsingel 14
Groningen
Woensdag 16 januari 2019
19:30 - 21:30 uur
Toegang € 12,50

Inlichtingen: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl
Website: https://www.kunstinzichtgroningen.nl/programma/caravaggio.html