Overig september 2018

Activiteiten per datumDatum
Groninger Museumnacht
Groninger Museumnacht

Na het succes van de eerste editie kon het natuurlijk niet uitblijven: de Groninger Museumnacht krijgt dit jaar een vervolg. Op zaterdag 8 september openen GRID Grafisch Museum, het Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Universiteitsmuseum hun deuren tot na middernacht. Bezoekers kunnen die 8e september een uniek nachtelijk bezoek aan de musea brengen, waarbij ze niet alleen de exposities kunnen bekijken maar ook getrakteerd worden op muziek, workshops en allerlei kinderactiviteiten.

Open Monumentendag 2018
Open Monumentendag 2018

In het weekend van 8 en 9 september 2018 vindt de 32ste editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Met het thema In Europa ligt dit jaar het accent op alles wat ons in dit werelddeel cultureel aan elkaar bindt. Het thema sluit aan bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, een initiatief van de Europese Unie. De kerken van Stochting Oude Groninger Kerken mogen uiteraard niet ontbreken. Meer informatie over de individuele programma's vindt u op de websites van de afzonderlijke kerken. Alleen zaterdag openBaflo, historische commissie Baflo aanwezig, toren openBedum Goede Herderkerk - 10.00 - 16.00 uurFransum, concert strijkkwartetGodlinzeKropswoldeMarum, uitleg door organist, voor €2,50 zelf orgel bespelenNiebert, orgel spelen mogelijkNiehoveNieuw Beerta, orgelspel van Harm WoltjerOude Pekela, jaarmarkt in het dorpTolbertUithuizen, expositie iconen van Els Luurtsema't Zandt, expostie amateurschilder Hermannus BoumaHele weekend open (geen speciale activiteiten)AdorpEenum GarmerwoldeGarnwerdKlein WetsingeKrewerdLeermensLosdorpMarsumMiddelstumMidwoldaMidwoldeNiezijl, za van 11.00-17.00 uur, zo van 13.00-16.00 uur (expositie)NoordbroekObergumOnderdendamOosterwijtwerdThesinge UlrumWesterwijtwerdZuurdijkActiviteiten kerken hele weekend openBaflo, rondleiding in kerk en torenDen Horn, expositie Christel Klamer en Fré MokEngelbert, expositie Vis en FruitigGarmerwolde, rondleidingen, bezoek gewelven, speurtochtMeedhuizen, expositie lokale kunstenaarsOldehove, jaarlijkse expositie schildersclub OldenhoveOudeschans, expositie Willem FriedrichSolwerd, foto-expositie van Hanneke van DoesburgUsquert, zondag concert Westeremden Andreaskerk, expositie Monsanto Westernieland, zondag kerkdienst in het kader van O.M.D.Wittewierum, expostie KAT Woltersum, expositie kunstenaars uit het dorp

Kerk open
Kerk open

In onze kerk doen we al eeuwen lang aan geloven, trouwen, rouwen en dopen. Op de open kerk middagen bent u van harte welkom voor rondleidingen, informatie, even sfeer proeven, rondkijken of een praatje maken. Verder is de kerk een podium voor o.a. orgelconcerten, koren en allerlei andere initiatieven. Er worden exposities georganiseerd, door ons of door iedereen die van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Voor meer informatie over de mogelijkheden van zowel Kerk als Leerkerkje: tel: 06-38678304Let op! Afwijkende openingstijden:Zaterdag 14 juli open van 11.00-17.00 voor Rondje Midden Groningen.Zaterdag 5 augustus van 11.00-17.00 uur Rondje Midden Groningen.Zaterdag 8 september van 10.00-17.00 uur Open Monumentendag.Zondag 9 september van 10.00-17.00 uur Open Monumentendag.Zaterdag 13 oktober van 11.00-17.00 uur Rondje Midden Groningen.

Orgelspel tijdens Open Monumenten Dag
Orgelspel tijdens Open Monumenten Dag

In de Mariakerk (geen SOGK-kerk) zullen ’s middags organisten op het Hinsz-orgel spelen. Speciaal voor deze dag staat er ook een informatietafel over de oorsprong van het dorp rondom de toren. De organiserende stichting Blik op Uithuizermeeden heeft hier een stand staan met informatie en een paar producten. De bijbehorende schuur wordt opengesteld. Deze is nog in oorspronkelijke staat en is normaliter nooit te bezichtigen.

Fivelstadtocht
Fivelstadtocht

Vanuit Appingedam wordt de vijfde historisch culturele wandeltocht georganiseerd in het gebied Fivelingo. Afstanden 5-15- 25 en 40 kilometer. De wandeltocht wordt elk jaar op de zaterdag van het tweede weekend in september uitgeschreven. Bewust is gekozen voor de combinatie met het Landelijk Open Monumentenweekend om zo de culturele en historische achtergronden van de te lopen wandelroutes te accentueren. Tijdens deze historisch culturele wandeling worden bekende maar ook minder in het oog springende facetten van de rijke historie in het Fivelingo gebied belicht. U kunt hierbij denken aan oude smokkelroutes, waterwegen, kerkpaden, handelsroutes en (voormalig) industrie. Meer informatie en aanmelden

Open Monumentendag speurtocht, rondleidingen, gewelven
Open Monumentendag speurtocht, rondleidingen, gewelven

De middeleeuwse Dorpskerk is beide dagen geopend. Zaterdag: Rondleidingen kerk, bezoek gewelven, speurtocht. Zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur ook ‘Pronte Pracht’, een ontdekkingstocht langs diverse locaties in Garmerwolde en Thesinge. Beide dagen foto-expositie van Fotogroep Garmerwolde: De schoonheid en kracht van eenvoud. De Fotogroep heeft als thema gekozen voor Minimalisme. De exposerende fotografen laten de schoonheid en kracht van de eenvoud zien. Zij hebben het thema vormgegeven in minimalistische abstracte fotobeelden en in portretten van mens en dier.