Overig december 2018

Activiteiten per datumDatum
Kerstwandeling 2018 - opgave verplicht!

Op tweede kerstdag organiseren we een begeleide kerstwandeling door de stad Groningen met het thema ‘50 jaar Groningen – 1969­2019’. In 2019 is het vijftig jaar geleden dat de SOGK werd opgericht door een groep zeer betrokken en gemotiveerde mensen, in een tijd waarin vele kerken bedreigd werden door ernstig en onaanvaardbaar verval. Hoe zag de stad er in 1969 uit en zijn er sindsdien ook kerken verdwenen dan wel gebouwd? Op woensdag 26 december gaan we met een deskundige gids op zoek naar sporen uit die tijd. De wandeling start in de remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14 in Groningen om 14.00 uur, de kerk is open vanaf 13.30 uur. De kosten voor de wandeling, inclusief concert, bedragen € 8,75 p.p. (kinderen tot en met 11 jaar € 6,­). Donateurs betalen slechts € 7,­ (kinderen € 5,­). Het concert kan ook apart bezocht worden; de toegangsprijs bedraagt dan € 6,­ (donateurs € 4,80).Opgave kan tot vrijdag 21 december.

Kerstwandeling door de Joodse buurt

De vooroorlogse joodse buurt van Groningen herleeft op 2e kerstdag tijdens de wandeling ‘In de voetsporen van Nico Rost en z’n vader’. Vanuit de synagoge loopt u langs de plekken die de Groningse schrijver Nico Rost beschreef in zijn beroemde boek De vrienden van m’n vader (1955): van de Zwaantjesgang en de Nieuwstad met hun bittere armoede tot de Vismarkt waar het sjieke geboortehuis van Jozef Israels stond. Maar ook illustere figuren als schipper Mankje Sjlepper, de Boze Jeude en Moeke Niemeijer komen tot leven in citaten uit het boek. Nico RostNico Rost (Groningen 1896 – Amsterdam 1967) werd geboren aan de Herestraat en groeide op aan de deftige Ubbo Emmiussingel. Na een niet afgemaakte opleiding aan het Praedinius Gymnasium liep de jonge Nico Rost weg van huis om schrijver te worden. In de jaren 1923-1933 woonde hij in Berlijn waar hij als vertaler, onder andere van Alfred Döblins Berlin Alexanderplatz en als correspondent van De Telegraaf en De Groene Amsterdammer werkte. Hij werd in 1942 door de Duitsers gearresteerd en kwam uiteindelijk in Dachau terecht. Na de oorlog leefde hij van zijn pen. De Vrienden van m’n vader In 1955 publiceerde Nico Rost het nog steeds veelgelezen boekje De vrienden van m’n vader: een levendig portret van de Joden die in Groningen in en rond de Folkingestraat leefden. Het boek vertelt over het dagelijks leven, de welvaart, de armoede en de bijzondere figuren in de Groningse jodenbuurt. Hierna publiceerde Rost weinig meer. De Culturele prijs van de provincie Groningen (1966) kon hij zelf niet meer in ontvangst nemen. ReserverenOpgave per email of in de synagoge vooraf wordt sterk aangeraden. Zonder opgave kan deelname niet worden gegarandeerd. Opgave via onderstaand emailadres, of tijdens openingsuren in de synagoge.

Tussenland

Een luisterwandeling langs de stadsrand van Groningen. Theatermaker Sijas de Groot neemt je mee naar het grensgebied waar stad en land elkaar ontmoeten. Door te luisteren naar gedachten en beschouwingen leer je op een meditatieve manier het grensgebied te ervaren en vragen te stellen. Welke functie heeft het Tussenland? Hoe heeft de omgeving ons als mens gevormd? En welke invloed hebben veranderingen op onze herinneringen? Tussenland is een solitaire luisterwandeling waarin kennis van landschap en stedelijke omgevingen op poëtische wijze wordt verweven met persoonlijke ervaringen en spirituele inzichten. In ruim anderhalf uur word je met een audiotour door de omgeving van Vinkhuizen, de Held en Gravenburg geleid. Dit project is vertrokken vanaf Station Noord; een samenwerking van de grote podiumkunstorganisaties uit de drie Noordelijke provincies. Partners in dit Station Noord-project zijn: Grand Theatre, De Noorderlingen en Tryater. Het ticket kun je inruilen voor een headset waarmee je de wandeling maakt. Je gaat in je eentje op pad om zo het landschap het beste te ervaren. Om het kwartier vertrekt een wandelaar om de route te volgen. Volg de markering langs de weg en blijf op het verkeer letten! De wandeltocht begint bij het kerkje van Leegkerk en eindigt bij Tuin in de Stad in Vinkhuizen. Startpunt: de kerk van Leegkerk aan de Leegeweg 38 in Groningen. Er is schuin tegenover de kerk een ruime parkeergelegenheid. Eindpunt: Tuin in de Stad, Tarralaan 6, Westpark – Groningen. Je wordt na afloop weer terug naar Leegkerk gebracht.

Zangochtenden Open Mantra

Een klankreis met bijzondere woorden, resonantie en betekenis. Er zijn honderden verschillende soorten mantra’s, je vindt ze in alle talen van de wereld. We zingen mantra’s in het Sanskriet, Engels en in het Nederlands. Je hoeft niet goed of zuiver te kunnen zingen, het gaat om het herhalen van de klanken. Het mantrazingen zorgt voor ontspanning en geeft tegelijk energie. Laat de klanken van mantra je hart beroerenOpgave via de mail.Deelname is gratis. Donatie voor het kerkje is welkom.

Gaming Groningen

Durf jij het aan om tegen o.a. E-Sporter Absalom Warkor FIFA te spelen en wil je YouTuber VVBas ontmoeten? Speel je liever Mario Kart, wil je graag racen in F1 seat, zoals Max Verstappen of meedoen met de Just Dance competitie? Kom dan naar de Der Aa-kerk op zaterdag 29 en zondag 30 december vanaf 12 uur. Ook zullen breakdancers aanwezig zijn om te jammen en hun coolste moves te laten zien. De jongere kinderen kunnen hun eigen GIF animatie maken, het spel Beat it spelen, waar ze moeten rennen, springen en vliegen om in de race te blijven en wie kent het spel Pong nog? Vanaf de Der Aa-kerk start ook de Monsters Speurtocht door de binnenstad van Groningen.