Overig oktober 2018

Activiteiten per datumDatum
Kinderontdekkingstocht
Kinderontdekkingstocht

Welkom bij Domies Toen! Een prachtige plek in Pieterburen. Maar wat betekent Domies Toen eigenlijk? Domies staat voor Dominee en Toen staat voor Tuin. De tuin van de Dominee dus. Maar het is niet zomaar een tuin, het is een botanische tuin. Dat betekent dat hier heel veel soorten bijzondere en exotische planten, struiken en bomen staan. Ook is de tuin zelf heel bijzonder. Dit is een Slinger Toen. Dus een slingertuin. Dit betekent dat het pad door de tuin alle kanten op kronkelt, en je niet goed ziet waar je naar toe gaat. Best avontuurlijk dus! De Kinder-ontdekkingstocht levert op speelse wijze via een invulopdracht en een puzzeltje kennis over bomen, planten en dieren op en legt de nadruk op het begrip “biodiversiteit”. De tocht kan op elk moment van de openingstijden gemaakt worden en duurt ongeveer een uur. Er kan zelfstandig of onder begeleiding van ouders/grootouders 'gewerkt' worden.(I.h.k.v. Oktobermaand, Kindermaand)

De Ploeg; een ontdekkingstocht naar het bekende
De Ploeg; een ontdekkingstocht naar het bekende

Locatietheater door Iovivat met boottocht, theatrale wandeling en voorstelling in de kerk. Iovivat neemt haar publiek mee op een ontdekkingstocht door, langs, over en in de omgeving die Ploegschilders zo prachtig wisten vast te leggen; het kerkje van Oostum en het betoverende landschap daaromheen. In drie bedrijven verbinden we landschap, bevolking, het kerkje en de schilderijen tot een theatervoorstelling ter ere van de 100e verjaardag van De Ploeg. Aan Boord Vanaf Oostum wordt het publiek naar de Wetsingersluis gebracht om daar aan boord te gaan voor een korte tocht over een prachtig stukje meanderend Reitdiep. Daarna wordt de tocht, terug naar Oostum, te voet voortgezet.

Iran - Bakermat van de beschaving
Iran - Bakermat van de beschaving

Kees Dinkla studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in middeleeuwen en (geschiedenis-)educatie. Momenteel is hij onder meer museumdocent in het Drents Museum te Assen. Sinds 17 juni is in het Drents Museum de grote archeologische tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving te zien. Aan de hand van kleitabletten met spijkerschrift, gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens en prachtig beschilderd aardewerk volg je het spoor van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld. Iran – Bakermat van de beschaving neemt je mee op reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis, een duizelingwekkende periode van 7000 v. Chr. tot 1700 na Chr. Vanaf het allereerste begin - de periode waarin landbouw en veeteelt opkwamen - tot aan de beschaving van de Elamieten, het Perzische Rijk en de islamitische periode. Uit al die uiteenlopende periodes toont het Drents Museum topstukken afkomstig van verschillende vindplaatsen in Iran. Lang zijn deze schatten voor de westerse wereld verborgen gebleven. Een groot deel is nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nooit buiten Iran. De objecten in de tentoonstelling illustreren stuk voor stuk de hoogontwikkelde cultuur, het raffinement en de rijkdom van de verschillende opeenvolgende Iraanse koninkrijken. Het machtige Perzische Rijk (559-330 v. Chr.), groter dan het Romeinse Rijk ooit is geweest, krijgt een prominente plek in de expositie. Symbool hiervoor staat het enorme overwinningsreliëf dat koning Darius I rond circa 520 v. Chr. liet aanbrengen op een 100 meter hoge rots in Bisotun, vlak langs de oeroude karavaanroute van Babylon naar Centraal-Azië. Met de inscripties in drie talen (Elamitisch, oud-Perzisch en Babylonisch) is het een magische vastlegging van de stichting van het nieuwe Perzische Rijk. In de tentoonstelling is dit reliëf van 15 x 6 meter 1:1 nagemaakt.€ 11,00 voor donateurs (mits vooraf aangemeld en betaald)Aanmelden voor de lezingof tel. 050 318 8651

Kennismaken met het Hebreeuws - VOL
Kennismaken met het Hebreeuws - VOL

NB: De cursus is reeds volgeboekt, aanmelden is niet meer mogelijk!‘Altijd al Hebreeuws willen leren, maar je durfde het niet aan?' Dan is de cursus Kennismaken met het Hebreeuws in Synagoge Groningen écht iets voor jou! Want voorkennis is totaal niet nodig. De zesdelige cursus wordt vanaf 13 september in een informele sfeer gegeven door onze vaste docent Chris van Wierst. Je leert eerst de letters van het alefbet te lezen en te schrijven. In de loop van de cursus krijg je allerlei tips om later zelfstandig met behulp van het internet verder te leren. Prijs 40,- inclusief lesmateriaal Data: 13, 20 en 27 september, 4, 11 en 18 oktober 2018, telkens op donderdag Tijd: 19:00-21:00 Plaats: Synagoge Groningen, locatie Rabbinaatshuis, Nieuwstad 28, Groningen

Nieuw licht Jan Kuitenbrouwer
Nieuw licht Jan Kuitenbrouwer

Hoe de mens het internet de baas blijft. Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk met journalist en schrijver Jan Kuitenbrouwer. Coreferent deze avond is Rik Smit. In De structurele verandering van de openbare sfeer (1962) beschreef de Duitse filosoof Jürgen Habermas het ideaal van de machtsvrije ruimte. Velen hoopten dat met de komst van het internet dat ideaal eindelijk waarheid zou worden, omdat in de machtsvrije cyberspace achtergrond, geld, sekse of huidskleur er niet toe zouden doen. Helaas, nergens zetten marketing, schijn, seksisme en racisme de redelijkheid meer onder druk dan online. Onder het mom ‘dat hou je toch niet tegen’ hebben we het opgegeven om orde op zaken te stellen in cyberspace. Ondertussen koloniseert de digitale wereld de analoge wereld. Het gebrek aan regels voor privacy, veiligheid en openbare orde die de jungle van het internet kenmerkt wordt maatstaf voor de analoge wereld. 'Making the world a better place', noemt Mark Zuckerberg dat. Jan Kuitenbrouwer draait het om, en doet een beschavingsoffensief in Datadictatuur. Jan Kuitenbrouwer is journalist, schrijver en presentator. Hij verwierf grote bekendheid met de megaseller Turbotaal en schreef meerdere boeken. Hij is onder andere columnist van Onze Taal en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij oprichter/directeur van Kuitenbrouwer Woorden Die Werken, voorheen de Taalkliniek. Rik Smit is universitair docent Media Studies. Hij onderzocht hoe machtige partijen als Facebook, YouTube en Wikipedia ons beeld van het verleden en onze herinnering beïnvloeden: Platforms of Memory. Social Media and Digital Memory Work. De bedenkers van Nieuw Licht, Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles. Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken. De deuren gaan open om 19.30 uur en de avond start om 20.00 uur. Entree: € 7,50 / € 5,- Studium Generale-kortingspas en studenten. Online Kaarten bestellen. Ook verkrijgbaar bij: Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47)Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53)Studium Generale.

Boekpresentatie De Afscheiding van Marcel de Jong
Boekpresentatie De Afscheiding van Marcel de Jong

Een historische roman is echt geslaagd als deze aansluit bij actuele discussies. Dat doet De Afscheiding van Marcel de Jong zeer zeker. Hij vertelt over de scheuring in de eenheidskerk in 1834, afwisselend vanuit het perspectief van Hendrick de Cock uit Ulrum en Luitsen Dijkstra uit Smilde. De link met hedendaagse discussies valt de lezer al snel op. De schrijver velt geen moralistisch oordeel, het is aan de lezer te bepalen wie hij steunt en tot hoe ver. U bent van harte uitgenodigd om de presentatie van De Afscheiding bij te wonen.

Kerk open
Kerk open

In onze kerk doen we al eeuwen lang aan geloven, trouwen, rouwen en dopen. Op de open kerk middagen bent u van harte welkom voor rondleidingen, informatie, even sfeer proeven, rondkijken of een praatje maken. Verder is de kerk een podium voor o.a. orgelconcerten, koren en allerlei andere initiatieven. Er worden exposities georganiseerd, door ons of door iedereen die van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Voor meer informatie over de mogelijkheden van zowel Kerk als Leerkerkje: tel: 06-38678304Let op! Afwijkende openingstijden:Zaterdag 14 juli open van 11.00-17.00 voor Rondje Midden Groningen.Zaterdag 5 augustus van 11.00-17.00 uur Rondje Midden Groningen.Zaterdag 8 september van 10.00-17.00 uur Open Monumentendag.Zondag 9 september van 10.00-17.00 uur Open Monumentendag.Zaterdag 13 oktober van 11.00-17.00 uur Rondje Midden Groningen.

Dag van de Groninger Geschiedenis
Dag van de Groninger Geschiedenis

De Dag van de Groninger Geschiedenis, zaterdag 13 oktober, draagt dit jaar het thema Opstand. Denk daarbij aan de het begin van de 80-jarige oorlog, de Provobeweging, vrouwenemancipatie en de aardbevingsproblematiek. Opstand is ook het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis in oktober. De Dag van de Groninger Geschiedenis begon 32 jaar geleden kleinschalig en is uitgegroeid tot een dag die georganiseerd wordt door het Centrum Groninger Taal & Cultuur, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Groninger Archieven, Stad&Lande, Verhalen van Groningen, Groninger Museum en het Groninger Forum. Voor de activiteiten tijdens de Dag zoeken en maken wij verbindingen met verschillende historische verenigingen en organisaties uit Groningen.

Kinderontdekkingstocht
Kinderontdekkingstocht

Welkom bij Domies Toen! Een prachtige plek in Pieterburen. Maar wat betekent Domies Toen eigenlijk? Domies staat voor Dominee en Toen staat voor Tuin. De tuin van de Dominee dus. Maar het is niet zomaar een tuin, het is een botanische tuin. Dat betekent dat hier heel veel soorten bijzondere en exotische planten, struiken en bomen staan. Ook is de tuin zelf heel bijzonder. Dit is een Slinger Toen. Dus een slingertuin. Dit betekent dat het pad door de tuin alle kanten op kronkelt, en je niet goed ziet waar je naar toe gaat. Best avontuurlijk dus! De Kinder-ontdekkingstocht levert op speelse wijze via een invulopdracht en een puzzeltje kennis over bomen, planten en dieren op en legt de nadruk op het begrip “biodiversiteit”. De tocht kan op elk moment van de openingstijden gemaakt worden en duurt ongeveer een uur. Er kan zelfstandig of onder begeleiding van ouders/grootouders 'gewerkt' worden.(I.h.k.v. Oktobermaand, Kindermaand)

Rondje Harkstede
Rondje Harkstede

Zoals te doen gebruikelijk kunt u tijdens het Rondje Harkstede verschillende locaties in en rondom Harkstede en Scharmer bezoeken. De restauratie van de monumentale kerk aan de Hoofdweg 63 is in volle gang. De kerk kan derhalve niet bezocht worden. Echter, vanuit de wel toegankelijke toren kunt u de gewelven van de kerk bekijken. De Graankorrel, het gebouw naast de kerk, is van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Hier zijn rondleiders die graag vertellen over de vele bezienswaardigheden aan de buitenkant van de kerk. Ook weten zij veel over de beroemde stichters van de kerk, Henric Piccardt en zijn echtgenote Anna Elisabeth Rengers. Stel’s Meuln, net als de kerk een rijksmonument, is van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Aanwezige vrijwilligers kunnen van alles vertellen over de korenmolen. In het op een historische plaats gesitueerde theehuis van Ons Hertenkamp wordt vanaf 13.00 uur koffie en thee geserveerd. Vroeger liep hier het Rijpmakanaal. Er was daar een zwaaikom (keerplaats). Ook had deze plaats een belangrijke functie als overslagplaats voor goederen vanuit schepen naar de trein van het vroegere Woldjerspoor.Het oude schoollokaal aan de Hoofdweg 89 in Scharmer is op afspraak (050-4040383) met de familie Van Calkar te bezoeken. Meer informatie: www.rondjeharkstede.nl.