Lezingen februari 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
De voors en tegens van Aliyah maken
De voors en tegens van Aliyah maken

TALKSHOW OVER EMIGREREN NAAR ISRAËL MET KEMAL RIJKEN EN AWRAHAM MEIJERS Israël blijft voor veel Joden ‘het Beloofde Land’. Ieder jaar migreren tienduizenden Joden er naartoe om een nieuw leven te beginnen. Aliya, zo heet dit fenomeen. Maar waarom maken mensen deze aliya en hoe komt het dat niet iedereen het in Israël redt? Klopt het dat Europese Joden geen toekomst meer zouden hebben op hun continent? En bovenal: wat is aliya nou echt? Daarover gaat de talkshow Aliya maken..?! in Groningen. Sommige Joden voelen zich in Europa niet meer thuis en zoeken daarom een veilig heenkomen in Israël. Anderen doen het uit religieuze of zakelijke overwegingen. Weer anderen doen het als ze gepensioneerd zijn. Tijdens een informatieve debat-bijeenkomst in de Groningse synagoge spreken Robert Barzelay (maker van het boek Klompen & Kamelen over dit onderwerp) en Kemal Rijken (schrijver van onder meer de biografie van burgemeester Eberhard van der Laan) met verschillende gasten over het fenomeen Aliya. Gasten zijn o.a. Brigitte Wielheesen (columniste Jonet en oud-correspondente in Israël) en Awraham Meijers (columnist, maakte zelf aliya en keerde terug). Het programma ‘Aliya maken..?!’ wordt geen promotieavond, maar een informatieve bijeenkomst over het fenomeen. Wat zijn de voor- en nadelen van aliya? Hoe vergaat het Nederlanders aldaar? Waarom keren mensen terug? Waar komt aliya vandaan en hoe is het ontstaan? De avond wordt gecombineerd met interviews, panelgesprekken, korte video’s en een gesprek met de zaal. Uiteraard is het boek Klompen & Kamelen ook te koop.Foto: het clichébeeld van Joodse nieuwkomers die uit een El Al-vliegtuig stappen en worden verwelkomd door enthousiaste Israëli’s met vlaggetjes.

De Amerikaanse verkiezingen door Charles Groenhuijsen
De Amerikaanse verkiezingen door Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen gaat ons onder meer vertellen over de presidentsverkiezingen die op 3 november 2020 worden gehouden. Dan pas zullen we weten of Donald Trump opnieuw geïnaugureerd zal worden als president van de Verenigde Staten. Charles Groenhuijsen heeft alvast in zijn nieuwe boek: Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump, een voorschotje genomen op de uitslag van de verkiezingen. Hij signaleert grote veranderingen in de Amerikaanse maatschappij. De USA worden progressiever, zo is zijn mening. Op Super Tuesday, de belangrijkste dag van de voorverkiezingen, (3 maart) krijgen we alvast een beetje zicht op het verloop van de verkiezingen. Charles Groenhuijsen schetst ons in zijn lezing en boek een verrassend beeld van een veranderende USA en de hoofdrolspelers bij de verkiezingen van 2020. Voor deze lezing wordt u vriendelijk verzocht u aan te melden via het contactformulier op onze website. U ontvangt dan een ontvangstbevestiging van de e-mail zodat u zeker weet dat we uw aanmelding hebben ontvangen. Mocht de zaal helaas zijn overtekend, dan krijgt u hiervan nader bericht. Organisatie: Vrienden Academisch Erfgoed Groningen i.s.m. De Culturele Onderneming.

Verhalencafé: Joden in de Gronings-Duitse grensregio
Verhalencafé: Joden in de Gronings-Duitse grensregio

Foto: De Langestraat in Winschoten met rechts de winkel van Polak voor garen, band en modeartikelen. Foto Streekhistorisch Centrum Stadskanaal.Stefan van der Poel (RUG) vertelt deze avond in de bibliotheek van Winschoten over de invloed van Duitse Joden op de Duits-Groningse grensregio en op de rest van de provincie Groningen. Daarna gaan we met u in gesprek over de Joodse gemeenschap in dit grensgebied. De locatie is niet zomaar gekozen: vóór de oorlog kende Winschoten procentueel de op één na grootste Joodse gemeenschap van Nederland. Stichting Folkingestraat Synagoge en de Ehemalige Jüdische Schule Leer zijn op zoek naar verhalen over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio. In samenwerking met De Verhalen van Groningen en Biblionet Groningen wordt dit Verhalencafé georganiseerd om verhalen, anekdotes en herinneringen op te halen met eenieder die geïnteresseerd is. Of u nu verhalen vertelt uit eigen herinnering, of verhalen wilt delen die u van uw (groot)ouders heeft gehoord, wij horen het graag. Het project van de SFS en de EJS over de Joodse gemeenschap in de grensregio wordt ondersteund vanuit INTERREG V A Programma Deutschland-Nederland met een subsidie van twee ton uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.Inloop om 19.00 uur.