Exposities juni 2021

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Van Rottum naar Rottum - Geurt Busser

Met zijn schilderijen neemt Geurt Busser ons mee op reis, van Rottum naar Rottum. Op zijn aquarellen zien we de contouren van het landschap haast vloeibaar overgaan in water en lucht. De reis voert van de wierde Rottum langs restanten van oude geulen van het Wad en langs nog bestaande geulen, de maren. De maren lopen uiteindelijk via het Kromme Riet in zee, daar waar na de indijking van de Noordpolder nu Noordpolderzijl ligt. Vervolgens gaat de tocht van Noordpolderzijl over het Wad, met zijn uitzichten op kust, kwelders en platen, naar de eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat.De machtige werking van eb en vloed beleef je nergens zo sterk als in Noordpolderzijl. Eens was het haventje nog fier de enige droogvallende vissershaven van Nederland. 2 keer per dag was er een open verbinding met de rest van de wereld. Later ontoegankelijk geworden voor vissers, werd het even een vluchthaven voor plezier jachten. Nu is Noordpolderzijl verworden tot probleemhaven waar meer schepen in moeilijkheden raken dan op het hele Groninger Wad. Haven en vaarwater vormen het hart van Noordpolderzijl. En juist aan de haven en het vaarwater is ondanks de toeristische investeringen in Noordpolderzijl niets gedaan.De tentoonstelling is onderdeel van een actie om Noordpolderzijl weer toegankelijk te maken zodat de plaatselijke vissers hun thuishaven weer kunnen gebruiken.Geurt Busser heeft het wad en de maren door de jaren heen vereeuwigd in schilderijen. Zijn schilderijen zijn op diverse locaties te zien.Naast de expositie in de kerk van Rottum zijn aquarellen van geurt Busser te zien in het Zielhoes van Noordpolderzijl en in het spijslokaal van het Hogelandmuseum te Warffum. Exposities in het provinciehuis van Groningen en in het Belvedère te Heerenveen worden binnenkort geopend.

Edelsmeedkunst te kijk gezet

Tot en met 27 juni is er in het kerkje van de Stichting Oud-Groninger Kerken in Noordwijk elke zondag een expositie van het werk van de Noordwijker kunstenaar Martien Veldman te bezichtigen. De expositie is getiteld: Edelsmeedkunst te kijk gezet en bevat een overzicht van zijn werk vanaf ongeveer 1975 tot heden. Van 12-14 is er een meet en greet mogelijk met de kunstenaar. De expositie is gratis en coronaproof te bezichtigen.

Expositie Anjet van Linge

Langzaam gaat het land weer open, kunnen we elkaar weer zien, en ons weer laten ontroeren op manieren die de afgelopen maanden niet mogelijk waren.Requiem - de 125 houten kruizen die vorig jaar tijdens de lockdown zijn gemaakt - zijn ook dit jaar te zien de in eerste weken van her-opening. De Akerk in Groningen biedt deze zomer ruimte aan dit werk - met dank aan een bruikleen van Museum De Lakenhal. In de sacristie staat bovendien de installatie 'Wat is me heilig?', een onderzoeken van in- en uitsluiting, van zwart en wit, van wat ons heilig is.De expositie is van woensdag tot en met zondag te bezoeken. Kunstenares Anjet van Linge is er zelf op zondag 13 juni en zondag 25 juli tussen 14.00 en 17.00.Plan je bezoek en reserveer via e-mail.

Schoonheid om de hoek

Fotograaf Wilco van der Laan uit Slochteren wordt geïnspireerd door de wereld en dan vooral door de wereld in de nabije omgeving: het Groninger landschap. Met zijn camera in de aanslag gaat hij ’s morgens vroeg of juist tegen zonsondergang, bij dreigende onweerswolken of juist bij heldere zonneschijn op zoek naar dat ene moment dat het verdient om gefotografeerd te worden. En dan blijkt er veel moois te zien in de provincie Groningen: Schoonheid om de hoek!Let op zondag geopend van 14.00-16.30 uur

Quiltfestival Noord Groningen

Stilstand achteruitgang? Stichting Quiltfestival Noord Groningen kijkt vooruit! Wat hebben we een bijzonder jaar in 2020… Hopelijk zijn jullie allemaal zo gezond mogelijk gebleven! Wat is er veel veranderd in de wereld, en wat zijn er veel evenementen uitgesteld, net als ons Quiltfestival in Noord-Groningen. Natuurlijk is dat heel jammer. Maar…. we zijn daardoor wel extra gemotiveerd om volgend jaar een festival neer te zetten dat klinkt als een klok! Om te beginnen hebben we data voor jullie: zet ze maar vast in je agenda: 11, 12 en 13 juni 2021 hopen wij op een stralend festival! Geweldig nieuws! De exposanten hebben toegezegd dat zij er in Wij Nederlanders hebben dan voor de slag om de arm een leuke uitdrukking: “ijs en weder dienende”, nou, het weer is meestal half juni goed genoeg. In onze nieuwe wereld maken we daar dan van, afhankelijk hoe het dan gaat met Corona. Het Quiltfestival 2021 zal volledig Corona proof worden georganiseerd. We volgen de richtlijnen van de Nederlandse overheid en zien zeker mogelijkheden om het festival in aangepaste vorm door te laten gaan.