Exposities april 2021

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
TIJDELIJK GESLOTEN - GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

TIJDELIJK GESLOTEN(tentoonstelling verlengd t/m 5 april)Van 19 november tot en met 5 april presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.FOTOGRAFIE Bent Rej (Denemarken, 1940-2016), maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017), een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek. FILM De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakte er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires.KAARTENWe volgen de richtlijnen van het RIVM. Er kan gereserveerd worden voor een tijdslot via de website van VanPlan.

Wopke van der Heide exposeert in het kerkje van Rottum.

Van 27 maart tot en met 24 mei 2021 zijn in het kerkje van Rottum schilderijen te zien van Wopke van der Heide ( Britsum 1945). Wopke woont en werkt in Hijum. Hij exposeert regelmatig in Friesland maar voor deze keer gaat hij toch maar een keer de grens over…. Wopke werkt meestal met olieverf en een enkele maal met acryl. In zijn schilderijen herkent men zijn grote passie voor de natuur. Hij schildert voornamelijk landschappen, maar soms ook dieren en bloemen. Alhoewel het gaat om schilderijen komt toch de tekenaar in Wopke naar voren. De schilderijen zijn gedetailleerd en verfijnd. Het kleurgebruik is helder en men ziet een sterk contrast tussen licht en donker. Daardoor ontstaat een sfeervol en harmonieus beeld. Wopke van der Heide werkt ook in opdracht.In verband met corona graag even controleren of er geen andere bezoekers in de kerk zijn.