Exposities februari 2021

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
TIJDELIJK GESLOTEN - Henk Helmantel

TIJDELIJK GESLOTENLiefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen. Openingstijden: di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur. Tickets voor een bezoek aan het Drents Museum kun je op dit moment alleen online kopen.

TIJDELIJK GESLOTEN - GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

TIJDELIJK GESLOTEN(tentoonstelling verlengd t/m 5 april)Van 19 november tot en met 5 april presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.FOTOGRAFIE Bent Rej (Denemarken, 1940-2016), maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017), een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek. FILM De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakte er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires.KAARTENWe volgen de richtlijnen van het RIVM. Er kan gereserveerd worden voor een tijdslot via de website van VanPlan.

TIJDELIJK GESLOTEN Expositie Pieky Doornbos

TIJDELIJK GESLOTENTot en met 21 maart hangen bijzondere schilderijen van Pieky Doornbos-Hilgenga, uit Startenhuizen, in het kerkje van Rottum. De vormen in haar schilderijen zijn herkenbaar, maar ze zijn bijzonder qua kleur en qua materiaal. Als je goed kijkt zie je niet alleen voorstelling in prachtige kleuren maar zie je dat het schilderij is opgebouwd uit allerlei verschillende materialen. Zo kun je allerlei dingen in het schilderij ontdekken, een stukje kant, een stukje stof, een stukje krant en nog veel meer. Voor haar schilderijen gebruikt Pieky meerdere technieken en materialen. Ze begint met een leeg vel patroontekenpapier en acrylverf daarna: stempelen, sjabloneren, scheuren, plakken, tekenen, weer schilderen en sjabloneren. Dan wordt het afgewerkt met oliepastel. Dit heet: Mixed media. het betekent dat er meerdere technieken en materialen gebruikt worden voor één werkstuk.Pieky schildert en tekent ik al jaren! Voor verschillende technieken volgde zij diverse lessen en workshops. Ook geeft zij zelf workshopsvoor een kleine groep deelnemers. Het gaat dan vooral om “gewoon” lekker schilderen, waarna iedereen met een uniek zelfgemaakt werkstuk naar huis gaat.Als u de kerk binnenkomt natuurlijk even controleren of niet teveel bezoekers aanwezig zijn.