Expositie Impressie van de stad

Datum 22 Jun - 12 Jul 2020

Datum Klein Wetsinge: Kerk Klein Wetsinge

Expositie Impressie van de stad

Van d’Olle Grieze tot het Peerd van Ome Loeks. Allerlei bekende locaties van de stad Groningen zijn te zien op de schilderexpositie ‘Impressie van de stad’ in het kerkje van Klein Wetsinge (tussen Winsum en Sauwerd). De expositie bevat schilderijen van zo’n 40 cursisten uit het atelier van Marleen Bakker en Renate Martini in de Blauwe Schuit in Winsum (Gn).

Geschilderd met een impressionistische toets, zijn de werken tegelijkertijd verrassend én herkenbaar.

De expositie met schilderijen van de ateliercursisten wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. De afgelopen jaren was de expositie succesvol en drukbezocht. Vanwege de coronamaatregelen is gekozen voor een besloten opening op zondag 21 juni.

Dagelijks geopend
De schilderexpositie ‘Impressie van de stad’ in het kerkje van Klein Wetsinge (Valgeweg 12, Wetsinge) is dagelijks te bezoeken van 10 tot 18 uur. De kerk en de aanwezige horeca zijn sinds 1 juni weer open. Wie gezondheidsklachten heeft, wordt gevraagd thuis te blijven. Af en toe kan de kerk dicht zijn vanwege een besloten bijeenkomst. Wie van tevoren zeker wil weten dat de deuren open zijn, kan bellen met Nicolaas Geenen: 06 5468 5405.

Stad
De stad Groningen, met zijn historische binnenstad en zijn levendige sfeer, was een dankbare inspiratiebron voor de schilders. Wie in het Noorden is nooit geroerd door de aanblik van de Martinitoren, de Der Aa Kerk en het Hoofdstation? De schilders hebben niet alleen deze plekken vastgelegd, maar ook moderne gebouwen, het groen in de stad en natuurlijk de levendigheid die Groningen zo aantrekkelijk maakt.

Impressionisme
Bijzonder is dat de schilderijen impressionistisch van aard zijn. Het impressionisme is een kunststroming die vooral bekend is van de schilderijen die eind 19e eeuw in Frankrijk ontstonden. Bekende impressionistische kunstenaars zijn Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Paul Cèzanne en Edouard Manet. Ook Vincent van Gogh is sterk door deze stroming beïnvloed. Typerend is de beleving van het moment en de aandacht voor licht en kleur. Dat vroeg om een snelle, schetsmatige werkwijze, bij voorkeur in de open lucht.
De deelnemers aan de expositie hebben ter inspiratie de expositie van Monet in het Kunstmuseum in Den Haag bezocht en hebben meegedaan aan inspiratieworkshops op straat in de stad. Doordat elke schilder een eigen, persoonlijke stijl heeft, zijn de schilderijen toch erg uiteenlopend geworden.

Kerk Klein Wetsinge
Valgeweg 12