Exposities november 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
GESLOTEN TM 2 MAART - Amsterdamse School in Delfzijl
GESLOTEN TM 2 MAART - Amsterdamse School in Delfzijl

GESLOTENIn het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden. De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen. In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond. Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

GESLOTEN - Body language GESLOTEN T/M 2 MAART
GESLOTEN - Body language GESLOTEN T/M 2 MAART

GESLOTEN T/M 9 FEBRUARIVan wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

TIJDELIJK GESLOTEN - Expositie Irma Krabbendam
TIJDELIJK GESLOTEN - Expositie Irma Krabbendam

TIJDELIJK GESLOTENIrma is landschapsschilder. Wandelend over het eiland ziet zij achter de duintoppen nog een glimp van wat zich erachter bevindt. Fietsend dwaalt haar oog oneindig over de graanvelden. De verwondering als de zon ondergaat en het maanlicht de horizon doet oplichten. In de schilderijen van Irma is de horizon steeds duidelijk aanwezig. De horizon benadrukt nog eens extra de oneindigheid van de ruimte. Laat u meevoeren over de eilanden, langs de akkers op het Hogeland en ervaar de ruimte in de natuur. De expositie is dagelijks te bezichtigen en de toegang is gratis en i.v.m. Covid -19 voldoende ruimte.

TIJDELIJK GESLOTEN - Henk Helmantel
TIJDELIJK GESLOTEN - Henk Helmantel

TIJDELIJK GESLOTENLiefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen. Openingstijden: di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur. Tickets voor een bezoek aan het Drents Museum kun je op dit moment alleen online kopen.

GESLOTEN - 75 jaar vrijheid
GESLOTEN - 75 jaar vrijheid

GES;OTENOp 22 oktober is de expositie ’75 jaar vrijheid’ geopend door onze burgermeester Henk Jan Bolding. Deze expositie laat ons stilstaan bij het thema vrijheid door de ogen van kinderen. Tabitha Brouwer (beeldend kunstenaar) heeft samen met de kinderen van OBS de Wierde (Adorp) en CBS de Meander (Sauwerd) ruimtelijk werk en collages gemaakt naar aanleiding van het werk van Picasso. In de kerk is een allegorie van de vrede te zien. Er vliegen kleurrijke vogels door de lucht waar de vissen er tussendoor lijken te zwemmen. Er zijn hemellichamen, muziek, dansende engeltjes en er is fruit in overvloed. Maar op de achtergrond is de oorlog nog zichtbaar, met zwart, wit en grijs wordt zowel ruimtelijk als in een collage een bombardement verbeeld, de Guernica. De expositie is dagelijks te zien in het kerkje van Adorp van 10.00 tot 17.00 uur. Er mogen per keer maximaal vier volwassenen naar binnen!

Kijkdagen Richard ter Borg
Kijkdagen Richard ter Borg

Foto: schilderij van Els AmmanRuim 300 werken van bekende en minder bekende kunstenaars, waaronder veel Ploegleden, zijn een week lang in de synagoge te bewonderen. Galerie- en veilinghouder Richard Ter Borg – gevestigd in de Folkingestraat – organiseert deze kijkdagen die voorafgaan aan een digitale veiling op donderdag 5 november vanaf 19.00 uur. Leden van de PloegVan onder anderen de bekende Ploegkunstenaars Johan Dijkstra, Jan Altink, Johan Dijkstra en Jannes de Vries zijn werken in uiteenlopende technieken te zien zoals schilderijen, etsen en tekeningen. Van het meest prominente lid van De Ploeg Hendrik Nicolaas Werkman zijn enkele studietekeningen te zien. Groningen en Drenthe Ook werk van andere noordelijke kunstenaars zoals Edu Waskowsky en Siep van den Berg wordt in de synagoge tentoongesteld. Waskowsky is vooral bekend als de maker van het Joodse monument aan de Hereweg in Groningen. Van den Berg staat vooral bekend als abstract schilder, maar tijdens de kijkdagen worden ook zijn expressionistische schilderijen Korenveld bij Haren en Villa Gelria een de Hereweg getoond. De Drentse schilderkunst wordt vertegenwoordigd door E. B. van Dulmen Krumpelman. Van hem is onder meer het nostalgische schilderij Steegje te zien. Wout Muller Bijzonder is de aanwezigheid van werken van Wout Muller (1946-2000). Muller was een van de bekendste vertegenwoordigers van het Noordelijk realisme. Van 1971 tot 1990 gaf hij les aan kunstacademie Minerva in Groningen. Met Matthijs Röling maakte hij opmerkelijke wandschilderingen, zoals De boom der kennis in het Academiegebouw in Groningen. In Synagoge Groningen zijn zijn olieverfschilderijen Het Werpspel en Steenslag te zien. RondleidingenMeer informatie over de kunstwerken en over de veiling is te vinden op: www.terborg.com. Tijdens de kijkdagen worden er ook rondleidingen in de synagoge verzorgd en op zondag door de Joodse buurt van Groningen. ReserverenTickets voor de kijkdagen (gratis) en voor de rondleidingen (€2,-) zijn te reserveren via onderstaande link. OpeningstijdenDonderdag 29/10: 12.00-21.00 uur Vrijdag 30/10: 12.00-18.00 uur Zondag 1/11: 10.00-18.00 uur Maandag 2/11: 12.00-17.00 uur Dinsdag 3/11: 12.00-17.00 uur Woensdag 4/11: 12.00-17.00 uur

Pinhole-foto’s van de kerken
Pinhole-foto’s van de kerken

Pinhole-foto’s van de kerken van Stedum, Middelstum, Westeremden, Zeerijp, Huizinge, Zandeweer, Leermens, Hellum, ’t Zandt, Westerwijtwerd en de Borg Rusthoven. De serie pinhole-foto’s van oude kerken in de boekwinkel is gemaakt door Jan Alwin de Jong (Apeldoorn, 1973) en Janna Bathoorn (Groningen, 1976). Samen vormen ze Studio Stedum. EpiEclessiae noemen ze hun fotoproject, een samenvoeging van de begrippen ‘epicentrum’ en ‘kerken’ (eclessiae). Ze brengen hun fotoseries in een mooi namaak pinhole-doosje aan de man.Te zien bij boekwinkel Kunst& Vliegwerk, Oude Kijk in ’t Jatstraat 10, Groningen. Open di t/m vr 10-18, zaterdag 10-17 uur.

Bladgoud van Moniek Westerman
Bladgoud van Moniek Westerman

In de maand november 2020 exposeert kunstenaar Moniek Westerman haar kunstwerk in de Mariakerk op ’t Zandt. De kerk is alle dagen open van 11.00 – 16.00, bezoekers hebben vrij toegang. Het kunstwerk mag aangeraakt worden, mits alles weer voorzichtig teruggelegd wordt. Moniek wil graag weten hoe bezoekers haar kunstwerk ervaren, een review op haar mailadres is welkom.Urgente aanleidingVoor het maken van deze installatie heb ik een urgente aanleiding. In de veel te droge zomer van 2018 zag ik de boombladeren voortijdig verschrompelen. De natuur liet op dramatische wijze zien dat zij uit het lood is geslagen. Terwijl ik de gekrulde droge bladeren door mijn handen liet gaan, viel me de vormenrijkdom op. En de schoonheid van het vergankelijke. Steeds vaker bukte ik me om een blad, maar ook takjes, boomvruchten en andere groeivormen te verzamelen. Deze overgangsfase wilde ik vastleggen in GOUD. Ieder blad heeft zijn eigen goud-kleurtoon (koper/metaal) gekregen, met eerbied. Samen vormen ze een icoon, mijn ode aan de natuur. Hier, op het graniet van de oude graven in de Mariakerk van ’t Zand hoop ik dat alle bladeren aandacht krijgen. Kniel neer en voel je vrij om er voorzichtig één op te pakken, het van dichtbij te aanschouwen en je net als ik opnieuw te verwonderen.

World Press Photo Exhibition 2020
World Press Photo Exhibition 2020

Detail van foto Sven Sleur Deze wereldberoemde fototentoonstelling bestaat uit de beste, belangrijkste beeldverhalen van over de hele wereld. Portretten, documentaire series, nieuws- natuur- en sportfoto's doen verslag van wat er in de wereld gaande is. Protest en de rol van de jeugd bij het teweegbrengen van verandering is dit jaar een belangrijk thema. Alle 150 prijswinnende beelden zijn samengesteld tot een indrukwekkende, internationale tentoonstelling. Rise Up Wat roert zich in het Noorden? Wat is er gebeurd in een jaar van protesteren voor cultuur, natuur, rechten en traditie en wat heeft het ons opgeleverd? Noordelijke fotografen vertellen het verhaal van burgerinitiatieven, protesten en de mensen die strijden voor hun idealen. TicketsCheck de website van NonFiction Photo voor tickets, openingstijden en meer informatie. Openingstijdenma t/m wo : 10.00 - 18.00do en vr : 10.00 - 21.00 za 14, 28 nov en 5 dec : 10.00 - 18.00 za 21 nov : 14.00 - 18.00 zo : 10.00 - 18.00 Kosten €8,00 Regulier ma t/m vr €9,00 Regulier zaterdag en zondag €5,00 Reductie (student (MBO/HBO/WO), onder de 18 jaar en ticketdeals €1,00 Stadjerspashouders €1,00 Kinderen 6 tot en met 11 jaar €0,00 Kinderen onder de 6 jaar

TIJDELIJK GESLOTEN - GIMME SHELTER: The Stones in Beeld
TIJDELIJK GESLOTEN - GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

TIJDELIJK GESLOTEN(tentoonstelling verlengd t/m 5 april)Van 19 november tot en met 5 april presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.FOTOGRAFIE Bent Rej (Denemarken, 1940-2016), maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017), een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek. FILM De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakte er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires.KAARTENWe volgen de richtlijnen van het RIVM. Er kan gereserveerd worden voor een tijdslot via de website van VanPlan.