Streekgenoten: Stad, Streek en Trouw

Datum 28 Apr 2019

Datum Groningen: Synagoge Groningen

Terug naar ActiviteitenTerug naar Activiteiten
Streekgenoten: Stad, Streek en Trouw

Voor het multimediale project Streekgenoten werden zeventien ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog in de Groningse en Drentse veenkoloniën geïnterviewd over hun ervaringen en herinneringen. De interviews werden met twee camera’s gefilmd in de huiskamers van de getuigen. Bij de interviews waren dichters aanwezig. De interviews en de gedichten werden de basis van de voorstelling Streekgenoten: Stad, Streek en Trouw o.l.v. theatermaker Betsy Torenbos.

In de voorstelling worden de gedichten voorgedragen en filmfragmenten en projecties van videokunstenaar Martin Lambeek vertoond. Daarnaast is een ritueel te zien waarbij Betsy Torenbos zout gebruikt als symbool voor de onvergankelijke essentie van het leven. De ooggetuigen schreven een brief aan iemand uit hun persoonlijke geschiedenis die veel indruk maakte. Deze niet geopenbaarde brief leggen zij in het zout onder begeleiding van vocale performers. Dit ritueel vindt plaats terwijl mezzosopraan Hanneke Tichelaar van het lied Machmes Wos zingt. Het lied werd speciaal voor dit project door componist Louis Andriessen beschikbaar gesteld.

Andriessen componeerde dit melancholieke liedje in Jiddische stijl in 1996 voor de speelfilm For My Baby van Rudolf van den Berg. In 2019 bewerkte Bob Zimmerman Machmes Wos voor het orkest VKSO o.l.v. Lubertus Leutscher. Tichelaar wordt bij haar zang begeleid door Nely-Jo Hölscher op piano.

Synagoge Groningen
Folkingestraat 60
Groningen
Zondag 28 april 2019
Aanvang 15:00 uur
Toegang € 12,50