Exposities februari 2019

Activiteiten per datumDatum
Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen. Stefan en Keijser toont in 'De kerk als tijdmachine' laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafelt. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zon- en feestdagen 13.00 - 17.00 uur.

Expositie Herma van Bolhuis

Herma van Bolhuis (Amersfoort,1964) schildert in een impressionistische stijl, een losse toets kenmerkt haar werk. Door haar manier van schilderen is er beweging te zien in haar schilderijen. Vooral in de stadsgezichten die zij maakt. De stadsgezichten zijn met name van Groningen, al wil ze zich niet toeleggen op één enkele stad. Ook maakt Herma portretten, bij het schilderen van dit onderwerp probeert ze de geportretteerde op een onbewaakt moment 'te vangen' en vast te leggen. Het moment speelt een grote rol. Herma van Bolhuis heeft een periode lessen gevolgd aan een avondopleiding van kunstacademie Minerva in Groningen. Ook heeft zij lessen gevolgd bij verscheidene docenten, waaronder Gerard van de Weerd en Sam Drukker.

Expositie Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders

Van 17 februari tot 24 april exposeren Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders hun vrije werk - schilderijen, keramiek en combinaties daarvan - in de kerk van Rottum. Hun keramische werk is geïnspireerd op het Groninger land. In het tweedimensionale werk voert de mens de boventoon. Tiny en Linda hebben samen een galerie en atelier in een voormalige lagere school te Roodeschool. Dit jaar bestaat de school precies 90 jaar. Ook zijn ze samen opgeteld 90 jaar actief als beeldend kunstenaars (Tiny 55 jaar en Linda 35 jaar). Deze expositie is de eerste van een reeks activiteiten ter viering van dat 90-jarig bestaan. Tiny Bouter-Snijders (Amsterdam) maakt abstracte, monumentale keramische objecten. Wat haar vooral aantrekt aan het Hogeland is de weidsheid, de mooie luchten, de dijken met hun doorgangen, de stilte, maar ook het prachtige omgeploegde land in de winter. Dit alles heeft grote invloed op haar werk. Ook haar reis naar Japan werkt door een in haar werk. Linda Bouter (Rietveld Academie, Amsterdam) begon als edelsmid/schilder, maar ontwikkelde zich daarnaast als keramist. De afwisseling tussen schilderen en werken met klei is haar op het lijf geschreven. Het brengt haar veel inspiratie, waaruit o.a. het gecombineerde werk (keramiek op paneel) ontstond. Juist omdat het schilderen eigenlijk heel meditatief is en het werken met klei heel aards, vult dit elkaar goed aan. Linda en Tiny maken ook het zogeheten wadden keramiek: binnen- en buitenpotten, kaarsenstandaards, heksenhoedjes, klokken, schalen, reliëfs en gebruiksgoed. In opdracht vervaardigen zij ook speciale urnen en gedenktekens.

Kunst in zicht:  Nubië - land van de zwarte Farao'
Kunst in zicht: Nubië - land van de zwarte Farao'

Kunst in Zicht heeft historicus Kees Dinkla opnieuw bereid gevonden een inleiding te geven op een tentoonstelling in het Drents Museum. Dit keer gaat het over de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s die vanaf 16 december tot en met 5 mei 2019 is te zien. Farao’s uit Egypte kent u allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts in Boston - komen hiervoor naar Assen toe. Wetenschappers van dit museum waren van 1907 tot 1928 betrokken bij de opgravingen van de vondsten en daardoor beschikt het museum in Boston over een van de grootste Nubische collecties. De tentoongestelde objecten zijn nog maar zelden in Europa te zien geweest. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664 v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder die van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.Spreker: Kees Dinkla MAAanmelden via onderstaand emailadres of 050-3188651.Entree €15. Vrienden (mits vooraf aangemeld en betaald) €12,50.