Exposities januari 2019

Activiteiten per datumDatum
Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Duo-expositie Marleen Bakker en Barbara van Haaften

Vanaf 2 december is de duo-expositie van twee schilders; Marleen Bakker en Barbara van Haaften in de kerk te zien. Barbara leeft voor muziek en schilderen. Eerst heeft ze een studie piano aan het conservatorium van Amsterdam afgerond en daarna kunstgeschiedenis aan de UVA. Maar tekenen en schilderen hoorde al van kinds af aan bij haar, net zoveel als pianospelen en nog meer dan de geschiedenis van kunst. In 2011 is ze daarom begonnen met de opleiding Schilderkunst aan de Klassieke Academie te Groningen en daar in juni 2016 afgestudeerd. Barbara werkt graag met olieverf, aquarel of drukinkt. Marleen Bakker uit Sauwerd heeft al eerder in de kerk geëxposeerd en laat ook jaarlijks werk zien van de cursisten van haar schilderschool in Winsum. Verder werkt ze met de basisscholen aan een jaarlijks terugkerend kunstproject dat ook elk jaar in de kerk is te zien.NB: de kerk is beide kerstdagen en nieuwsjaarsdag gesloten

De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen. Stefan en Keijser toont in 'De kerk als tijdmachine' laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafelt. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zon- en feestdagen 13.00 - 17.00 uur.

Expositie Herma van Bolhuis

Herma van Bolhuis (Amersfoort,1964) schildert in een impressionistische stijl, een losse toets kenmerkt haar werk. Door haar manier van schilderen is er beweging te zien in haar schilderijen. Vooral in de stadsgezichten die zij maakt. De stadsgezichten zijn met name van Groningen, al wil ze zich niet toeleggen op één enkele stad. Ook maakt Herma portretten, bij het schilderen van dit onderwerp probeert ze de geportretteerde op een onbewaakt moment 'te vangen' en vast te leggen. Het moment speelt een grote rol. Herma van Bolhuis heeft een periode lessen gevolgd aan een avondopleiding van kunstacademie Minerva in Groningen. Ook heeft zij lessen gevolgd bij verscheidene docenten, waaronder Gerard van de Weerd en Sam Drukker.