Concerten september 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Orgeldemonstratie Jan-Simon Huijser
Orgeldemonstratie Jan-Simon Huijser

Jan-Simon Huijser (1973) uit Renkum was in 2000, 2001 en 2019 finalist op het SGO-concours. Hij heeft een voorkeur voor oude muziek en historische instrumenten. Programma Paduana Lachrymae - Melchior Schildt (1592? -1667) 4 variaties over ‘Herr Christ, der einig Gottes Sohn’ - Melchior Schildt Fantasia in c - Abraham van den Kerckhoven (1618? - 1701) Praeambulum primi toni in d - Matthias Weckmann (1616-1674) 3 variaties over ‘Komm heiliger Geist, Herre Gott - Matthias Weckmann Christ, unser Herr, zum Jordan kam - Johann Sebastian Bach (1685-1750) BWV 684 Aus tiefer Not schrei ich zu dirBWV 686 Reserveren is niet meer nodig, wel blijft de 1,5 meter norm gehanteerd.

Martin Korthuis en Eddo Pol
Martin Korthuis en Eddo Pol

Let op! Twee concerten!15.00 uur en 16.30 uur. Bij reservering vermelden welk tijdstip.Dit wordt het eerste concert in Groningen weer voor Korthuis/Pol en band. Het zal een mooie nieuwe start worden. Met het bekende virtuose spel van Martin Korthuis en Eddo Pol aangevuld met Sief Molenberg op drums en Jan van der Molen op basgitaar. Een ware toevoeging. Een nieuw uit te geven CD/Plaat is in een vergevorderd stadium en zij zullen vele nummers van deze plaat ten gehore brengen. Waaronder Aaindeloze Vlakte waar een Clip van is uitgebracht. Het concert zal bestaan uit 2 shifts. De eerste start om 15 uur de tweede om 16.30 uur.

Carillonconcert Henk Veldman
Carillonconcert Henk Veldman

Goud van oud, voor deze bespeling kiest Henk Veldman muziek uit de 16 eeuw, oorspronkelijk geschreven voor luit maar zal op het Hemonycarillon uit 1662 prachtig worden vertolkt door de regulier bespeler Henk Veldman. Luitmuziek van Nicolas Vallet, Anthony Holborne, Francis Cutting en John Dowland (volledig programma op www.carillonmiddelstum.nl). Luitmuziek laat zich uitstekend verklanken op de beiaard. De luit is het instrument uit de renaissance dat goed de humanistische zienswijze weerspiegelt. Was de muziek voordien nog verheven en voornamelijk op het Goddelijke gericht, nu stond de mens en zijn emotie centraal. Met name het mislukken in de liefde en alle daarbij behorende gevoelens, het verlangen en de gepassioneerde romance, waren zeer geliefde onderwerpen. Het beroemde lied ‘Flow my tears’ werd door alle Europese componisten van die tijd bewerkt, ‘gecoverd’ zou je kunnen zeggen. Tot op de dag van vandaag, ook de Britse artiest Sting heeft er een bewerking op gemaakt. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze coronatijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen. Voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie.

Open Monumentendag 2020 Carillonconcert
Open Monumentendag 2020 Carillonconcert

Henk Veldman speelt Hollandse Hits op open Monumentendag. De Hippolytuskerk van Middelstum is net als andere dagen open, de toren met de smalle trappen blijft in verband met corona gesloten.Het beloogt een gevarieerd programma te worden met eerst een blokje volksliedjes en dan gaat de beiaardier door de jaren 50, 60 en zo tot 2009. Henk Veldman licht zijn keus toe; `Hollandse hits die we allemaal kennen van radio en tv en die inmiddels bij ons nationaal cultureel erfgoed zijn gaan behoren. Sommige liederen herinneren ons aan de knusse sfeer van vroeger, waarbij de musicalartiesten en de kleinkunstenaars voor een ongedwongen sfeer en extra vrolijkheid zorgden. Later wordt ook het het grotere drama bezongen, want je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt het ook van je afschrijven, zoals dat zo mooi heet, en er dan nog munt uit slaan ook. Uiteindelijk schuilen we aan het slot toch weer bij elkaar. U hoort liedjes van o.a. Jules de Corte, Ramses Shaffy, Frans Halsema, Herman van Veen, Marco Borsato en Claudia de Breij. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie. Voor contact: Jan Luit, voorzitter Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK 0595 551258 of 0629592546.

Orgelconcert Jan Tymen Bronda
Orgelconcert Jan Tymen Bronda

Op Open Monumentendag verzorgt Tymen Jan Bronda een orgelconcert waaraan de sopraan Judith Pranger haar medewerking verleent. Omdat er dit jaar - wegens corona - geen Monumentendagactiviteiten zijn in vele kerken, zal ook de Lutherse kerk overdag niet te bezichtigen zijn. Wel is er dus een afsluitend concert. Judith zingt onder meer de sopraanaria uit cantate Hemmt eure Tränenflut van Nicolaus Bruhns en het An Wasserflüssen Babylon van Franz Tunder passend bij de huidige coronathematiek. Het prachtige trio Herr, wenn ich nur Dich hab en de Fried- und Freudenreiche Hinfarth, beide van Dieterich Buxtehude, sluiten ook daarbij aan. Tymen Jan zorgt voor uitbundige virtuoze barokmuziek van Bruhns en Bach op het nieuwe Schnitgerstijl barok-orgel van Bernhardt Edskes. In de kerk zal rekening gehouden worden met de coronavoorschriften. U zit dus op minimaal 1,5 meter en er kunnen maximaal 65 personen in de kerkzaal. reserveren is niet meer nodig.

Orgel anders concert Vincent Hensen
Orgel anders concert Vincent Hensen

Net als vorig jaar is voor het ‘Orgel anders concert’ contact gezocht met een lokale organisatie voor de invulling van het programma. Deze keer is samenwerking gevonden met de filmclub. Organist Vincent Hensen zal oude filmbeelden over Wildervank begeleiden met orgelmuziek. Door de omvang van de Grote Kerk is het mogelijk om in- en uitgaand publiek geheel te scheiden en kan alles coronabestendig worden gehouden. Ook Open Monumentendag gaat door, maar dan virtueel via onderstaande link.

Orgelconcert Henk de Vries
Orgelconcert Henk de Vries

Vooraf aanmelden (met vermelding van de adresgegevens) bij de secretaris van de SKJZ, Henk Aardse, tel. 06 4502 8381 of onderstaand e-mailadres. U kunt €10,00 overmaken op rekening NL83 RABO 0150 5682 66 of ter plekke aan de kassa betalen.De Stichting Kerkconcerten Jacobuskerk Zeerijp organiseert sedert enkele decennia orgelconcerten in de kerken van de protestantse gemeente Maarland, te weten Eenum, Loppersum (aanvankelijk ensembleconcerten), ’t Zandt en Zeerijp. Henk de Vries speelt het eerste concert na de ingebruikneming van het pas gerestaureerde orgel van de Petrus & Pauluskerk te Loppersum. Na een aantal decennia dat het orgel in concerten nauwelijks gehoord kon worden is het dan eindelijk weer zover dat ook dit prachtige orgel haar unieke en zilverige klanken weer kan laten horen. Inmiddels is het orgel in korte tijd al wereldwijd bekend geworden en hebben sommige liefhebbers er de associatie bij van ‘kleintje Martini’. En dat is niet zo vreemd omdat de klank van het orgel sterk verwant is met de klankkleuren van Arp en Frans Caspar Schnitger zoals die ook in het beroemde Groningse Martiniorgel te horen zijn. Ook is de gerestaureerde kleurstelling van het orgel min of meer dezelfde als die van de Martini. Na uitvoerig kleuronderzoek kwam namelijk vast te staan dat het oude orgelmeubel in 1735 de nu weer aangebrachte olijfgroene kleur heeft gehad en dat het meeste snijwerk volledig verguld is geweest. Het Martiniorgel heeft deze kleurstelling in 1740 gekregen. Het lijkt dus waarschijnlijk dat men destijds in Groningen geïnspireerd was geraakt door wat men in Loppersum inmiddels kon bewonderen! De oude orgelkassen en de borstwering dateren zelfs van 1562 en circa 1590 en behoren daarmee tot de weinige heel oude orgelkasten die Nederland rijk is. De borstwering is in 1665 recht gemaakt, de kast van het rugpositief is toen iets gewijzigd en er zijn toen ook grote kolommen onder het orgel geplaatst. In 1958 is dit geheel totaal veranderd, maar is nu weer in oude staat hersteld. Het binnenwerk is van Albertus Anthoni Hinsz (hoofdwerk, 1735); dat van het rugpositief is van Heinrich Herman Freytag (1803). Beiden vertegenwoordigers van de tweede en derde generatie Schnitgerschool. Freytag heeft hier op bijzonder invoelende wijze het nieuwe pijpwerk bij het oude van Hinsz bijgemaakt zodat er qua klank toch sprake is van een fraaie eenheid. Dat is ook het geval bij het uiterlijk. De oude renaissance vormgeving en ornamenten en die van de barok en het classisisme staan nu kriskras door elkaar. Maar toch vormen ze eenzelfde logische eenheid als bij de klank, mede als gevolg van de fraaie kleur. Bij de restauratie heeft het orgel ook haar oude barokstemming teruggekregen die de klank van het orgel nog eens heel bijzonder maakt. Het instrument klinkt in deze kerk met haar prachtige akoestiek van lieflijk en intiem tot groots en monumentaal alsof je naar een groot stadsorgel luistert.

Orgelconcert Winfried Dahlke
Orgelconcert Winfried Dahlke

Winfried Dahlke (Weener) geeft een feestelijk concert om de voltooide restauratie van het Snitger & Freijtag-orgel uit 1797 te vieren met werken van Johann Sebastian Bach. Preludes en toccata's, waaronder de Dorische Toccata, de C-groot Toccata en Preludes in C-groot, vormen het feestelijke kader. In het midden van het programma zijn koraalpreludes uit het ‘Orgelbüchlein’ te horen. Deze koralen zijn kunstzinnige composities waarin de melodie en het effect van de liederen in een geconcentreerde vorm worden gepresenteerd. Te horen zijn koralen voor Pasen en koralen zonder verbinding met het kerkelijk jaar.

Orgelconcert Janny de Vries
Orgelconcert Janny de Vries

Programma Jesu meine Freude (Passacaglia mit Choral) opus 65 - Sigfrid Karg-Elert (1877-1933) Recollection - Richard Lloyd (1933) Präludium und Fuge a moll opus 21 - Albert Becker (1834-1899) Rêverie - Noel Rawsthorne (1929-2019) Toccata d moll opus 59 - Max Reger (1873-1916) Vesper Voluntary - Edward Elgar 1857-1934) Flöten-Concert - Chr. H. Rinck (1770-1846) Allegro maestoso - Adagio - Rondo Allegretto DReserveren via onderstaand e-mailadres.

Concert Klaas Spekken en Joost van der Beek
Concert Klaas Spekken en Joost van der Beek

20 september spelen streektaalzanger Klaas Spekken en gitarist Joost van der Beek ‘Herkenbare verhalen’ in de mooie kerk van Woltersum. Een intiem en afwisselend luisterconcert met Groningse, Nederlandse en Engelse luisterliedjes. Het programma is ontstaan tijdens hun concerten op Vlieland, elk liedje vertelt een verhaal. U hoort onder meer liederen van Ede Staal, Jim Croce, Herman van Veen, Bram Vermeulen. Klaas Spekken Klaas studeerde zang aan het conservatorium van Alkmaar. 20 jaar geleden besloot hij weer te gaan wonen in zijn Groningen. Hij is inmiddels 8 albums verder en geeft al 15 jaar concerten in eigen tuin. Verder is hij producent van de kinderopera In de Kooi is Gainaine Bange, die vorig jaar in première is gegaan. Joost van der Beek Joost studeerde gitaar aan het Prins Claus conservatorium en ARTEZ in Zwolle en nog een jaar in Los Angeles. Hij mag zich tot de beste gitaristen van Groningen rekenen. Tijdens het optreden kunt u natuurfoto’s van Theo Verhoeven, schilderijen van Hanna van Wel en portretfoto’s van Ronnie Zeemering bewonderen. Entree en reserverenDe entree is 10,- (incl. consumptie)Gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. Omdat wij i.v.m. de coronamaatregelen minder toeschouwers kunnen toelaten is het noodzakelijk om van de voren te reserveren, dit kan per onderstaand e-mailadres. Voor en tijdens het optreden gelden de richtlijnen van het RIVM.