Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk

Datum St Josefkathedraal

Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk

Foto: John Stoel

Vanwege de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus per 1 juli worden er in juli en augustus wel orgelconcerten gegeven (afwisselend) in de St. Jozefkathedraal en de Pelstergasthuiskerk. De organisatoren zullen praktische protocollen toepassen voor het stroomlijnen van het bezoek bij binnenkomst en uitgang en naar de sanitaire voorzieningen.

In de St.-Jozefkathedraal is voldoende ruimte voor 100 bezoekers op anderhalve meter. In de Pelstergasthuiskerk is het noodzakelijk het aantal bezoekers op een maximum van 45 te stellen.

Aanmelden
Via pelstergasthuis@hotmail.com, uiterlijk op de vrijdag voorafgaande aan het betreffende concert vóór 16.00 uur. Lijsten van de concertbezoekers worden enkele weken bewaard voor eventueel corona-gerelateerd onderzoek door de GGD.

Zaterdagen in juli en augustus
De Zomerorgelconcerten vinden plaats op zaterdagmiddag in juli en augustus van 13:30 – 14:00 uur. Vanaf 13:25 uur krijgt u een kleine toelichting op het programma.

Wietse Ouwejan op 4 juli
`Het spelen van een concert in de provincie Groningen betekent vaak spelen op een historisch orgel uit de 17e, 18e of 19e eeuw. Je gaat dan op zoek naar muziek die bij de klank en bouwstijl van het orgel past en vaak betekent dit ook het niet kunnen spelen van sommige muziek. In de Jozefkerk in Groningen kan dat anders. Dat orgel bevindt zich qua bouwstijl en klank op de scheidslijn tussen de 19e en 20e eeuw. Ik heb mijn programma hier ook op aangepast met werken uit de Duitse en Franse romantische school.

Ik begin in de vroege 19e eeuw met Mendelssohns spectaculaire Allegro d-moll. Virtuositeit staat voorop in het eerste deel. Het tweede deel wordt geïntroduceerd door een koraalachtig thema waaruit een fuga ontstaat.
Daarna gaan we door naar Reger met twee ingetogen koraalbewerkingen, waarin de zachte stemmen van het orgel zullen soleren.
De overstap naar Frankrijk wordt gemaakt met Alains Deux Danses. Dit is een bijzonder werk dat geheel geïnspireerd is op Le Sacre van Stravinsky. Qua tonaliteit staat het iets verder van ons af dan de andere werken die ik zal spelen. Na een korte orgelbewerking van Demessieux sluit ik het concert af met de spetterende Final uit de eerste orgelsymfonie van Louis Vierne, organist van de Notre Dame in Parijs.

Tijdens het concert zullen diverse klanken en combinaties te horen zijn. De sfeer van de kerk draagt zeker bij aan een mooie luisterervaring!

St Josefkathedraal
Radesingel 4