Concerten juli 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Robert Smith en  Israel Golan
Robert Smith en Israel Golan

Op 4 juli spelen Robert Smith - Viola da Gamba - en Israel Golani - barokgitaar - twee maal gedurende een klein uur werken van Marain Marais en Robert de Visée in het kerkje.van Fransum. Het wordt een intiem concert door topmusici,Om het concert bij te kunnen wonen, moet er gereserveerd worden. Er kunnen per shift 24 toehoorders komen ( om 14:30u of om 15:45u) Aanmelden kan uitsluitend via vroedschapfransum@gmail.com Wilt u uw naam en de tijd dat u wilt komen vermelden. U ontvangt een reactie met de link waarmee u kan betalen (€15.- ) Na betaling is de reservering definitief. Rondom het concert kunnen CD’s van Robert en Israel gekocht worden.Aanvang14.30 uur en 15.45 uur

Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk
Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk

Foto: John StoelVanwege de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus per 1 juli worden er in juli en augustus wel orgelconcerten gegeven (afwisselend) in de St. Jozefkathedraal en de Pelstergasthuiskerk. De organisatoren zullen praktische protocollen toepassen voor het stroomlijnen van het bezoek bij binnenkomst en uitgang en naar de sanitaire voorzieningen. In de St.-Jozefkathedraal is voldoende ruimte voor 100 bezoekers op anderhalve meter. In de Pelstergasthuiskerk is het noodzakelijk het aantal bezoekers op een maximum van 45 te stellen. AanmeldenVia pelstergasthuis@hotmail.com, uiterlijk op de vrijdag voorafgaande aan het betreffende concert vóór 16.00 uur. Lijsten van de concertbezoekers worden enkele weken bewaard voor eventueel corona-gerelateerd onderzoek door de GGD. Zaterdagen in juli en augustusDe Zomerorgelconcerten vinden plaats op zaterdagmiddag in juli en augustus van 13:30 – 14:00 uur. Vanaf 13:25 uur krijgt u een kleine toelichting op het programma. Wietse Ouwejan op 4 juli`Het spelen van een concert in de provincie Groningen betekent vaak spelen op een historisch orgel uit de 17e, 18e of 19e eeuw. Je gaat dan op zoek naar muziek die bij de klank en bouwstijl van het orgel past en vaak betekent dit ook het niet kunnen spelen van sommige muziek. In de Jozefkerk in Groningen kan dat anders. Dat orgel bevindt zich qua bouwstijl en klank op de scheidslijn tussen de 19e en 20e eeuw. Ik heb mijn programma hier ook op aangepast met werken uit de Duitse en Franse romantische school. Ik begin in de vroege 19e eeuw met Mendelssohns spectaculaire Allegro d-moll. Virtuositeit staat voorop in het eerste deel. Het tweede deel wordt geïntroduceerd door een koraalachtig thema waaruit een fuga ontstaat. Daarna gaan we door naar Reger met twee ingetogen koraalbewerkingen, waarin de zachte stemmen van het orgel zullen soleren. De overstap naar Frankrijk wordt gemaakt met Alains Deux Danses. Dit is een bijzonder werk dat geheel geïnspireerd is op Le Sacre van Stravinsky. Qua tonaliteit staat het iets verder van ons af dan de andere werken die ik zal spelen. Na een korte orgelbewerking van Demessieux sluit ik het concert af met de spetterende Final uit de eerste orgelsymfonie van Louis Vierne, organist van de Notre Dame in Parijs. Tijdens het concert zullen diverse klanken en combinaties te horen zijn. De sfeer van de kerk draagt zeker bij aan een mooie luisterervaring!

Muziek in de tuin
Muziek in de tuin

Muziek binnen spelen voor publiek is nog lastig, maar muziek buiten kan natuurlijk wel. Daarom organiseert Domies Toen muziek in de tuin. Het is nu echt midzomer in de tuin. Die staat er nu fantastisch bij. De wilde planten, de mergelvallei en de vlinder- en insectentuin zijn in volle bloei. Ook de rozen, de kruidentuin en de grote border bij de tuinmuur kleuren de tuin. Om bezoekers van al dit moois te laten genieten en wat extra's te bieden zal er regelmatig, op zondagmiddag, met mooi weer muziek in de tuin klinken.• Zondag 5 juli: Wim Roossien - zang met gitaar, Wim schrijft en speelt eigen werk en covers uit de jaren 50, 60 en 70, solo en in diverse bands. - uitgesteld naar 19 juli i.v.m. het weer• Zondag 12 juli: Woldring en Woldring - Renaissancemuziek voor blokfluit en gitaar* Zondag 19 juli Wim Roossien - zang met gitaar, Wim schrijft en speelt eigen werk en covers uit de jaren 50, 60 en 70, solo en in diverse bands.• Zondag 2 augustus - Hans Tulp op luit, renaissancemuziekZie voor meer over het programma van de desbetreffende zondag de agenda van Domies Toen.

Carillonconcert voor Anneke en Harm Bos
Carillonconcert voor Anneke en Harm Bos

Het gebeurt niet vaak dat een programma voor een carillonbespeling aan een echtpaar wordt opgedragen. Al 20 jaar schenken Anneke en Harm Bos koffie en thee bij de zomerconcerten van de Commissie Hemony Beiaard Middelstum, altijd gewaardeerd door de toehoorders en de commissie. Al heel wat koffie of thee hebben zij bekostigd en daarmee meegewerkt aan het succes van de zomerconcerten van de Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK. Nu Anneke als koster van de Hippolytuskerk (na 30 jaar) met pensioen gaat, is het een goed moment om daar eens bij stil te staan. Voor de eerste bespeling waar de familie Bos als gepensioneerden naar luistert op 5 juli a.s. heeft Henk Veldman met en voor hen een programma samengesteld, verwijzend naar het werk als koster en hun persoonlijke voorkeuren. Bim Bam (Andre van Duin)Get me to the church on time (Uit my fair lady)De vrolijke koster van JohnnyJordaan als het over klokluiden gaat.Bij het kerkpoetsen Arbeidsvitaminen; 'We zullen doorgaan' van Ramses Shaffy. Ook Grunneger laidjes zullen niet ontbreken, kortom een programma waar u met plezier naar zult luisteren. Zodra het weer kan zorgen Anneke en Harm Bos weer voor de koffie, maar dan als vrijwilligers van de commissie. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze coronatijd, mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen.Voor u is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie.

Internationale orgelserie Der Aa-kerk
Internationale orgelserie Der Aa-kerk

Sinds 2013 worden er op het vermaarde Arp Schnitger-orgel (1702) van de Der Aa-kerk op maandagavonden in juli concerten georganiseerd door de organist van de kerk, Peter Westerbrink. Dat bleek een schot in de roos en intussen is ‘de maandagavondserie’ voor veel orgelliefhebbers een begrip. Van oudsher is de klank van het orgel befaamd voor met name de interpretatie van muziek uit de Noord-Duitse barok en daarom komen beroemde namen als Scheidemann, Tunder, Weckman, Bruhns en Buxtehude regelmatig voorbij in de programmering. Echter, na de herïngebruikname van het orgel in 2011 bleek ook, hoe mooi muziek uit later tijd vertaald kan worden naar het Schnitger-orgel, versterkt door de magische akoestiek van de Der Aa-kerk. Mooie herinneringen zijn er aan concerten met muziek van bijvoorbeeld Reger, Mendelssohn, Alain, Welmers en Ten Holt. 06-07 Peter Westerbrink 13-07 Nicolo Sari (Venetië) 20-07 Stephan van de Wijgert (Amsterdam) 27-07 Toon Hagen (Zwolle) 03-08 Arno van Wijk (Goes) De concerten beginnen om 20.00 uur U hoeft hoogstwaarschijnlijk niet meer verplicht te reserveren en vooraf een ticket te kopen. Maar kijkt u voor alle zekerheid op onderstaande website of www.peterwesterbrink.nl voor de laatste berichtgeving. We nodigen u van harte uit voor deze concerten in de prachtige serene Der Aa-kerk met haar bijzondere Schnitger-orgel. Op genoemde websites kunt u ook meer informatie over deze en meer orgelconcerten vinden.

Orgelconcert Sietze de Vries
Orgelconcert Sietze de Vries

Programma: 1 Suite de Danses - Michael Praetorius 2 Komm, Heiliger Geist, Herre Gott BuxWV 199 - Dieterich Buxtehude (1637-1707) 3 Praeludium g moll BuxWV 148 - Dieterich Buxtehude 4 Concerto D dur BWV 1054 - Johann Sebastian Bach (1685-1750) Bewerking Bernard Winsemius 5 Improvisatie Datum: 8 juli 2020 Toegang: € 10,-; studenten € 8,-; 13 tot en met 17 jaar € 5,-; tot en met 12 jaar gratis indien vergezeld van tenminste één betalende bezoeker. In verband met de coronacrisis geen kaartverkoop aan de kerk! Kaarten bestellen via onderstaande link.

Lunchconcert Johan Smit
Lunchconcert Johan Smit

`De hoekstenen van het programma zijn twee bekende stukken van Johann Sebastian Bach. De fantasie in c-klein is een van mijn meest geliefde werken, vanwege de melancholiek maar vooral omdat het een heel erg kunstig werk is. De koraalbewerking over Nun danket alle Gott vormt een majestueus slot van het concert. Het middenblok van het programma bestaat uit drie sfeervolle stukken afgewisseld met stevigere klanken. In de werken van Vierne en de bewerking over psalm 133 klinken de milde Frans-romantische orgelklanken, in Mendelssohn en De Grigny de plena. Fantasia en fuga c-klein, BWV 53 - Johann Sebastian Bach Canon, uit 24 Pièces en style libre, opus 31, no. 6 - Louis Vierne Sonate IAllegro moderato e serioso, opus 65 - Felix Mendelssohn Meditation, uit 24 Pièces en style libre, opus 31, no. 7 - Louis Vierne Veni CreatorKoraal in 20e-eeuwse stijl, Johan SmitEn taille a 5, Nicolas De Grigny Fugue a 5, Nicolas de Grigny Psalm 133, Johan Smit Nun danket alle Gott Koraal in canon, Johan Smit Koraalbewerking BWV 657 - Johann Sebastian Bach Kaarten bestellen via onderstaande link.

Carillonconcert Boudewijn Zwart
Carillonconcert Boudewijn Zwart

Op, hopelijk een mooie zomer-zaterdagavond geeft Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier van o.a. Amsterdam, Dordrecht en Gouda, een concert op het Hemonycarillon te Middelstum. Zijn programma gaat van barok uit de 15e eeuw, klassiek en romantiek uit de 18e eeuw naar improvisaties over religieuze liederen, mooie herkenbare melodieën, speciaal gearrangeerd door de beiaardier voor dit carillon. Het wordt een prachtig concert door één van Nederlands beste beiaardiers. Klassieke en romantiekBoudewijn Zwart opent het programma met Barokmuziek o.a. Trumpet Voluntary van Purcell, en met muziek van Bach en Händel. In het klassieke gedeelte gaat hij verder met stukken van Mozart en Boccherini en besluit dit onderdeel met Bagatelle 'Für Elise' WoO 59 van Beethoven. In het blokje Romantiek komen stukken aan bod van Schubert, Delibes en tot slot Recuerdos de la Alhambra van Tárrega. Hij besluit het concert met improvisaties over religieuze liederen. Het volledige programma staat op www.carillonmiddelstum.nl. Voor stoelen en koffie wordt weer gezorgd, dat alles op voldoende afstand. Concerten op het carillon kunnen ook in deze coronatijd doorgaan, mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor u is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma de website van de Commissie. Voor contact: Jan Luit, voorzitter Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK 0595 551258, voorzitter@carillonmiddelstum.nl.Boudewijn ZwartBoudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Ook studeerde hij orkestdirectie en orgel en was lange tijd werkzaam als koordirigent. Hij is stadsbeiaardier van Amsterdam, Apeldoorn, Barneveld, Bergambacht, Ede, Gouda, IJsselstein, Nijkerk, Schoonhoven, Wageningen en Zeewolde. Tevens is hij werkzaam als organist, pianist en componist. Hij won diverse prijzen en concerteerde in binnen- en buitenland. Zijn spel is op meerdere cd’s vastgelegd. Bell MoodsOnder de titel 'Bell Moods' reist hij door heel Europa met zijn door hem zelf ontworpen rijdend Concert Carillon en treedt hij op in samenspel met verschillende muziekformaties. Hij bestuurt meerdere stichtingen, waaronder de Dordrecht Society of Changeringers (DSC). Hij is donateur van de Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF). Last but not least: hij is de trotse opa van acht kleinkinderen.

Hannes Minnaar in de Der Aa-kerk - UITVERKOCHT
Hannes Minnaar in de Der Aa-kerk - UITVERKOCHT

UITVERKOCHTZes grote stadskerken slaan de handen ineen en werken samen met niemand minder dan meesterpianist Hannes Minnaar om weer live muziek te presenteren. Met dit gezamenlijke initiatief markeren zes iconische monumenten in Zwolle, Amsterdam, Breda, Naarden, Rotterdam en Groningen het einde van een lange periode van stilte. De muziekkeuze past bij de iconische monumenten: de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk
Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk

Foto: John StoelVanwege de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus per 1 juli worden er in juli en augustus wel orgelconcerten gegeven (afwisselend) in de St. Jozefkathedraal en de Pelstergasthuiskerk. De organisatoren zullen praktische protocollen toepassen voor het stroomlijnen van het bezoek bij binnenkomst en uitgang en naar de sanitaire voorzieningen. In de St.-Jozefkathedraal is voldoende ruimte voor 100 bezoekers op anderhalve meter. In de Pelstergasthuiskerk is het noodzakelijk het aantal bezoekers op een maximum van 45 te stellen. AanmeldenVia pelstergasthuis@hotmail.com, uiterlijk op de vrijdag voorafgaande aan het betreffende concert vóór 16.00 uur. Lijsten van de concertbezoekers worden enkele weken bewaard voor eventueel corona-gerelateerd onderzoek door de GGD. Zaterdagen in juli en augustusDe Zomerorgelconcerten vinden plaats op zaterdagmiddag in juli en augustus van 13:30 – 14:00 uur. Vanaf 13:25 uur krijgt u een kleine toelichting op het programma. Wietse Ouwejan op 4 juli`Het spelen van een concert in de provincie Groningen betekent vaak spelen op een historisch orgel uit de 17e, 18e of 19e eeuw. Je gaat dan op zoek naar muziek die bij de klank en bouwstijl van het orgel past en vaak betekent dit ook het niet kunnen spelen van sommige muziek. In de Jozefkerk in Groningen kan dat anders. Dat orgel bevindt zich qua bouwstijl en klank op de scheidslijn tussen de 19e en 20e eeuw. Ik heb mijn programma hier ook op aangepast met werken uit de Duitse en Franse romantische school. Ik begin in de vroege 19e eeuw met Mendelssohns spectaculaire Allegro d-moll. Virtuositeit staat voorop in het eerste deel. Het tweede deel wordt geïntroduceerd door een koraalachtig thema waaruit een fuga ontstaat. Daarna gaan we door naar Reger met twee ingetogen koraalbewerkingen, waarin de zachte stemmen van het orgel zullen soleren. De overstap naar Frankrijk wordt gemaakt met Alains Deux Danses. Dit is een bijzonder werk dat geheel geïnspireerd is op Le Sacre van Stravinsky. Qua tonaliteit staat het iets verder van ons af dan de andere werken die ik zal spelen. Na een korte orgelbewerking van Demessieux sluit ik het concert af met de spetterende Final uit de eerste orgelsymfonie van Louis Vierne, organist van de Notre Dame in Parijs. Tijdens het concert zullen diverse klanken en combinaties te horen zijn. De sfeer van de kerk draagt zeker bij aan een mooie luisterervaring!