Nieuwe registers

Datum 09 Feb 2020

Datum Nieuwe kerk Groningen

Nieuwe registers

Organiste Gonny van der Maten, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth bundelen in dit project hun krachten. Naast bekender duo-repertoire klinken er ook twee kersverse werken voor de triocombinatie van cello, piano en orgel. Voor deze instrumenten is nooit eerder een trio geschreven; een onverkende instrumentencombinatie, die inspireert tot het open trekken van nieuwe registers.

Componisten Wouter van Belle (1958) en Rick van Veldhuizen (1994) ontvingen van Stichting Cellosonate Nederland daarom een compositieopdracht voor deze bezetting. Een groter contrast dan tussen deze twee componisten is niet denkbaar: Van Belle, gevestigd organist en componist, schreef de toegankelijke Suite DFG en gebruikte daarbij minimal music-achtige elementen en Zuid-Amerikaanse dansritmes, waardoor zijn werk een jazzy en dansant karakter krijgt.

Van Veldhuizen, een aanstormend talent dat onlangs ook een opdracht kreeg van het Koninklijk Concertgebouworkest, schreef cōnflārī (samensmelten): een werk van etherische, bijna buitenaardse schoonheid, waarin hij gebruik maakt van onder andere boventonen in de cello en piano, die op bijzondere wijze met de verschillende registers van het orgel contrasteren of juist versmelten. Het trio speelt naast de twee nieuwe composities ook werken van onder andere Bach, Messiaen, De Falla en Schumann.

De keuze voor die werken is niet toevallig: de werken zijn uitgezocht in samenspraak met beide componisten. Van Belle heeft bijvoorbeeld veel affiniteit met De Falla en Van Veldhuizen met Messiaen.

J.S. Bach 1685-1750 Lento in e uit Sonate VI, BWV 530 voor orgel solo
Olivier Messiaen 1908-1992 Louange à l'éternité de Jésus uit Quatuor pour la fin du temps (1940) voor cello en piano Rick van Veldhuizen 1994 cōnflārī (2019) voor cello, piano en orgel
Robert Schumann 1810-1856 Andantino (no.3) & Nicht zu schnell (no.5) uit Sechs Studien in kanonischer Form opus 56 (1845) voor orgel solo
Manuel de Falla 1876-1946 Asturiana & Polo uit Suite populaire espagnole (1915, arr.
Maurice Maréchal) voor cello en piano Wouter van Belle 1958 DFG, Suite (2019) voor cello, piano en orgel

Entree €12,00. Studenten: €8',00. Via ticketservice: €10,00 en €7,00.

Nieuwe kerk Groningen
Nieuwe kerkhof
Zondag 9 februari 2020
Toegang €12,00. Studenten €8,00.