Concerten februari 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Trio Massot/Florizoone/Horbaczewski
Trio Massot/Florizoone/Horbaczewski

We beginnen 2020 met een optreden van drie illustere zuiderburen: Trio Massot/Florizoone/ Horbaczewski. Na het uitbrengen van hun prachtige cd’s Cinema Novo en Balades Ephémères alweer een aantal jaren geleden is het trio nog steeds springlevend en wordt er gewerkt aan een nieuw repertoire. Het trio met zijn bijzondere samenstelling, met Michel Massot op tuba, euphonium en trombone, Tuur Florizoone op accordeon en Marine Horbaczewski op cello, maakt avontuurlijke muziek die aanschurkt tegen jazz en hedendaags klassiek, en vaak een filmisch karakter heeft. Al improviserend tovert het drietal verrassende, meest prettig gestoorde, maar bovenal ontroerende klanken uit hun instrumenten. Hun muziek is melodieus en verhalend, met een onuitputtelijke zin naar avontuur als leidraad. Het trio trad onlangs ook op met de bekende sopraan Claron McFadden in hun programma Secrets, met een opmerkelijke mix van jazz, kamermuziek en vocale klassieke muziek. Tuur Florizoone is een graag geziene gast in onze omgeving en trad diverse keren op bij de ZomerJazzFietsTour, o.a met trompettist Eric Vloeimans en cellist Jörg Brinkmann in Oliver's Cinema en onlangs nog met saxofonist Philippe Laloy en contrabassist Vincent Noiret met Tricycle, dat nu 20 jaar bestaat en zojuist de prachtige cd Zoom heeft uitgebracht. Marine Horbaczewski studeerde cello aan het Conservatorium van Luik en volgde improvisatielessen bij Garrett List en Michel Massot. Ze speelt zowel in klassieke ensembles als in meer experimentele groepen en vormt in die zin een perfecte combinatie met Michel Massot en Tuur Florizoone.

Linde Nijland, Hans van der Lijke, Bert Ridderbos
Linde Nijland, Hans van der Lijke, Bert Ridderbos

Een dubbelconcert van drie eigenzinnige Groninger artiesten. Linde Nijland en Bert Ridderbos zijn geen onbekenden in ’t Odambt. Linde’s kristalheldere zang en mooie liedjes en Berts virtuoze gitaar, cittern, banjo en accordeonspel maken hen een graag geziene gast in sfeervolle theaters en kerkjes. Vanuit Nieuwe Statenzijl waar ze wonen, reizen ze de hele wereld over. Zo toerden ze recent nog in Engeland en Schotland met hun pure, meest Engelstalige folkmuziek. Linde werd bekend door Ygdrassil en door haar vertolkingen van Sandy Denny liedjes. Bert speelde vroeger in Törf. Ook Hans van der Lijke is geliefd in onze provincie. Zijn opvallende teksten en nummers in het Gronings en Nederlands boeien het publiek. Hans is een echte troubadour die met zijn gitaar verhalen zingt die een snaar raken, soms grappig maar vaak ook ontroerend. Op zijn meest recente album ‘Hans 75’ spelen Bert en Linde een grote rol en tijdens hun gezamenlijke dubbeloptreden in Nieuw Beerta zullen ze zeker ook e.e.a. samenspelen. Het belooft een zeer sfeervolle middag te worden met een uniek concert.Reserveren via onderstaand emailadres of telefonisch via 06-20402725 of 06-22782899.

De blues van Dick Kattenburg - muziektheater
De blues van Dick Kattenburg - muziektheater

Voorafgaand aan de opening van de expositie Componisten in Oorlogstijd wordt in Synagoge Groningen de muziektheatervoorstelling De Blues van Dick Kattenburg opgevoerd. Dick Kattenburg (1919-1944) is één van de componisten waarover de expositie gaat. Dick werd geboren in Amsterdam. Zijn vader was directeur van de textielfabriek Hollandia-Kattenburg. Dick kreeg al op jonge leeftijd een gedegen muzikale opleiding en kreeg les van o.a. de componist Willem Pijper. Kort na zijn examen in 1941 werd Kattenburg wegens zijn Joodse afkomst gedwongen onder te duiken. Zijn schuilplaats werd verraden en in de jaren die volgden zwierf hij langs een aantal andere adressen. Op 5 mei 1944 werd Kattenburg opgepakt tijdens een razzia in een bioscoop. Twee weken later werd hij naar Auschwitz gedeporteerd waar hij in september werd vermoord, amper vijfentwintig jaar oud.In de voorstelling klinkt naast muziek van Dick Kattenburg (1919-1944) en Leo Smit (1900-1943) de Aubade van Marius Flothuis (1914-2001), geschreven in kamp Vught. De voorstelling duurt een uur (zonder pauze). Acteur Harpert Michielsen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom brengen het verhaal onder regie van Tonje Langeveld.

Nieuwe registers
Nieuwe registers

Organiste Gonny van der Maten, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth bundelen in dit project hun krachten. Naast bekender duo-repertoire klinken er ook twee kersverse werken voor de triocombinatie van cello, piano en orgel. Voor deze instrumenten is nooit eerder een trio geschreven; een onverkende instrumentencombinatie, die inspireert tot het open trekken van nieuwe registers. Componisten Wouter van Belle (1958) en Rick van Veldhuizen (1994) ontvingen van Stichting Cellosonate Nederland daarom een compositieopdracht voor deze bezetting. Een groter contrast dan tussen deze twee componisten is niet denkbaar: Van Belle, gevestigd organist en componist, schreef de toegankelijke Suite DFG en gebruikte daarbij minimal music-achtige elementen en Zuid-Amerikaanse dansritmes, waardoor zijn werk een jazzy en dansant karakter krijgt. Van Veldhuizen, een aanstormend talent dat onlangs ook een opdracht kreeg van het Koninklijk Concertgebouworkest, schreef cōnflārī (samensmelten): een werk van etherische, bijna buitenaardse schoonheid, waarin hij gebruik maakt van onder andere boventonen in de cello en piano, die op bijzondere wijze met de verschillende registers van het orgel contrasteren of juist versmelten. Het trio speelt naast de twee nieuwe composities ook werken van onder andere Bach, Messiaen, De Falla en Schumann. De keuze voor die werken is niet toevallig: de werken zijn uitgezocht in samenspraak met beide componisten. Van Belle heeft bijvoorbeeld veel affiniteit met De Falla en Van Veldhuizen met Messiaen. Programma J.S. Bach 1685-1750 Lento in e uit Sonate VI, BWV 530 voor orgel solo Olivier Messiaen 1908-1992 Louange à l'éternité de Jésus uit Quatuor pour la fin du temps (1940) voor cello en piano Rick van Veldhuizen 1994 cōnflārī (2019) voor cello, piano en orgel Robert Schumann 1810-1856 Andantino (no.3) & Nicht zu schnell (no.5) uit Sechs Studien in kanonischer Form opus 56 (1845) voor orgel solo Manuel de Falla 1876-1946 Asturiana & Polo uit Suite populaire espagnole (1915, arr. Maurice Maréchal) voor cello en piano Wouter van Belle 1958 DFG, Suite (2019) voor cello, piano en orgel Entree €12,00. Studenten: €8',00. Via ticketservice: €10,00 en €7,00.

Swing du Nord
Swing du Nord

Zigeuner - Swing - Salon - Snert Ons snertconcert… altijd weer een feestelijke verrassing. Dat gaan we deze ochtend beleven met SWING DU NORD. Swing Du Nord is een kwartet bestaande uit:oud Winschoter Willem Wolthuis, viool en altviool- Wim de Bos, klarinet- Don Hofstee, gitaar en viool - Hans Lass, contrabas- gast zangeres Sharon BosDe muzikanten delen de passie voor de typische swingmuziek uit de jaren '40, '50 en '60. U moet dan vooral denken aan het beroemde hotclub kwintet van Django Reinhardt en Stephane Grappelli, de zogenaamde gypsy swing. Maar ook andere stijlen komen aan bod, zoals jazz, Roemeens en Weens. En in de pauze… jawel, een kop onversneden Oudeschansker snert.

Dubbelconcert cello en piano
Dubbelconcert cello en piano

Tijdens dit concert staat de muziek van de 17de eeuw tot de 21ste eeuw centraal. Aan bod komen beroemde werken maar ook minder bekende juweeltjes. Dit alles zal door Lisa zowel op piano als op cello gespeeld worden. Lisa Franken begon op 3 jarige leeftijd met haar eerste muziekles. Sinds haar 5de jaar speelt zij op twee instrumenten: piano en cello. Lisa bezocht gerenommeerde conservatoria in Keulen, Brussel en Maastricht en sloot deze opleidingen Cum Laude af met een Master of Music. Zij won met beide instrumenten prijzen op internationale concoursen en steeds opnieuw weet zij haar publiek met de bijzondere combinatie van piano en cello te veroveren. Op het programma staan werken van J.S. Bach, J. Brahms, F.Schubert, G. Ligeti, I.Albeniz en A. Piazzolla. Reserveren via onderstaand emailadres of telefonisch via 0595-571395 /572875.Donateurs €10,00Kinderen tot 12 jaar €5,00

Kopland-concert Van Zijl Consort
Kopland-concert Van Zijl Consort

Het Van Zijl Consort ( viool, fluit, cello, klavecimbel) brengt dit jaar een programma waarin muziek wordt afgewisseld met gedichten van Kopland, die worden voorgedragen door een van zijn dochters, Barbara van den Hoofdakker. Als solist treedt de sopraan Agnes van Laar op. Het werk van Kopland ademt een sfeer van landelijke rust en verstilling, een zich openstellen voor onverwachte ervaringen in het hier en nu. De uit te voeren muziek van componisten als Bach en Purcell kan een zelfde sfeer oproepen en verdiepen. In Tolbert brengt het Van Zijl Consort werken van Purcell, Bach, Marais, Dowland en Messiaen. Met medewerking van Agnes van Laar (sopraan) en Jos Verheul ( voordracht gedichten van Rutger Kopland).

Linda's Jazz
Linda's Jazz

Linda’s jazz is een trio met Linda Molenkamp-zang, Bert van Erk-contrabas en Vincent Grit op piano. Zij spelen een afwisselend programma van jazz-standards, ballades en bossa nova’s uit de tijd van Ella Fitzgerald, Chet Baker en Sarah Vaughan. Bekende en onbekende nummers passeren de revue en creëren de sfeer van een Amerikaanse jazz-club uit de jaren 30. Zangeres Linda Molenkamp studeerde aan het conservatorium van Groningen jazz-zang, zij staat bekend om haar swingende timing en jazzy stemgeluid. Linda is een veelgevraagd zangeres bij diverse jazz-combo’s en bigband. Zij stond op diverse grote podia door het hele land, zoals: Bimhuis, Panama, Bellevue theater,schouwburg Tamboer, schouwburg Meenthe, Schouwburg Ogterop enz..

Ensemble Diderot: “Parnasse français”
Ensemble Diderot: “Parnasse français”

Ensemble Diderot heeft zich toegelegd op muziek uit de Franse barok. Zij spelen triosonates en kwartetten uit de 17de en 18de eeuw op authentieke instrumenten. Het ensemble wordt In de muziekpers alom geprezen voor hun warme tonale helderheid en virtuoos spel. Ze worden “hèt ensemble voor barok kamermuziek” genoemd en het Franse muziekmagazine Classica duidt Ensemble Diderot als dè opvolger van het legendarische Musica Antiqua Köln van Reinhard Goebel.