Concerten november 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Carillonconcert Henk Veldman
Carillonconcert Henk Veldman

Zondag 1 november allerheiligen, de dag ervoor hervormingsdag, de dag erna allerheiligen. Geen wonder dat Henk Veldman zich, in zijn keuze voor het programma, hierdoor liet inspireren. Ein feste Burg' ist unser Gott van Johan Gottfried Wather (1684-1748) mocht niet ontbreken. Andere titels als Tears in heaven, Time to say goodbye, Papa en De Steen zullen veel mensen aanspreken, tussendoor een blokje bekende spirituals met o.a. O when the Saints go marching in, I want to be ready en He's got the whole world in His hands. Henk besluit deze bespeling met Pie Jesu en In Paradisum van Gabriël Fauré (1845-1924), zie voor het volledige programma onderstaande website. Rond de prachtige Hippolytuskerk aan het Concordiaplein in Middelstum en in het daarbij gelegen Asingapark kunt u genieten van het spel van Henk Veldman op het Hemonycarillon uit 1662. U kunt het een drive-in concert noemen, blijf in uw auto zitten op het Concordiaplein of in de J. Vinhuizenstraat en geniet. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten.Toelichting van de beiaardier: In de katholieke traditie zijn de dagen 1 en 2 november verbonden met Allerheiligen en Allerzielen. Eerst worden alle martelaren en heiligen herdacht, een dag later de ‘gewone’ man/vrouw die is overleden. Op 31 oktober viert het reformatorische christendom het begin van de reformatie. En dan is er aan kerkmuziek geen gebrek, want Luther heeft de muziek niet alleen teruggegeven aan het volk, maar haar ook een voorname plaats gegeven binnen de lofzang aan God. Muziek stond bij hem, direct naast de theologie, op de hoogste plaats van aanbidding. Vandaag een programma met veel spirituals die grotendeels gaan over de laatste tocht van de mens doorheen de doodsrivier om aan te komen in het beloofde land. En muziek die troost biedt bij het verwerken van het aardse lijden daaraan.

Cantatedienst
Cantatedienst

In de cantatedienst worden koorwerken gezongen die met Allerzielen zijn verbonden. De leeftijdgenoten Johann Hermann Schein en Heinrich Schütz hebben prachtige motetten geschreven die op deze zondag zeer passend zijn. U kunt luisteren naar o.m. “Die mit Tränen säen” (Schein) en “Selig sind die Toten” (Schütz).Voorganger: ds. Dick Mak Organist: Mannes Hofsink.ReserverenAanmelden kan vanaf 26 oktober via onderstaande website. We weten dan ook of er misschien weer 100 bezoekers welkom zijn.

Holland Baroque meets mandolinespeler Avi Avital
Holland Baroque meets mandolinespeler Avi Avital

Zaterdag 7 november 17:00 en 19:30 Lutherse kerkVia Napels verspreidde de mandoline zich in de 17e eeuw in eerste instantie rond het Middellandse Zeegebied. Van Vivaldi tot bluegrass, van jazz tot wereldmuziek: inmiddels heeft de mandoline zijn weg over de hele wereld weten te vinden. Genomineerd voor een klassieke Grammy is Avi Avital dé drijvende kracht achter de opleving van de mandoline. Gepassioneerd en ‘explosief charismatisch’ (New York Times) in live uitvoeringen. Dit is een programma vol vurige barok, mediterrane melodieën en gloedvolle improvisaties.

AFGELAST - Het Laurens Moreno Ensemble
AFGELAST - Het Laurens Moreno Ensemble

AFGELASTDe traditionele, rijke Hongaarse zigeunermuziek, in een bezetting die garant staat voor een warme klank: gespeeld met twee altviolen, een cymbaal en een contrabas. Op de tournee Boedapest Boulevard 2020 brengt het Laurens Moreno Ensemble eigen interpretaties van soms eeuwenoude liederen. Altvioliste Laurens Moreno hoorde lang geleden Hongaarse zigeunermuziek op een oude opwindgrammofoon en raakte direct gefascineerd. Graag wil ze de altviool hierin een eigen stem en een grotere rol geven. Tijdens haar avontuurlijke zoektocht naar de bron van de zigeunerklanken ontmoette Laurens de in Boedapest opgegroeide cimbalist Bandi Váradi, die bekend is om zijn delicate speelstijl. Met hem vormt ze een vast duo, dat voor deze tournee wordt versterkt door Bandi’s zoon Bandika Váradi, en de altviolist István Ruszó. Entree: € 15,-/ kinder¬¬¬¬¬en t/m 11 jaar: € 5,-

Vivezza trio - AFGELAST
Vivezza trio - AFGELAST

GAAT NIET DOORWij vieren ons 45 jarig jubileum en willen juist nu, in deze Coronatijd, toegankelijke, opgewekte, ontspannen en troostrijke concerten blijven bieden. Niets doen is geen optie. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden. De omstandigheden vragen om enige aanpassingen. Wij hanteren de strenge RIVM regels zoals: • hygiëne • frisse lucht • 1.5 meter afstand Hierdoor kunnen wij slechts 45 gasten verwelkomen. De concerten duren 1 uur zonder pauze met na afloop gratis koffie met koek. Reserveren veplichtU reserveert uitsluitend telefonisch: Edo Edens 0597-532921. Reserveren kan op de volgende uren: ’s maandags voor het betreffende concert van 9.00 uur-12.00 uur en van 14.00 uur-17.00 uur. De deur gaat open 30 minuten voor aanvangstijd. Vanwege RIVM regels gepast geld meenemen. Bij overreservering bestaat de mogelijkheid voor een 2e concert vanaf 13.30 uur.

De vocale Buxtehude
De vocale Buxtehude

zaterdag 21 november 20:00 uur Hippolytuskerk Middelstum zondag 22 november 15:00 uur Lutherse kerk Groningen Programma Dieterich Buxtehude: vocale inspiratiebron (vervangt het programma ‘Terpsichore’ i.v.m. de huidige Corona-ontwikkelingen) uitvoerenden Kristen Witmer (sopraan) | Robert Koolstra (klavecimbel) | Tymen Jan Bronda (orgels) Entree €20,00Kaarten zijn alleen te bestellen wanneer er een ticketshop onder het betreffende concert aanwezig is. De geplande start van de kaartverkoop vindt u (wanneer bekend) bij de informatie van het desbetreffende concert. De oorspronkelijke programmering vindt u onderaan de websitepagina, wij hopen in de zeer nabije toekomst deze programma’s alsnog uit te kunnen voeren.

Trio Ridente
Trio Ridente

Foto: Dora BoumanLet op! 2 voorstellingen! De eerste begint om 17.00 uur. De tweede om 20.00 uur. Graag aangeven bij de reservering.Hoe kan het dat we in een wereld met zoveel woorden elkaar nog steeds zo slecht begrijpen? Hoe kan het dat één woord ons in een hokje kan plaatsen waar we niet willen zijn? Hoe kan het dat wij ons soms gevangen voelen in onze eigen taal? Deze vragen hoopt Trio Ridente te beantwoorden in hun muziektheatervoorstelling “Lied zonder Woorden”. Het drietal bestaat uit zangeressen Meike Wijma en Merel Wentink, en pianiste Julia Hoorman. De voorstelling bestaat uit klassieke liederen en duetten van uiteenlopende stijlperioden rondom het thema “woorden”. De muziek gaat gepaard met theater en een open communicatie naar het publiek. In de voorstelling “Lied zonder Woorden” speelt Trio Ridente zichzelf: drie jonge vrouwen die thema’s rondom woorden en taal onderzoeken. Ze vertellen persoonlijke verhalen en nemen het publiek mee in hun zoektocht naar de betekenis van woorden. De eerstvolgende voorstellingen zijn te zien op: 21 november, Lutherse Kerk in Groningen om 17.00 en om 20.00. Op 2 december om 20.00 in de Wolkenfabriek in Groningen. Uiteraard worden tijdens al deze concerten de actuele corona maatregelen in acht genomen. Kaarten kunt u reserveren via onderstaande link.

Duo MjaMera
Duo MjaMera

Let op! 2 aanvangstijden: 14.30 en 16.00 uur. Gewenste tijd melden bij reservering.MjaMera bestaat uit Peter Rippen en Karin Heesen en deze middag wordt medewerking verleend door Jorinde Gjaltema accordeon, viool, piano en zang.Reserveren U reserveert via onderstaand e-mailadres. Natuurlijk houden we in ieders belang rekening met de 1,5 m maatregelen. Als u geen geld hebt en wel wilt komen, vermeld dit dan bij de reservering want óók dan bent u zeer welkom! NB U zult begrijpen dat alles in deze verwarrende tijden onder voorbehoud is. We zullen altijd rekening moeten houden met de regels die ivm het corona virus dan van kracht zijn.

The Quartet NL bij Jazz in Feerwerd
The Quartet NL bij Jazz in Feerwerd

Als alles volgens verwachting verloopt ten aanzien van de coronamaatregelen, komt op zondag 22 november The Quartet NL, bestaande uit Benjamin Herman, Peter Beets, Ernst Glerum en Han Bennink, naar Feerwerd. Dit kwartet van Nederlandse jazzreuzen leeft zich uit in composities van de inmiddels overleden legendarische pianist en componist Misha Mengelberg. Slagwerker Han Bennink, bassist Ernst Glerum en altsaxofonist Benjamin Herman zijn vertrouwd met het repertoire van Mengelberg. Bennink en Glerum vanwege hun levenslange samenwerking met Mengelberg en Herman vanwege het feit dat hij al sinds zijn twintigste het werk van Mengelberg uitvoert en opneemt. Met het virtuoze pianospel van Peter Beets blijkt juist dit repertoire het uitgangspunt voor een nieuw en ongehoord origineel groepsgeluid. Het viertal gaat met hun diverse kijk op Mengelberg’s composities swingend en al een geheel nieuwe richting in, waarbij de herkenbaarheid van de oorspronkelijke composities recht overeind blijft. In verband met de coronavoorschriften is er een maximum van 30 toeschouwers per concert. Daarom worden er twee achtereenvolgende sessies gehouden: een om 14.30 uur en een om 16.15 uur. De sessies duren ongeveer een uur en hebben geen pauze. Beide sessies zijn al uitverkocht, maar er is een wachtlijst. Aanvang: 14.30 en 16.15 uur

Swing du Nord, Zigeunermuziek en Gypsy Swing
Swing du Nord, Zigeunermuziek en Gypsy Swing

‘Swing du Nord’ treedt op met het programma van ‘Parijs naar Budapest’. Het is in de gerestaureerde kerk, Kerkstraat 21. Swing du Nord is een kwartet dat Zigeunermuziek en Gipsy Swing speelt. Het bestaat uit: Willem Woldhuis, viool; Wim de Bos, Klarinet en taragato; Don Hofstee, gitaar en Hans Lass, contrabas. Als gast treedt die middag Wim Sleeboom als gitarist op. Swing du Nord speelt swingmuziek uit de jaren 40 en 50 in de stijl van het beroemde Quintette du hotclub de France van gitarist Django Reinhart en violist Stéphane Grappelli. De bezetting van Swing du Nord leent zich ook uitstekend voor Oost-Europese zigeuner muziek. Zigeunermuziek uit Hongarije, Roemenië , Armenië en Rusland, bijvoorbeeld Hora ca din caval, Ballade au bord de Danube , Garamoshka en Pacsirta. Ga mee met Swing du Nord van Parijs naar Budapest! Zonder reserveren geen toegangReserveren: via de mail of 0595 571395 / 572875 Entree: 12 euro, donateurs 10 euro en kinderen tot 12 jaar 5 euro