Concerten januari 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
AFGELAST - Nieuwjaarsconcert Peter Westerbrink
AFGELAST - Nieuwjaarsconcert Peter Westerbrink

AFGELASTHet is een bijzonder moment om op de eerste dag van het jaar te luisteren naar muziek van Bach, want ook dat is traditie. De kerk is koud maar dat is voor Peter juist een plus. Wat is de essentie van muziek, zonder het comfort van de makkelijke stoel en een behaaglijke temperatuur? Het Nieuwjaarsconcert is voor de organist een hoogtepunt. ‘Ik vind het bijzonder dit concert voor te bereiden. Het besef te mogen spelen op zo’n prachtig oud instrument in een Middeleeuwse kerk waar mensen zitten op nieuwjaarsdag met al hun lief en leed, om te luisteren naar het orgel, dat is pure rijkdom. Iedereen voelt: dit is bijzonder. Vooral als ik de Passacaglia van Bach speel. Dit oerstuk waarmee Bach in zo’n vijftien minuten een kathedraal opbouwt is fenomenaal. Die eeuwenoude muziek doet je beseffen dat je in een traditie staat. Het is wel een ‘moeilijk’ concert (niet ontoegankelijk) vanwege de lading die een concert op zo’n dag kan hebben.’ Na afloop is er een bonte mix van glühwein, chocolademelk, oliebollen en nieuwjaarsrolletjes.

La Sfera Armoniosa
La Sfera Armoniosa

Venetië was de thuisbasis van twee giganten uit de muziekgeschiedenis, Claudio Monteverdi en Antonio Vivaldi. Naast muziek van die twee grootmeesters hoort u vanmiddag muziek van Barbara Strozzi, één van de weinige vrouwelijke componisten van de 17e eeuw (leerling van Francesco Cavalli, één van de grondleggers van de Venetiaanse opera), van Giovanni Kapsberger, de theorbevirtuoos die ook wel ‘Nobile Alemano’ of ‘Il tedesco della Tiorba’ werd genoemd en van Biaggio Marini, de concertmeester van Monteverdi’s orkest. De Italiaanse liederenbundel “La sfera armoniosa” werd in 1623 gepubliceerd ter ere van een adellijk huwelijk. De 25 liederen zijn gecomponeerd rond het jaar 1600, een muzikaal zeer roerige en dus interessante periode. Het prikkelen der zinnen en het roeren van de ziel des toehoorders waren in deze tijd de hoogste doelen van de componist en de uitvoerder. In de 25 liederen van “La sfera armoniosa” is een grote diversiteit aan kleuren en sferen te ontdekken en ze beantwoorden stuk voor stuk aan deze idealen.

Nieuwjaarsconcert Van Zijl Consort
Nieuwjaarsconcert Van Zijl Consort

Het is een mooie traditie aan het begin van het nieuwe jaar in de kerk van Solwerd het Van Zijl Consort te ontvangen. Dit jaar met een bijzonder mooi optreden. Het Van Zijl Consort bestaat uit:Esther van Zijl Marjolein de Goede (viool) Jan-Joost van Walsum (cello)Rigobert van Zijl (klavecimbel)Jelmer Sjollema (fluit)In het concert wordt muziek afgewisseld en verbonden met gedichten van Rutger Kopland, voorgedragen door een van zijn dochters, Barbara van den Hoofdakker. Op het programma staan onder meer werken van Bach (de triosonate uit het Musikalisches Opfer en de beroemde aria “Bete aber auch dabei” uit cantate 115) en Marain Marais (“Les Folies d’Espagne”). In de gedichten van Kopland is de hier-en-nu ervaring van natuur en kunst een belangrijk thema en probeert hij woorden te vinden voor de onverwachte gevoelens en gedachten die door deze ervaring kunnen worden opgeroepen. Het concert kent een pauze. In de kerk van Solwerd zijn consumpties verkrijgbaar. Na afloop wordt u een glas boerenjongens aangeboden. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en bij de VVV in Appingedam. Entree €7,50 voor volwassenen, €4,00 voor jeugdigen en studenten.

Nieuwjaarsconcert
Nieuwjaarsconcert

Het nieuwjaarsconcert bevat meer dan duizend gevoelens: verdriet, liefde, woede, wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d’ Amsterdam en soliste Barbara Kozelj hun (en uw) emoties de vrije loop laten. Zangeres Barbara Kozelj is met haar warme en expressieve, maar soms ook rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria’s uit Händels Orlando en Ariodante, maar ook Gasparini’s wanhopige en verscheurde Sposa son disprezzata en Vivaldi’s wraakzuchtige en furieuze Anderò! Volerò! Griderò! Hans Lub zal het programma verlevendigen met vertellingen over de muziek en de tijd waarin deze werd geschreven. Wetenswaardigheden en grappige anekdotes over de componisten, de muziek en het leven in de achttiende eeuw geven het programma extra diepte. Na afloop heffen we graag met u het glas op het nieuwe jaar!

Henk-Doeke Odinga en Anneke Wittermans
Henk-Doeke Odinga en Anneke Wittermans

Een verrassend zondagochtend concert in het pittoreske kerkje van Klein Wetsinge waar verschillende disciplines elkaar inspireren en uitdagen om specifieke temperamenten vorm te geven. Duetten tussen piano en dans, zang dans en piano wisselen elkaar af. Aangenaam en voedende klanken en verfijnde motoriek geven ons stof tot denken.Reserveren via onderstaand emailadres of telefonisch via Nicolaas Geenen 06-54685405.

Musica Antiqua Nova
Musica Antiqua Nova

Sopraan Amaryllls Dieltiens met blokfluitensemble Brisk spelen 'Altijd over de liefde' 16e- en 17e-eeuwse Engelse liederen en teksten van mystica Hadewijch. De Belgische stersopraan Amaryllis Dieltiens heeft grote affiniteit met oude muziek. Het avontuurlijke blokfluitkwartet BRISK maakt samen met haar een programma met 16e- en 17e-eeuwse liederen voor zang en instrumenten. Engelse consort songs van Bennet en Nicholson, Italiaanse frottole en madrigalen van Gabrieli en Tromboncino, Franse chansons van Clemens en de Sermisy en een Duits lied van Hassler. Verlangen, geluk, erotiek, verdriet, jaloezie en afscheid komen allemaal voorbij. Hans Koolmees schreef speciaal voor dit programma twee nieuwe liederen op teksten van de middeleeuwse mystica Hadewijch en van de moderne Vlaamse dichter Eva Cox. Poëzie uit alle tijden over een tijdloos thema. Want hoe verschillend al deze werelden ook lijken, het gaat altijd weer over de liefde. UitvoerendenAmaryllis Dieltiens, sopraan solo Blokfluitensemble Brisk: Alide Verheij Susanna Borsch Marjan BanisBert Honig Lutherse kerk Het concert is in Groningen in de Lutherse kerk, een concertzaal die bij uitstek geschikt is voor muziek van dit soort kleine gezelschappen. Met een akoestiek die beter is dan in welke zaal ook in Groningen. De musici komen hier graag en de zaal wordt regelmatig gebruikt voor CD-opnames. U zit dicht bij het podium en kan de uitvoering optimaal meegenieten.

Presentatie dichtbundel Huub Oosterhuis
Presentatie dichtbundel Huub Oosterhuis

Op zondag 26 januari worden er in de Martinikerk zeer recente composities van psalmen en liederen op teksten van Huub Oosterhuis en op muziek van Antoine Oomen gebracht door het Koor voor nieuwe Nederlandse religieuze muziek. De titel luidt: Hij is van ver en dichtbij. Aan het eind geeft Huub Oosterhuis een presentatie van zijn gedichtenbundel ‘Groningen’, die opnieuw uitgegeven wordt met daarin een vertaling van zijn gedichten in het Gronings door Marten van Dijken. De opbrengst van die bundel is bestemd voor de gedupeerden van de aardbevingen in Groningen.

Levenslicht - Roger Moreno Trio - Roma & Sinti cultuur
Levenslicht - Roger Moreno Trio - Roma & Sinti cultuur

Van 22 januari t/m 2 februari is in de synagoge het tijdelijke Holocaustmonument 'Levenslicht' te zien. Op 22, 23, 29 en 30 januari is de synagoge 's avonds geopend en vrij toegankelijk van 19.30 tot 21.30 uur. Het Roger Moreno Trio speelt muziek uit de Roma- en Sinti-cultuur. De Nederlandse Sinto Roger ‘Moreno’ Rathgeb kreeg landelijke bekendheid door het componeren van het Requiem voor Auschwitz, een requiem ter herdenking van alle slachtoffers van de nazi’s.