Concerten augustus 2019

Activiteiten per datumDatum
Ave dulce instrumentum

Concert op acht verschillende toetsinstrumenten (portatieven, orgels, regaal en muselaar), blokfluiten en slagwerk, als voorproefje op de tournee van Super Librum door Tsjechië, oktober 2019 Op het programma staat muziek uit oude manuscripten en orgeltabulaturen, uit middeleeuwen en renaissance van o.a. Conrad Paumann, Francesco Landini, Giovanni Bassano, Marco Antonio Cavazzoni, Marchetto Cara, Jan Pieterszoon Sweelinck en Jacob van Eijck.

Orgelconcert Dirk Molenaar

Bij dit (inloop)concert laat het Lohman-orgel (1817), met zijn 28 registers, zich horen als instrument dat tot stand kwam in de tijd tussen rococo en de vroege romantiek. Daarom worden er werken gespeeld uit de 18de en 19de eeuw. Na afloop mag de geïnteresseerde luisteraar de klaviatuur en het binnenwerk bezien en uitgebreid vragen stellen. Wie zélf even iets wil proberen, krijgt alle gelegenheid om de 32 registerknoppen, de beide handklavieren en het voetklavier te beroeren! Orgelklanken tevoorschijn halen uit 202 jaar oude pijpen.

Dancing Voices

Jouke Aukema en Carieke Pol harmoniëren magisch met elkaar; hun stemmen lijken om elkaar heen te dansen. Maar ook als solo artiesten zijn ze soulfood voor het oor. Dancing Voices brengt intieme Schotse en Ierse folkmusic, die je beweegt en ontroert. Jouke bespeelt, naast diverse snaarinstrumenten, zijn publiek als geen ander met zijn repertoire en Carieke ontroert met haar heldere stem en interpretatie van de verhalen achter de liedjes. Kortom; een optreden zoals folk in de oral tradition van het folk is bedoeld. Kom luisteren en geef de verhalen door!

Wizard Bluesband

De leden van de Wizard Blues Band komen uit de regio Westerkwartier en spelen elektrische bluesnummers. Ze spelen covers van diverse bluesbands waaronder John Mally, Erik Clapton, Billy D and the Hoodoos en Jeff Healy. Ze spelen ook slow blues en brengen deze op hun eigen manier want het gaat ze niet om de decibels maar om de inhoud van de nummers. De band bestaat uit drie broers tussen de 50 en 60 jaar en hebben al de nodige ervaring. Ze kijken er naar uit om in deze mooie kerk te komen spelen.

Muziekvoorstelling met shantykoor en orgelmuziek

Zeemansliederen bij het kerkorgel zul je niet zo gauw horen, maar bezoekt u het Folk & Seasong Festival Bie Daip in Appingedam, dan krijgt u de kans! Op 24 augustus brengen de Damster shantygroep Armstrong’s Patent en Appingedams eigen organist Vincent Hensen een muziekvoorstelling rondom het zeemanslied. De voorstelling, die de naam Het schip in! draagt, is naast onderdeel van Bie Daip, ook deel van de regionale serie ‘Het mooiste van 2 werelden’. In deze reeks wordt de wereld van het orgel gecombineerd met een totaal andere wereld, bijvoorbeeld die van de hiphop, of van Grunneger laidjes. De orgelcommissies vinden daarvoor zelf een partner met wie ze het concert geven. En dat levert verrassende dynamiek op. Mooiste van 2 wereldenHet doel is om een breed publiek op een nieuwe manier te laten kennismaken met de vele historische orgels in de provincie. Orgelzomer Groningen 2019 Het schip in! is de eerste voorstelling in een serie van zes. Er volgen nog concerten in o.a. Midwolda, Wildervank en Leens. De coördinatie is in handen van Erfgoedpartners, Stichting Groningen Orgelland en Stichting Groningen Orgelstad die deze zomer gezamenlijk de ‘Orgelzomer Groningen 2019 organiseren, met allerlei activiteiten, een symposium en afsluitend in oktober het Schnitger Festival. En dus ook ‘Het mooiste van 2 werelden’. Verhalen VertrekpuntDe start van Het schip in! is achter de Nicolaïkerk: daar vertrekt een boot voor een rondvaart door Appingedam. U wordt vermaakt met muziek en verhalen over de geschiedenis van de muziek in de Nicolaïkerk. Na drie kwartier wordt er weer afgemeerd en verplaatst u zich in een muzikale optocht van het ene schip naar het andere. Eenmaal in het ‘schip’ van de kerk gaan letterlijk alle registers open als Vincent Hensen het imposante De Mare-Hinsz-orgel in alle glorie laat klinken, samen met de stoere zeemanszang van Armstrong’s Patent. Hoe, wat en wanneerDe voorstelling Het schip in! op 24 augustus is van 13.00 tot 14.45 uur. De rondvaartboot vertrekt om 13.00 uur vanaf de steiger achter de Nicolaïkerk. Om 14.00 uur gaat de voorstelling verder in de kerk. Na afloop van het concert is er nog gelegenheid om het orgel van dichtbij te bekijken.

It´s two AM

‘It’s two AM’ is een project van Anieta Bloem en Menno Bouter. Anieta Bloem zingt en schrijft haar eigen teksten. Ze laat zich inspireren door de ervaringen uit haar leven. Een mooi voorbeeld daarvan is het in Nederlands gezongen nummer; ‘Waar ben je’. Een tekst over haar werk met mensen met dementie. De overige nummers worden gezongen in het Engels. Samen met Menno Bouter, die de muziek componeert en Anieta begeleidt op gitaar, treden ze vanaf maart 2019 op. Ze hebben elkaar in de zomer van 2018 ontmoet. Wat hen beiden inspireert is het intuïtief muziek maken. De stijl van de muziek is soms wat bluessy, soms dromerig en dan weer funk. Wat opvalt in de muziek is hun geheel eigen sound.