Concerten juli 2019

Activiteiten per datumDatum
Maandagavondserie - Zomer orgelconcerten Der Aa-kerk

Voor de zevende keer organiseert huisorganist van de Der Aa-kerk Peter Westerbrink de internationale zomerserie orgelconcerten op de maandagavond (20.00 uur). Het wereldberoemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk leent zich voor diverse muziekstijlen. De prachtige oude registers van Schnitger geven glans aan muziek uit de barok terwijl het orgel door diverse latere aanpassing ook muziek uit later tijd glans geeft. De prachtige akoestiek van de Der Aa-kerk geeft het geheel een extra dimensie.De voglende organisten maken hun opwachting:1 juli Peter Westerbrink Openingsconcert van de maandagavondserie8 juli Cor Ardesch De stadsorganist van Dordrecht speelt het tweede avondconcert. 15 juli Bart Wuilmus (B), Jo Hermans , Schola gregoriana Cantabo Mixture - The Night Sessions. Improvisaties orgel, jazz bugel en gregoriaanse schola. 22 juli Christiaan Teeuwsen De Canadese organist(Ancaster, Ontario) is in Groningen als docent bij de Noordbroek Orgel Academy en geeft tevens enkele concerten in ons land.29 juli 14.00-18.00 uurPeter Westerbrink, organist van de Der Aa-kerk 50 jaar Stichting Groningen Orgelland en cd-presentatie ‘Hanseatic Splendour – Magnificent Organ’)

Zomerconcerten Liudgerkerk

In de zomer van dit jaar zijn er op vijf opeenvolgende zaterdagen pianoconcerten te horen in de Liudgerkerk. Het gaat daarbij om één soloconcert en vier maal om een combinatie. De eerste in de reeks valt op 29 juni. Dan komt Arjan van der Mark. Op 6 juli bespeelt Albert Viersen de piano, waarbij hij cellist Tjalling Nijboer begeleidt. Tijdens de bespeling van 13 juli gaat het om pianist Kor van Dijk, die samen met trompettist Klaas Dijkstra een concert geeft. Op 20 juli is Kor van Dijk weer te horen. Dan begeleidt hij de zangeressen Ellen Palmen (klassieke zang) een Josefien Dijkstra (popzang). De reeks wordt afgesloten door op zaterdag 27 juli door Hans Beek, die samen met Erika Stolk (dwarsfluit) een uitvoering geeft.De concerten beginnen steeds om 16.00 uur en duren globaal een uur. De toegang is gratis. Het gaat dus om laagdrempelige activiteiten, waarbij luisteraars ook nog kunnen in- en uitlopen. Het is voor de eerste maal dat het tijdens de Garnwerder zomerconcerten om pianobespelingen gaat. Daarvoor kon men jaren lang genieten van concerten op het bekende Van Dam-orgel. Hein Zeevalking zorgde jaar in, jaar uit voor de invulling van de speelroosters. Hierbij nam hij ook vaak zelf één van die bespelingen op zich. Orgelconcerten zitten er deze zomer niet in. Dat komt doordat het orgel niet in een goede staat is en moet worden opgeknapt. Maar het zou toch te gek zijn als er tijdens deze zomer geen concerten konden worden gegeven in de Liudgerkerk, die zo'n mooie akoestiek heeft. Er werd gekozen voor pianoconcerten, waarbij musicus Kor van Dijk de organisatie op zich nam. Hij is zelf ook twee maal te horen. Ook tijdens de orgelconcerten in voorafgaande jaren liet hij zich niet onbetuigd. Steevast bespeelde hij elke zomer het orgel. Daarbij begeleidde hij verschillende instrumentalisten.

Benefietconcert Sonus Vita

Het gezelschap maakt een muzikale reis door tijd en ruimte. In Duitsland is de beroemde familie Bach (met klinkende namen als Johann, Johann Christoph, Johann Michael én Johann Sebastian) hun gastheer en in Engeland hopen gelauwerde componisten als William Byrd, Thomas Tallis en Henry Purcell hen te ontvangen. Het overbekende Ave Verum klinkt in 5 verschillende composities: Gregoriaans, in motetten van William Byrd, Wolfgang Amadeus Mozart, Edward Elgar, Franz Liszt en Charles Gounod. Blokfluitiste Anne-Marije de Haas uit Zwolle speelt solo op renaissancefluit, en barokfluit met orgelbegeleiding door Anjo de Haan, die tevens de artistiek leider- en dirigent van het koor is. De entree is gratis, en bij de uitgang wordt een collecte gehouden waarvan de opbrengst volledig bestemd is voor de Mariakerk.

Zomerconcerten Liudgerkerk

Pamela Wolters

Op deze quatorze juillet mogen enkele Franse liedjes uiteraard niet ontbreken. Pamela Wolters schrijft eigen liedjes in het Nederlands, bijvoorbeeld over Hoogezand-Sappemeer, en over molens. Ook zingt ze covers in het Engels, Frans, en Iers. Ze zingt en begeleidt zichzelf op ukulele en/of piano of viool. In 2018 nam Wolters deel aan het Grunneger Laidjesfestival met het lied Trammelaant in Grunneger laand. Ze begeleidde zichzelf daarbij op piano. Pamela is jaren betrokken geweest bij de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters, eerst als webredacteur en later als freelance redacteur voor de nieuwsbrief. Pamela Wolters studeerde aan de RUG en is Engelstalig auteur.