Concerten juni 2019

Activiteiten per datumDatum
Roden Girl Choristers en St Salvator’s Chapel Choir
Roden Girl Choristers en St Salvator’s Chapel Choir

Op vrijdag 21 juni 2019 verzorgen het beroemde St Salvator’s Chapel Choir uit Schotland en de Roden Girl Choristers een concert in de Der Aa-kerk in Groningen: Cathedral Music. Samen en afzonderlijk brengen de koren deze avond muziek uit de Anglicaanse koortraditie. Kaarten kosten in de voorverkoop 15 euro en aan de kassa 18 euro, studenten betalen 10 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang met kinderkaart.

Martijn van de Zande
Martijn van de Zande

Martijn van der Zande schrijft muziek vanuit zijn hart, uit het leven gegrepen. De liedjes gaan over liefde, het verstrijken van de tijd, intieme momenten, eenzaamheid en vluchtige ontmoetingen. De melodieën zijn pakkend, troostend en warm. Met een dosis ironie en zelfspot brengt hij zijn liedjes naar het podium.Tijdens optredens vertelt Martijn de verhalen achter de nummers en begeleidt hij zichzelf op gitaar. Daarnaast werkt Martijn samen met producer Michel Wijninga en drummer Pieter Havinga aan opnamen van zijn beste werk. Hij speelde onder andere in de HMH, Carré, Vredenburg, Paradiso en de Oosterpoort tijdens diverse festivals.

ESH concert
ESH concert

Het Hess-kabinetorgel in de Tolberterkerk is gemeenschappelijk eigendom van de Stichting Vrienden van de Tolberterkerk en Vereniging de Vrienden van de Ernst Sillem Hoeve. Om de band met de vorige standplaats, de Ernst Sillem Hoeve in Lage Vuursche, tot uitdrukking te laten komen wordt er jaarlijkse een zogenaamd ESH-concert georganiseerd. Hierbij treden musici op die op een of andere manier een band hebben met de Ernst Sillem Hoeve. Dit jaar ontvangen we violist Evert Sillem en organist Jochem Schuurman. Zij brengen een gevarieerd programma met composities uit de 17-de en 18-de eeuw van Teleman, Muffat, Pasquini, Vivaldi, Bach, Händel, Eberlin en Leopold Mozart.

Zomerconcerten Liudgerkerk
Zomerconcerten Liudgerkerk

In de zomer van dit jaar zijn er op vijf opeenvolgende zaterdagen pianoconcerten te horen in de Liudgerkerk. Het gaat daarbij om één soloconcert en vier maal om een combinatie. De eerste in de reeks valt op 29 juni. Dan komt Arjan van der Mark. Op 6 juli bespeelt Albert Viersen de piano, waarbij hij cellist Tjalling Nijboer begeleidt. Tijdens de bespeling van 13 juli gaat het om pianist Kor van Dijk, die samen met trompettist Klaas Dijkstra een concert geeft. Op 20 juli is Kor van Dijk weer te horen. Dan begeleidt hij de zangeressen Ellen Palmen (klassieke zang) een Josefien Dijkstra (popzang). De reeks wordt afgesloten door op zaterdag 27 juli door Hans Beek, die samen met Erika Stolk (dwarsfluit) een uitvoering geeft.De concerten beginnen steeds om 16.00 uur en duren globaal een uur. De toegang is gratis. Het gaat dus om laagdrempelige activiteiten, waarbij luisteraars ook nog kunnen in- en uitlopen. Het is voor de eerste maal dat het tijdens de Garnwerder zomerconcerten om pianobespelingen gaat. Daarvoor kon men jaren lang genieten van concerten op het bekende Van Dam-orgel. Hein Zeevalking zorgde jaar in, jaar uit voor de invulling van de speelroosters. Hierbij nam hij ook vaak zelf één van die bespelingen op zich. Orgelconcerten zitten er deze zomer niet in. Dat komt doordat het orgel niet in een goede staat is en moet worden opgeknapt. Maar het zou toch te gek zijn als er tijdens deze zomer geen concerten konden worden gegeven in de Liudgerkerk, die zo'n mooie akoestiek heeft. Er werd gekozen voor pianoconcerten, waarbij musicus Kor van Dijk de organisatie op zich nam. Hij is zelf ook twee maal te horen. Ook tijdens de orgelconcerten in voorafgaande jaren liet hij zich niet onbetuigd. Steevast bespeelde hij elke zomer het orgel. Daarbij begeleidde hij verschillende instrumentalisten.

Piano- en klavecimbelconcert
Piano- en klavecimbelconcert

Arian van der Mark komt op zaterdag 29 juni naar Garnwerd om er een concert te geven in de Liudgerkerk. Het gaat hierbij om zowel een piano- als klavecimbelconcert. De aanvang van dit één uur durende recital is om 16.00 uur. De toegang is gratis. Op het programma staan eerst pianowerken van D. Shostakowich, D. Zipoli, D. Buxtehude, Vangelis en J. Pachelbel. Vervolgens speelt Van der Mark ter vergelijking dezelfde stukken op de piano en het klavecimbel. Daarbij gaat het om stukken uit 'Das Klavierbuch für Anne Magdalena Bach' en om composities van C. Petzold, J.S. Bach, A. Corelli en J. Haydn. Arian van der Mark studeerde orgel, koordirectie en muziektherapie. Hij heeft een eigen lespraktijk, die gespecialiseerd is in het aanbieden van muzieklessen en -therapie aan hoogbegaafden, veelal kinderen. Binnen de Muziekpraktijk van Van der Mark worden orgel-, zang- en pianolessen gegeven. Sinds juni 2018 is hier de Koorschool Drenthe ondergebracht, een koorschool, waar kinderen zowel individueel als in koorverband op een hoog niveau leren zingen. Arian van der Mark is cantor/organist van de N.H. Stefanuskerk te Westerbork. Daarnaast is hij dirigent van vijf koren verspreid over de Noordelijke Provincies. Als organist geeft hij recitals als solist of in samenwerking met verschillende vocale en instrumentale ensembles.

Benefietconcert Luthers Bach Ensemble
Benefietconcert Luthers Bach Ensemble

Countertenor Robert Kuizenga en organist Tymen Jan Bronda verzorgen dit benefietconcert. Het concert wordt georganiseerd door de familie Helmantel. De opbrengst gaat naar het nieuw gebouwde barok-orgel in de Lutherse kerk in Groningen. Op het programma werken van o.m. Johann Sebastian Bach met zijn cantate Vernügte Ruh BWV 170. Verder bekende aria's van Handel & Purcell. De organist omlijst het programma met orgelsolo werken. De in Zwitserland woonachtige orgelbouwer Bernhardt Edskes stelt zijn nieuwste orgel (in stijl van Arp Schnitger) beschikbaar voor deze avond. Een bijzonder instrument speciaal gemaakt voor barokke kamermuziek. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee.Entree: 15 euro (incl. hapje en drankje)