Concerten juni 2019

Activiteiten per datumDatum
Midden in de Gouden eeuw
Midden in de Gouden eeuw

Op de eerste dag van juni in de Mariakerk van Krewerd een bijzonder concert met viola da gamba en (bas)luit – beide zeer populaire muziekinstrumenten aan de hoven van het 17e eeuwse Europa.Robin van Erven Dorens - viola da gamba - en Punto Bawono - luit en basluit - spelen wereldmuziek uit vervlogen tijden. Een bijzonder concert waar u de karakteristieke klankkleur van deze historische instrumenten in al haar facetten kunt ondergaan. U waant zich ‘Midden in de Gouden eeuw’.Prijs: € 10,- inclusief consumptiesAanmelden via onderstaand emailadres of telefonisch op 06-53359741.

Duo El Duque
Duo El Duque

Duo El Duque bestaat uit:Doeke Oostra: zang, gitaar, luit Jan van Dijk: gitaar, luit Doeke en Jan volgden allebei de opleiding tot Docerend Musicus Klassiek Gitaar en in 1997 begon hun muzikale samenwerking. Inmiddels hebben zij een zeer gevarieerd repertoire opgebouwd met muziek uit alle belangrijke stijlperioden van de Middeleeuwen tot en met de Twintigste eeuw. Door de afwisseling van twee luiten, twee gitaren en zang wordt de ervaring van variatie in klank nog extra versterkt.

Alto Kwartet
Alto Kwartet

Het Alto Kwartet heeft haar naam ontleend aan het roemruchte jazzcafé Alto in de binnenstad van Groningen en bestaat uit vier saxofonisten: Hans Bosch (altsax en klarinet), Hugo Beukema (tenorsax), Janine ter Steege (altsax) en Julia Flenter (baritonsax en vocals). Het repertoire bestaat uit Jazz en Rhythm and Blues van 1900 tot nu en ze hebben een speciaal programma met bekende liedjes uit de jaren ’50. In Leegkerk wordt een mooie mix van beide programma’s gespeeld.

Ensemble Cronexos: Zefiro Torna
Ensemble Cronexos: Zefiro Torna

Rond Monteverdi’s beroemde Zefiro Torna (een sonnet van de dichter Francesco Petrarca) weeft Cronexos een boeiend palet van wereldlijke madrigalen en verheven motetten uit het 17e eeuwse Italië. Werken van Mazzocchi, Cazzati, Strozzi, Donati en Frescobaldi brengen zij meeslepend ten gehore met de virtuoze zink of cornetto als kers op de taart. Cronexos is een ensemble van zangers en instrumentalisten die hun passie gelegd hebben in de barokmuziek. Het ensemble heeft een vaste basis in de Parijse deelgemeente Bois Colombe en treedt op in heel Frankrijk en Europa. Cronexos laat barokmuziek klinken als nieuw en geeft dat weer in zijn naam die is samengesteld uit chronos (Gr) tijd en nexus (lat.) verbinding. Na het concert is er de traditionele seizoensafsluiting met een glas goede wijn (of iets anders). Toegangsprijs € 25,00 en € 12,50 (tot 30 jaar, stadjerspas)

Frans in Fransum The Band van TNCLab
Frans in Fransum The Band van TNCLab

The Northern Consort heeft de eerste editie van The Band achter de rug: een ensembleproject voor amateur muzikanten die graag samenspelen en daarbij gecoacht willen worden door Hanneke Wierenga en Vincent van Ballegooijen. Eén hele zaterdag en vervolgens 5 woensdagavonden is er hard gewerkt aan een Frans programma, muziek van Leclair en Hotteterre. Het was deze eerste keer nog een kleine groep, wellicht gaan we groeien! Voor een korte presentatie van waar we aan hebben gewerkt, we spelen ongeveer 30 minuten. We zorgen voor een passend drankje en hapje na afloop!

Bruiloftsfeest in de Hanze
Bruiloftsfeest in de Hanze

In 2019 is het 350 jaar geleden dat de bond van Hanzesteden zijn laatste officiële vergadering hield en 30 jaar geleden dat Capella Groningen werd opgericht. Het koor viert dit jubileum met een feestelijk jaarprogramma met de Hanze als thema. De Hanze bracht zijn steden grote welvaart. Daarmee kwam muziek voor persoonlijke feesten, wat eerder een privilege van de adel was, binnen het bereik van burgers. Vooral bij bruiloften probeerden rijke families elkaar af te troeven met muzikale pracht en praal. Composities die voor bruiloften waren geschreven, werden vaak in een kleine oplage, maar uiterst verzorgd gedrukt, met een fraaie titelpagina, waarop het bruidspaar en de huwelijksdatum werden vermeld. In dit concert komt bruiloftsmuziek uit alle windstreken van de Hanze bij elkaar: van Lübeck en Hamburg, tot Kopenhagen, Tallinn en Groningen. Beroemde componisten als Buxtehude en Praetorius worden afgewisseld met minder bekende, zoals de Bremer stadsmuzikant Lüder Knop en de uit Kampen afkomstige Johannes Wanning. De muziek is uiteenlopend van stijl: van polyfone motetten op sensuele teksten uit het Hooglied tot feestelijke dansen en sprankelende aria’s. Naast het koor treden sopraan Marjon Strijk, twee violen en een continuo van gamba en klavecimbel op. Daarbij wordt een speciaal ‘Hanze-klavecimbel’ gebruikt: een instrument met transpositieklavier, zoals indertijd door de firma Ruckers in Antwerpen werd gebouwd. Klavecinist Johann Hofmann liet als eerste zo’n ‘Hanze-klavecimbel’ reconstrueren en zal dit unieke instrument tijdens het concert bespelen. Zomer in Zeerijp Traditiegetrouw serveert Capella Groningen na afloop van het concert in Zeerijp een drankje met door koorleden gemaakte hapjes als afsluiting van het seizoen.ReserverenDe voorverkoopprijs is inclusief! Kaarten reserveren op onderstaand e-mailadres. Of telefonisch via 050-3095698. KostenToegang ‘Zomer in Zeerijp’ = concert & hapje & drankje: reserveren € 19,00 jonger dan 12 jaar € 3,00 tot 18 jaar & studenten tot 25 jaar (collegekaart) € 8,00 Concert exclusief hapje/drankje aan de zaal € 18,00 bij reservering € 16,00 jonger dan 12 jaar gratistot 18 jaar & studenten tot 25 jaar (collegekaart) € 5,00

Beroemde motetten
Beroemde motetten

Motetten van Giovanni Bassano, H.L. Hassler, Orlando di Lasso, M. Praetorius en meer.. Motetkolorierungen voor orgel van Heinrich Scheidemann uitvoerenden Luthers Bach Ensemble (kleinkoor) Robert Koolstra & Tymen Jan Bronda (orgel soli) Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door (semi-)scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.Zaterdag 15 juni 19:30 uur Jacobuskerk Zeerijp Zondag 16 juni 15:00 uur Lutherse kerk Groningen

Vocaal Ensemble Het Hoogeland
Vocaal Ensemble Het Hoogeland

Zaterdag 15 juni 2019 geeft Vocaal Ensemble het Hoogeland uit Kantens een concert met de titel: O sing unto the Lord a new song. Muziek uit de Anglicaanse koortraditie Er worden stukken gezongen van Stanford, Wesley, Ireland e.a.. Ook worden er Engelse Hymns gezongen. Uitleg over het programma door de dirigent Vincent Hensen-Oosterdijk om 19.30 uur.Medewerking wordt verleend door organist Wietse Ouwejan Entree € 10.00 Bij Reservering : € 8.00 Kinderen t/m 12 jaar : gratis ReserverenVia onderstaand e-mailadres of telefonisch via 0595-551207. We hopen u te mogen begroeten op 15 juni. U bent van harte welkom!