Bach cantate Bleib bei uns, denn es wird Abend werden

Datum 19 Mei 2019

Datum Lutherse kerk Groningen

Bach cantate Bleib bei uns, denn es wird Abend werden

J.S. Bach, cantate Bleib bei uns, denn es will Abend werden BWV 6 door Cantatekoor Eelde-Paterswolde & barok-ensemble o.l.v. Vincent van Laar.

“Een poëtisch meesterwerk in muziek” noemde Schweitzer het openingskoor van deze cantate. De Emmaüsgangers smeken de intrigerende wandelaar, de niet herkende Jezus, bij hen te blijven, met steun van hobo’s en hobo da caccia. Het driedelige openingskoor heeft in het midden een frisse dubbelfuga! De aria die volgt, met de sfeer van de vallende avond, is voor alt met hobo da caccia en pizzicato cello. De sopranen zingen dan boven de violoncello piccolo een koraal dat Bach bewerkte voor de serie Schübler-koralen.

De tweede aria van deze cantate is voor tenor met strijkers, en heeft door de vele voorhoudingen – Licht, Worts - en de vallende figuren, in de partij van zowel van solist als strijkers een vertrouwend vragend karakter. Een koraal uit het atelier van Luther besluit deze cantate.

Lutherse kerk Groningen
Haddingestraat 23