Concerten mei 2019

Activiteiten per datumDatum
Herdenkingsconcert Annelies van James Whitbourn
Herdenkingsconcert Annelies van James Whitbourn

De Culturele Raad Middelstum organiseert het herdenkingsconcert ‘Annelies’ van James Whitbourn uitgevoerd door het Vocaal Ensemble Provocale. In 2009 schreef James Whitbourn (1963) een kamermuziekversie van het aangrijpende koorwerk ‘Annelies’ (de volledige voornaam van Anne Frank) voor sopraan, koor, viool, cello, klarinet en piano. Deze versie wordt door Provocale uitgevoerd. James Whitbourn koos voor veertien episodes uit het leven van Anne Frank. De sopraan Renate Jacobs zingt citaten uit haar dagboek. Het koor becommentarieert de gebeurtenissen, ondersteund door historische foto’s. De muziek is veelzijdig en afwisselend, maar vormt toch één geheel, en sluit prachtig aan bij de teksten en beelden. Net als in het dagboek van Anne Frank horen en voelen we in de muziek ook Annes blijheid en verdriet, haar angst, geluk en hoop door haar onderduiktijd, de tijd eraan voorafgaand en de tijd erna. Dit maakt de beleving van het stuk extra aangrijpend en overweldigend. Entree: € 15,-. t/m 18 jr. € 10,- incl. koffie/thee Reserveren via onderstaand e-mailadres of telefonisch via 0630433200. Voor meer info: www.promovocaal.nl.

Mariette Rust
Mariette Rust

Marietta die in 1992 afstudeerde aan de Academie Minerva in Groningen, is misschien bekender als zangeres en theatermaakster dan als beeldend kunstenares. Als frontvrouwe van gezelschappen als Tsigani, Tinto Sol en Dedos Cantando stond zij op vele noordelijke podia en als helft van theaterduo Marikesj bespeelde zij bijna alle scholen en buurtcentra in stad en provincie Groningen. Tijdens de expositie van haar schilderijen in de theeschenkerij van Domies Toen geeft zij een concertje. Ze brengt dan o.a. fado's, Spaanstalig werk, Joodse- en Afrikaanse liederen ten gehore.

Muzikale vesper: Gedenken en Bevrijding
Muzikale vesper: Gedenken en Bevrijding

Ensemble Consequens o.l.v. Han Warmelink voert muziek van Heinrich Schütz uit: Symphoniae Sacrae II Von Gott will ich nicht lassen. De Lutherse theoloog en filosoof Ludwig Helmbold schreef in 1563 een prachtig gedicht van negen verzen, naar aangenomen wordt op de melodie van het volkslied ‘Ich gieng ains mals spacieren’. We kennen het nu als koraal op de tekst ‘Von Gott will ich nicht lassen’. Heinrich Schütz heeft de negen coupletten getoonzet voor 2 sopranen, bas, 2 violen en basso continuo. Elk vers heeft zijn volstrekt eigen kleur en karakter. Rond deze compositie worden werken van tijdgenoten ten gehore gebracht. Naast de muziek klinkt in deze vesper poëzie van Ida Gerhardt en Marion Bloem. Voorganger is ds. Marga Baas, m.m.v. Marian Knigge-van der Schors. Organist is Stef Tuinstra. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Russisch-orthodoxe zang - muziek voor de ziel
Russisch-orthodoxe zang - muziek voor de ziel

In de serie ‘Muziek voor de ziel’ klinkt op donderdagavond 9 mei in de kerk van Oosterwijtwerd Russisch-orthodoxe koorzang, uitgevoerd door het koor Musica Son uit Groningen, onder leiding van Cas Straatman. Donderdag 9 mei, 19.30 uur Entree € 8,-, jongeren gratis. reserveren mogelijk via de website van de Mariakerk of via 06-53835639 ‘Muziek voor de ziel’ is een serie avonden waarop gezangen en instrumentele muziek uit verschillende religieuze tradities ten gehore worden gebracht, met steeds een korte uitleg over deze muziek.

Trio Pablo
Trio Pablo

Dit trio bestaat uit Merel Jonker (viool), Rani Kumar (altviool) en Maaike Peters (cello). De Blijhamster Merel Jonker is geen onbekende bij ons concertpubliek. Al enkel malen gaf zij met een trio indrukwekkend mooie concerten. De leden van Trio Pablo zijn elkaar tegengekomen op het Utrechts Conservatorium. En daarna in verschillende grote Nederlandse orkesten. Merel maakt al jaren deel uit van het befaamde MetroPoolorkest. Samen hebben ze veel kamermuziek gespeeld op bijzondere locatiess. Als trio genieten ze enorm van klassieke stukken van Bach en Beethoven of wat eigenzinniger werkjes.

Trio Moorland
Trio Moorland

Moorland is een trio rond zangeres Ria pronk. Deze getogen Haagse woont al jaren op het Drentse platteland en is daar bedreven geraakt in het zingen van bluesy muziek. Deze lente brengen ze een reeks speciale concerten in kerken en culturele centra in Drenthe en Groningen. Het repertoire is geselecteerd op basis van de Amerikaanse gospeltraditie. Liederen over ontbering, hoop, liefde en geloof.Reserveren via mail: kleinwetsinge@blgroningen.nl Telefonisch reserveren : Nicolaas Geenen 0654685405.

Bach cantate Bleib bei uns, denn es wird Abend werden
Bach cantate Bleib bei uns, denn es wird Abend werden

J.S. Bach, cantate Bleib bei uns, denn es will Abend werden BWV 6 door Cantatekoor Eelde-Paterswolde & barok-ensemble o.l.v. Vincent van Laar. “Een poëtisch meesterwerk in muziek” noemde Schweitzer het openingskoor van deze cantate. De Emmaüsgangers smeken de intrigerende wandelaar, de niet herkende Jezus, bij hen te blijven, met steun van hobo’s en hobo da caccia. Het driedelige openingskoor heeft in het midden een frisse dubbelfuga! De aria die volgt, met de sfeer van de vallende avond, is voor alt met hobo da caccia en pizzicato cello. De sopranen zingen dan boven de violoncello piccolo een koraal dat Bach bewerkte voor de serie Schübler-koralen. De tweede aria van deze cantate is voor tenor met strijkers, en heeft door de vele voorhoudingen – Licht, Worts - en de vallende figuren, in de partij van zowel van solist als strijkers een vertrouwend vragend karakter. Een koraal uit het atelier van Luther besluit deze cantate.

Pick'n'Shovel - ROOTS MUSIC TOUR
Pick'n'Shovel - ROOTS MUSIC TOUR

De band Pick'n'Shovel komt uit Drenthe en bestaat uit vijf ervaren muzikanten met wortels in diverse stijlen, zoals country, blues, klezmer, zydeco en pop. De instrumenten, bestaande uit onder meer dobrogitaar, banjo, mandoline, contrabas, concertina, washboard en mondharmonica, zorgen voor een authentieke, rauwe roots sound. De lead vocals worden afwisselend door de bandleden verzorgd. En dat alles op een bedje van mooie close harmony zangpartijen. PROGRAMMA Het repertoire bestaat uit traditionals zoals Man of Constant Sorrow, This Train is bound for glory en Will the Circle be unbroken. Ook spelen zij eigen werk in de roots traditie en verbluegrasste versies van bekende songs. Kom naar dit unieke en intieme concert met onvervalste rootsmuziek en mooie verhalen over het leven.tickets; 12,50 ; voorverkoop via www.vanplan.nl

Jazz in Feerwerd
Jazz in Feerwerd

Op zondag 19 mei om 15.00 uur weer een bijzonder concert bij Jazz in Feerwerd. Jasper Blom (saxofoon), Sean Fasciani (bas) en Felix Schlarmann (drums)improviseren op composities van Stevie Wonder en brengen met hun programma WonderYears een ode aan een van de meest creatieve songwriters van de 20e eeuw. Dit concert is een co-productie van Jazz in Feerwerd en de ZomerJazzFietsTour, die haar programma van de 33e editie zal presenteren! Zie bijgaande flyer voor meer informatie. Reserveren is mogelijk via de mail of op de website. Kaarten zijn ook verkrijgbaar op locatie of bij de Swingmaster, Pelsterstraat 20, Groningen.