Paascantate

Datum 21 Apr 2019

Datum Lutherse kerk Groningen

Paascantate

Johann Ludwig Bach (1677-1731), Paascantate Denn du wirst meine Seele nicht in der Hölle lassen door het Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barok-orkest). Antje van der Tak (sopraan), David van Laar (altus), Gerben Bos (tenor), Henk Timmerman (bas).

De zogenaamde Meiniger Bach, Johann Ludwig, schreef dit ontroerende werk voor het hoogfeest van Pasen. Hij opent dan ook met koper en pauken, in een soort Intrada, waarna de sopraan bijna lieflijk-naïef reciteert. Dan volgen kleine delen elkaar rap op; ze kunnen nauwelijks aria's genoemd worden, maar zijn wel expressief geschreven.

Op een duet voor vrouwenstemmen - met schwarze Todesmacht - volgt meteen met trompetten en al triomfantelijk 'Entsetzet euch nicht', want de Gekreuzigte ist nicht hie, eindigend in een mooi en effectief diminuendo. Er is zelfs een iets melancholiek deeltje, een duet waarin Tod, Teufel en Sünde de muziek kleuren. Een bijzondere Paascantate waarin veel te beleven valt!

Lutherse kerk Groningen
Haddingestraat 23