Concerten december 2019

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Kerst met de Cantantes

Vrouwenkoor de Cantantes geeft een Kerstconcert in de sfeervolle kerk van Engelbert. Het koor bestaat inmiddels 17 jaar en bestaat uit zeven vrouwen afkomstig uit de 3 noordelijke provincies. Er worden ook solo’s en duetten uitgevoerd. Wilma de Jong – van Bommel is sinds de oprichting dirigente , zij heeft zang gestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Sybolt de Jong begeleidt de meeste liederen op piano en op orgel , hoewel er ook a capella gezongen wordt. Sybolt heeft zijn diploma’s behaald aan het stedelijk conservatorium in Groningen en is tevens bekend van het succesvolle orgelduo DeJong &DeJong.

Kerstconcert Celladon

Het celloduo Celladon, bestaat uit Mathilde van Wijnen en Anne Vos-van Dijk. In de prachtig gerenoveerde kerk van Breede spelen zij hun programma: ‘barokke basklanken’, een gevarieerd muziekprogramma op de basinstrumenten uit de Baroktijd. Hierin kunt u de lieflijke klanken van de viola da gamba verwachten met onder meer Franse muziek van Caix d’Hervelois. Maar laat u ook verrassen door de sprankelende muziek voor twee barokcello’s van G.B. Cirri en J.B. Barriere. Natuurlijk mag ook de muziek van J.S. Bach in dit programma niet missen. Traditiegetrouw in Breede is er ook deze keer ruimte voor een interactieve bijdrage van het publiek. Geniet bovendien van de intieme sfeer in de sfeervol versierde kerk, de mooie akoestiek en winterse consumptie. Kaarten aan de deur (inclusief comsumptie)Tot 18 jaar €6,00

Kerstconcert Vocaal Ensemble Groningen

Traditioneel is er in de maand december een enorm aanbod aan kerstconcerten, van Jingle bells en Christmas Carols tot Weihnachtsoratoria. Waarom mag u het concert van het Vocaal Ensemble Groningen niet overslaan? Omdat wij iets anders doen. Wij brengen in de sfeervolle Abdijkerk van Aduard een middeleeuws programma ten gehore met kerst- en Marialiederen uit het 13e-eeuwse Laudario di Cortona en het 15e-eeuwse Liederenhandschrift Berlijn. En dat gebeurt niet zo vaak! Programma De muziek uit het Laudario is uitsluitend eenstemmig overgeleverd en alle teksten zijn in het Italiaans. Het zijn liederen met een couplet- en refreinstructuur, waarbij de auteurs vaak geen maat wisten te houden. Er zijn liederen bij met maar liefst 24 coupletten! Vrees niet: wij maken daaruit een selectie. De liederen zijn waarschijnlijk vaak uitgevoerd met instrumentale begeleiding. Wij gaan alle liederen a capella zingen, met toevoeging van tegenstemmen en harmonisaties in middeleeuwse stijl. Het Liederenhandschrift Berlijn bevat overwegend geestelijke liederen, vaak met muzieknotatie, in het Latijn en het Middelnederlands. Het handschrift dateert uit de tweede helft van de 15e eeuw, is ontstaan in de omgeving van Utrecht, maar gevonden in een bibliotheek in Berlijn. Het perkamenten boekje bevat een groot aantal kerst- en Marialiederen en is vermoedelijk ontstaan in een religieuze gemeenschap, waarschijnlijk een vrouwenklooster. Voor liefhebbers van middeleeuwse muziek valt er dus veel te genieten, maar om de oren fris te houden zingen we ook een drietal moderne zettingen van middeleeuwse melodieën. Koor Vocaal Ensemble Groningen is in 1991 gestart met het uitvoeren van oude muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance. Het projectkoor wordt voor elk project opnieuw samengesteld uit ervaren koorzangers uit heel Nederland. Onder leiding van dirigent Wilfred Reneman studeert het ensemble gemiddeld twee keer per jaar in korte tijd een programma in met een- tot achtstemmige a capella koormuziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Het koor maakte in de afgelopen jaren concertreizen naar o.a. Polen, Italië, Spanje, Albanië, Frankrijk en Oostenrijk. De entree bedraagt 12,50 euro, inclusief programmaboekje en een glas glühwein na afloop. De kerk is open vanaf een half uur voor aanvang.

Kerstconcert Roder Jongenskoor

Het Roder Jongenskoor zingt bij kaarslicht prachtige Christmas Carols die afgewisseld worden door negen korte lezingen in het Engels. Kerstavond doorbrengen in onvervalst Engelse stijl? Dat kan met het Roder Jongenskoor. In het jaarlijks terugkerende Festival of Nine Lessons and Carols, met daarin de mooiste kerstmuziek die Engeland te bieden heeft, zingen de jongens bij kaarslicht prachtige Christmas Carols die, geheel in de Anglicaanse traditie, afgewisseld worden door negen Lessons (korte lezingen in het Engels). Het koor staat onder leiding van Rintje te Wies en wordt op het orgel begeleid door Sander van den Houten. Alexandra van den Doel is de lector. Kaarten aan de kerk: € 20,- ; Tot 18 jaar: € 12,50.

Kerstconcert

Aansluitend aan de de kerstwandeling (hiervoor moet u zich aanmelden!) vindt een kort kerst (barok)concert plaats in de kantoorkerk van de SOGK. Dit jaar staat vooral Italiaanse muziek op het programma.Het thema van de kerstwandeling is immers Italianen in Groningen.Het concert wordt uitgevoerd door Barokensemble (instrumentaal) van VRIJDAG o.l.v. Tim Veldman en Gli Limoncelli (zang) o.l.v. Jankees Braaksma. Op het programma staat, hoe kan het ook anders, veel Italiaanse barokmuziek in diverse bezettingen..Zo is in ieder geval werk van Monteverdi te horen.Voor het concert bent u vanaf 16.00 uur van harte welkom in de kerk, De toegangsprijs voor het concert bedraagt € 6,-. En SOGK-donateurs betalen slechts € 4,80

Orgelconcert Jaap Zwart

Het orgelconcert, dat Jaap Zwart geeft op Tweede Kerstdag in de Protestantse Kerk in Farmsum, begint om 14:30 uur en niet om 15:30 uur zoals in de Orgelkalender van 13 december staat vermeld. In het concertoverzicht, waarmee iedere Orgelkalender wordt afgesloten, wordt de tijd wel correct weergegeven. Het programma van Jaap Zwart bestaat uit werken van Louis Claude Daquin 1694-1772, Claude Balbastre 1727-1799, Johann Sebastian Bach 1685-1750, Healy Willan 1880-1967, Max Reger 1873-1916, Willem Mudde 1909-1984, Jan Zwart 1877-1937, en een improvisatie.