Gregoriaans Vesperconcert

Datum 08 Dec 2019

Datum Lutherse kerk Groningen

Gregoriaans Vesperconcert

Het Luthers Bach Ensemble brengt, net als voorgaande jaren, een gregoriaans Vesperconcert. "Concert" omdat het hier niet een dienst met een voorganger betreft, ook al volgt de samenstelling van de gezangen grotendeels de oude gregoriaanse liturgie die gold voor de tweede zondag van Advent.

Het Gregoriaans is een eeuwenoude traditie, éénstemmig gezongen in het Latijn, met een zeer rijke variatie in melodie en expressie. In deze Vesper klinken onder andere Antifonen, Psalmen, een Hymne, een Responsorium, een Magnificat, alles wat je in een Vesper verwacht. Maar het is niet alleen Gregoriaans wat er klinkt, een aantal van de gezangen worden alternatim uitgevoerd. Dat wil zeggen dat om en om de Schola en het orgel een vers voor zijn rekening neemt.

Voor de meeste van deze alternatimversetten tekent in dit concert Jehan Titelouze, een Franse orgelcomponist (1562 - 1633) die zijn orgelwerken expres zo schreef dat ze op allerlei orgels konden worden gespeeld, ook die met beperktere registers en zonder pedalen.

Titelouzes sfeervolle versetten passen mooi bij de serene concentratie van het Gregoriaans. Proef de sfeer van eeuwen geleden op deze concertante Vesper in Sebaldeburen en op 8 december in de Lutherse kerk in Groningen.

Lutherse kerk Groningen
Haddingestraat 23