Concerten december 2019

Activiteiten per datumDatum
Byzantijns mannenkoor Friesland

Dit koor, afgekort als BMF, is uniek in Friesland. Het is een a-capellakoor, alles wordt dus zonder begeleidende instrumenten gezongen. Het telt 24 enthousiaste leden, afkomstig uit de 3 noordelijke provincies. Er wordt een mooi gevarieerd programma gebracht van liederen uit de Russisch-orthodoxe kerk en volksliederen uit Georgie en andere Oost-Europese landen. Het koor staat onder de bezielende leiding van Nana Tchikhinashvili, afkomstig uit Georgie. Zij heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht. Voor een deel verklaart dit ook het unieke karakter van het repertoire. Altijd is zij op zoek om de ziel van de muziek bloot te leggen. Solo's worden door eigen leden uitgevoerd waaronder ook de dirigente. Zij is ook professioneel zangeres (mezzo sopraan). Het zal fantastisch klinken in de mooie Sint Jacobuskerk.

Cantatedienst

Het Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos voert dan “Meine Seele erhebt den Herren” (BWV 10) uit van Johann Sebastian Bach. De solistenEsther Ebbinge (sopraan)Anneloes Volmer (alt)Sebastian Brouwer (tenor) Joep van Geffen (bas) ‘Meine Seele erhebt den Herren’ werd in 1724 voor het feest van Maria-Visitatie (2 juli) geschreven. Uitgangspunt van de cantate is de vaste lezing voor dit feest Lucas 1: 39 – 56, de lofzang van Maria. De melodie van het Duitstalige Magnificat is de basis van deze koraalcantate. Van de verschillende aria’s in deze cantate is het duet voor de alt en tenor het meest bekend, waarbij de koraalmelodie door de trompet wordt gespeeld. Bach maakte van dit deel een orgeltranscriptie in de reeks van zes Schübler koralen. Ook deze orgelversie wordt uitgevoerd in de cantatedienst. Voorganger: ds.Evert Jan Veldman Organist: Stef Tuinstra

Meditatief concert

Multi-instrumentalist Zeger Vandenbussche speelt in de Kloosterkerk van Thesinge. De mooie akoestiek van de kerk leent zich heel goed voor Zegers verstilde muziek. Zeger speelt klarinet, ney, contrabas en gitaar en brengt meditatieve muziek met de intentie samen met ons een innerlijke reis te maken die ons dichter bij onszelf en de stilte brengt. Het is de tweede keer dat Zeger hier een concert geeft. In september gaf hij ook al een bijzonder concert in de kerk. U bent van harte welkom. Kijk voor een impressie op www.innersoundretreat.com/about-me of onderstaande website.

Gregoriaans Vesperconcert

Het Luthers Bach Ensemble brengt, net als voorgaande jaren, een gregoriaans Vesperconcert. "Concert" omdat het hier niet een dienst met een voorganger betreft, ook al volgt de samenstelling van de gezangen grotendeels de oude gregoriaanse liturgie die gold voor de tweede zondag van Advent. Het Gregoriaans is een eeuwenoude traditie, éénstemmig gezongen in het Latijn, met een zeer rijke variatie in melodie en expressie. In deze Vesper klinken onder andere Antifonen, Psalmen, een Hymne, een Responsorium, een Magnificat, alles wat je in een Vesper verwacht. Maar het is niet alleen Gregoriaans wat er klinkt, een aantal van de gezangen worden alternatim uitgevoerd. Dat wil zeggen dat om en om de Schola en het orgel een vers voor zijn rekening neemt. Voor de meeste van deze alternatimversetten tekent in dit concert Jehan Titelouze, een Franse orgelcomponist (1562 - 1633) die zijn orgelwerken expres zo schreef dat ze op allerlei orgels konden worden gespeeld, ook die met beperktere registers en zonder pedalen. Titelouzes sfeervolle versetten passen mooi bij de serene concentratie van het Gregoriaans. Proef de sfeer van eeuwen geleden op deze concertante Vesper in Sebaldeburen en op 8 december in de Lutherse kerk in Groningen.

Adventsconcert van Roon Staal

Zanger-pianist Roon Staal geeft een adventsconcert in de kerk van Nieuw Beerta. Met zijn warme stem en pianospel weet hij zijn bezoekers te raken en in de stemming te brengen van de aankomende kerstperiode door zijn vertolking van bekende songs als ‘Oh Holy Night, ‘Silent Night’ ‘Mary’s Boy Child’, ‘Gloria in Exelsis Deo’, ‘Away In A Manger’ en ‘The Holy City’. Ook staat ‘Pie Jesu’ op het repertoire evenals af en toe een eigen compositie die past bij de kerstgedachte.

Gregoriaans Vesperconcert

Messiah - UITVERKOCHT

George Frideric Handel (1685 – 1759) componeerde zijn (nu) bekendste, meest gespeelde en geliefde werk The Messiah in slechts 24 dagen. Het Hallelujah is overbekend en kan door iedereen worden meegezongen, maar er staan veel meer juwelen in. Het stuk is niet meer weg te denken uit de muziekgeschiedenis. Toch heeft het zeven jaar geduurd voordat dit werk aan het Engelse publiek ‘verkocht’ kon worden. Händel kreeg een opdracht van Charles Jennens om een oratorium te schrijven met als thema: “Mystery of Godliness”, waarbij Jennens verwachtte dat Handel – al reeds gevierd componist – het beste in hem naar boven te zou laten komen om zichzelf te overstijgen. Jennens letterlijke woorden: “I hope he will lay out his whole Genius and Skill upon it, that the Composition may excel all his former Compositions,…”.Uitvoerenden: Koor en orkest Lutherse Bach Academie o.l.v. Tymen Jan Bronda. Solisten: Lucie Chartin (sopraan) | Robert Kuizenga (countertenor) | Benedict Hymas (tenor) | David Greco (bas)14 december - Appingedam - Nicolaikerk - 19.30 uur15 december - Groningen - Der Aakerk - 15.00 uur