Concerten november 2019

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Marjolein Meyers: de Berini's
Marjolein Meyers: de Berini's

Marjolein Meijers met haar nieuwe programma ‘40 jaar Muziek’. Al 40 jaar leeft Marjolein Meijers van en voor de muziek. Net als in haar vorige programma Muziek! maakt Marjolein met haar vaste begeleiders Walter en Onno Kuipers mooie uitstapjes naar verre oorden. Met Ierse roots en pure Folk, Americana, Balkan…je kunt het zo gek niet verzinnen of zij spelen het.Marjolein Meijers: zang, bas, gitaar en banjo Walter Kuipers: viool, mandoline, bouzouki, doedelzak Onno Kuipers: accordeon, trekzak, gitaar Entree: €12,00, donateurs €10,00 en kinderen tot 12 jaar €5,00. Reserveren via onderstaand e-mailadres of 0595-571395 / 572875Entree: €12,00, Donateurs: €10,00, Kinderen tot 12 jaar: €5,00.

Cantatedienst
Cantatedienst

U luistert in deze tijd van Allerzielen naar “Ein deutsches Requiem“ van Johannes Brahms. Het stuk is bekend en geliefd, het eindigde dit jaar op plek 14 van de Hart en Ziel lijst van Radio 4! De uitvoerenden zijn:het Cantate ConsortTanja Obalski (sopraan) Nanco de Vries (bariton) het Grieg Pianoduo Elles van der Heiden en Siebert NixAlles onder de leiding van Jelte Hulzebos. Ein Deutsches Requiem is een van de belangrijkste werken van Johannes Brahms. Het is een omvangrijk, zevendelig werk en in meerdere opzichten is dit requiem anders dan de mis voor de overledene zoals deze in de Katholieke traditie gebruikelijk is. Brahms schreef het Deutsches Requiem niet voor liturgisch gebruik met een bede voor het zieleheil van de overledene, maar als troostmuziek voor allen die geliefden te betreuren hebben en bezorgd zijn om de eindigheid van hun eigen bestaan. Zo selecteerde Brahms verschillende Bijbelteksten om de compositie vorm te geven. Hij schreef het werk in 1868 voor koor, solisten (sopraan en bariton) en orkest. Een jaar later maakte hij de versie voor vierhandig piano die wij zullen uitvoeren. Voorganger: ds. Ruth Peetoom Organist: Stef Tuinstra

Op reis met Vocales
Op reis met Vocales

De zanggroep Vocales - 2 sopranen, 2 alten, tenor en bas - geeft zondag 3 november een concert in de Dorpskerk in Meeden. De zangers nemen de bezoekers mee op een vocale reis langs verschillende landen. Vocales zingt zowel a capella als met begeleiding. Er worden verschillende muziekstijlen gepresenteerd. Vocales is 2 jaar geleden opgericht. Het concert begint om 15.30 uur en duurt zo'n uur. Ze worden op piano begeleid door Dirk Swama uit Wildervank. Hij speelt ook enkele stukken op het gerestaureerde orgel, gebouwd in 1751 door A.A. Hinsz. De entree is vrij. Om de kosten te dekken, wordt een uitgangscollecte (vrijwillige bijdrage) gehouden.Entree gratis (collecte bij de uitgang)

Fernando Lameirinhas - zang en gitaar
Fernando Lameirinhas - zang en gitaar

De innemende Portugese muzikant Fernando Lameirinhas heeft in zijn vijfentwintigjarige carrière veel wegen ingeslagen, van soul tot fado. Ook werkte hij met diverse Nederlandse band en artiesten onder wie BlØf, Paul de Leeuw en Stef Bos. Alhoewel een best of programma voor hem altijd ver in de toekomst lag onder het mom: het beste moet nog komen, heeft hij het plan opgevat om al die prachtige liedjes opnieuw in één programma te spelen. Voor zijn fans en voor de mensen die hem nog niet kennen, omdat het hem de laatste jaren opviel dat er veel vraag is naar hits als Amsterdão, ABRACE ME, Naar het zuiden en Hier. Met The Best of laat de jeugdige maestro Lameirinhas zien hoe rijk zijn muzikale leven is

Ensemble Consequens zingt Heinrich Schütz
Ensemble Consequens zingt Heinrich Schütz

Uit het Musikalische Exequiën wordt deel I ten gehore gebracht. Vocaal Ensemble Consequens staat o.l.v. Han Warmelink. De Musikalische Exequiën schreef Schütz voor de begrafenis van graaf Hendrik II van Reuss-Gera, en wel op diens verzoek. Sommigen beweren dat de graaf bij de try-out van het werk nog meegezongen heeft. Er is eigenlijk sprake van een Duits(talig) requiem, lang voordat Brahms het zijne componeerde. Deel I, een Kyrie en Gloria, bevat expressieve Bijbelteksten voor solisten en wat objectievere liedteksten voor koor.

Sancta Maria ee-eeh!!
Sancta Maria ee-eeh!!

Met die langgerekte aanroeping van Maria openen we dit overwegend Spaanse programma. De vervolgtekst yn il hui cac cihuapille laat zien dat de Spaanse veroveraars in het kielzog van Columbus hun barokmuziek met succes hadden geïmplanteerd in de Nieuwe Wereld. De beroemdste en belang­­rijkste componist onder die vroege emigranten was Hernando Franco (1532-1585). Als maestro de capilla aan de kathedraal van Guatemala en later van Mexico-Stad was hij niet te beroerd de oorspronkelijke bewoners in hun eigen taal, het Nahuatl, te laten meezingen, uiteraard nadat ze tegen wil en dank hun Coatlicue (‘grote moeder’) hadden ingeruild voor moeder Maria. Volgens een (onbewezen) theorie was een van hen wellicht zelf de componist van deze smeekbeden. Een spannend concert dus, waarin als tweede verrassing de pas onlangs heruit­gegeven muziek van Antonio Juanas (±1755-1818) te beluisteren is, ruim twee­honderd jaar later dan Hernando Franco kapelmeester aan de kathedraal van Mexico-Stad. Koor en instrumentaal ensemble staan zoals gebruikelijk onder leiding van Christofoor Baljon. ProgrammaJuan del Encina (1468-1529): Pues que jamás olvidaros ¿Qu’es de ti, desconsolado? Hernando Franco (1532-1585): Christus factus est Lumen ad revelationem Miserere mei Deus anoniem (in Nahuatl, de taal van de Azteken en Tolteken): Dios itlazonantzine Sancta Maria Giovanni Giorgi (± 1700-1762): Improperium expectavit cor meum Nunc dimittis servum tuum. Antonio Juanas (1762/3-1816): Benedicamus Duo Seraphim Tibi laus, tibi gloria.ONLINE KAARTVERKOOPU kunt online kaarten bestellen via onderstaande website. Selecteer daartoe als eerste de door u gewenste concertdatum.

Chopin préludes
Chopin préludes

De afdeling Klassieke Muziek van het Prins Claus Conservatorium komt deze ochtend met een top programma geheel gewijd aan de piano. U kunt luisteren naar CHOPIN PRÉLUDES. In 2019 gedenken we het 170e sterfjaar van de Poolse componist en pianist Frédéric Chopin. Zijn 24 préludes vormen belangrijke en geliefde composities binnen zijn oeuvre. In een programma dat wordt uitgevoerd door docenten en studenten van het Prins Claus Conservatorium wordt telkens een prélude van Chopin gekoppeld aan een prélude van een andere componist. Zo kunt u naast Chopin luisteren naar prachtige préludes van Bach, Debussy, Fauré, Bowen, Zwaag, Messiaen, Skrjabin, Rachmaninoff en Bonis. Er wordt gespeeld op een bijzonder mooie vleugel voor een optimale beleving in ons concertzaaltje.