Concerten januari 2019

Activiteiten per datumDatum
Mja Mera Muziekverhaal
Mja Mera Muziekverhaal

Op een wintermiddag komen we bij elkaar in een mooie oude kerk. De kachel brandt in ons midden. De klok tikt altijd door, maar toch lijkt de tijd even stil te staan. Muziek en verhalen wisselen elkaar af. Het is winter, we drinken wijn (of sap) en proosten op het leven in al zijn facetten. Dat het zo mag zijn. Graag nodigen we jullie uit voor een middag vol muziek en verhaal. Wil van den Broek vertelt de verhalen. We zijn hier heel blij mee. Entree € 8,00, kinderen gratis.

Bach solo cantate Der Friede sei mit dir
Bach solo cantate Der Friede sei mit dir

Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, bas & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda David Greco (bas) Dit wonderlijke werk opent met een recitatief waarin drie maal een arioso verschijnt met als tekst “Der Friede sei mit dir”. Hoewel deze korte cantate bekend staat als een van de (drie) solocantates voor bas, is er in het tweede deel, de bas-aria, een sopraanpartij die de cantus firmus van een koraal zingt. Deze koraalmelodie van Rosemüllers voor Welt ade, ich bin dein müde, wordt dan nog verdubbeld door de hobo, terwijl de viool de guirlandes bij de baspartij verzorgt. De tekst van bovengenoemd koraal is het thema van de cantate: van wereldse zorgen naar het verlangen naar hemelse vreugde. Het slot van dit werk is een vers uit het koraal “Christ lag in Todesbanden”, een verwijzing naar Pasen.

Kwajr zingt requiem van Fauré
Kwajr zingt requiem van Fauré

‘Mijn Requiem is zachtmoedig van temperament, zoals ikzelf’, schreef Gabriel Fauré aan de violist Eugène Ysaÿe aan het einde van de 19de eeuw. ‘Het drukt niet de angst voor de dood uit, maar iemand noemde het zelfs een wiegelied’. Fauré zag het levenseinde als een bevrijding en die overtuiging komt naar voren in zijn Requiem. ‘Let op mijn woorden’, zei hij. ‘Dit werk gaat mij beroemd maken.’ En dat deed het. Gemengd koor Kwajr uit Groningen vertolkt dit geliefde Requiem op een stijlvolle eigen manier, samen met saxofoonkwartet Intersaxion en organist Mannes Hofsink, op zaterdag 26 januari in Groningen en op zondag 27 januari in Oude Pekela. Kom in deze koude januaridagen naar de warmte en rust van onze concerten in Groningen of Oude Pekela. Solisten zijn Eline Jongsma (sopraan) en Ries Buckers (bariton). Merlijn Wackers is de dirigent. Na afloop serveert Kwajr zoals altijd koffie en thee met lekkere zelfgebakken taart.

Winterconcert Tous les oiseaux d'Europe
Winterconcert Tous les oiseaux d'Europe

Foto: Gertie Visser / MeropeArtTous les oiseaux d’Europe is een vocal group uit Groningen bestaande uit 21 zangers en zangeressen. Het koor biedt een eigenzinnig repertoire, spannende arrangementen en bijzondere instrumenten. De groep valt op door hun sprankelende optreden en hoge zangkwaliteit. De zangers verrassen u met vocale versies van nummers van o.a. John Mayer, Katzenjammer, Caro Emerald, Vienna Teng en Muse.Dirigent is Hans Kaldeway, een echte duizendpoot die ook piano, xylofoon en iPad speelt. Daarnaast maakt Hans de meeste arrangementen voor de vocal group. Reserveren kan via onderstaand emailadres of telefonisch via 0594-641806.

Cantatedienst
Cantatedienst

J.S. Bach, solo-cantate Der Friede sei mit dir BWV 158.Uitvoerenden Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, bas & barok-orkestHenk Timmerman (bas) entree (collecte) Dit wonderlijke werk opent met een recitatief waarin drie maal een arioso verschijnt met als tekst "Der Friede sei mit dir". Hoewel deze korte cantate bekend staat als een van de (drie) solocantates voor bas, is er in het tweede deel, de bas-aria, een sopraanpartij die de cantus firmus van een koraal zingt. Deze koraalmelodie van Rosemüllers voor Welt ade, ich bin dein müde, wordt dan nog verdubbeld door de hobo, terwijl de viool de guirlandes bij de baspartij verzorgt. De tekst van bovengenoemd koraal is het thema van de cantate: van wereldse zorgen naar het verlangen naar hemelse vreugde. Het slot van dit werk is een vers uit het koraal "Christ lag in Todesbanden", een verwijzing naar Pasen.