Concerten december 2018

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Absint van Satie
Absint van Satie

Johanan Havinga (piano) en Gea Passies (zanger/verteller) brengen de Franse componist Erik Satie (1886 – 1925) tot leven. Korte vertellingen, ingetogen pianospel, stukjes poëzie en liederen geven een beeld van de persoon en het werk van deze wonderlijke componist. Na de pauze wordt de film ‘Satie en Suzanne’ vertoond. De film vertelt het liefdesverhaal van Satie en schilderes Suzanne Valadon. De film wordt vertoond zonder geluid, waarbij Johanan live voor de muzikale invulling zorgt. Gea Passies vertolkt de gedachten van Suzanne.Reserveren via onderstaand emailadres. Of telefonisch via 0595-571395 / 572875.

Kerstconcert
Kerstconcert

Vocaal ensemble INTERMEZZO bestaat uit acht zangers/zangeressen en staat onder leiding van dirigent Arjo Tibben. Pianist Erik Keekstra begeleidt het ensemble bij enkele nummers, maar ook worden veel liederen a-capella gezongen. Wat ongeveer 25 jaar geleden begon als een groep zanglustige twintigers uit Gerkesklooster-Stroobos, is gerijpt tot een groep die vele muzikale uitdagingen aangaat. Ensemble INTERMEZZO zingt op 16 december Christmas Carols, de Engelse traditionals, van componisten als David Willcocks en John Rutter. Maar ook profane liederen staan op het programma. Het repertoire varieert van klassiek tot pop. U zult ongetwijfeld het een en ander herkennen en bent van harte uitgenodigd om mee te zingen. Koffie, thee en glühwein na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. De commissie Kerk in het Dorp -Den Andel heet u en jullie van harte welkom!

Kerstconcert Luthers Bach Ensemble
Kerstconcert Luthers Bach Ensemble

Vivaldi’s Gloria in D grote terts is een prachtige, ingetogen compositie, te vergelijken met religieuze werken als Stabat Mater van Pergolesi, Miserere van Allegri en Ave Verum van Mozart. Het bestaat uit twaalf delen. Tussen de koordelen worden soli gezongen door sopraan en countertenor. De openingsmuziek klinkt als een fanfare zoals het Gloria uit de Hohe Messe van zijn tijdgenoot Johann Sebastian Bach, die een groot bewonderaar van Vivaldi was. Na de opening zingt het koor een opgewekt Gloria in Excelsis Deo. Evenzo mooi is het tweede koor Et in terra pax hominibus (vreed' op aard). De grote Bach En dan de grote Bach: reeds eerder gecomponeerde verjaardagsmuziek hergebruikte hij in zijn nieuwe Adventscantate 'Schwingt freudig euch empor'. Hij verving onder meer zijn verjaardagrecitatieven door nieuwe koraalbewerkingen, gebaseerd op de adventskoralen ‘Nun komm, der heiden Heiland’ en ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’. Een handige zet, want zo was meteen duidelijk dat het ging om een adventscantate. Iedereen kende immers deze bekende en populaire kerkliederen en de toon van de zondag – verwachtingsvol uitkijken naar kerst – was meteen gezet. Een voor Advent bijzonder feestelijke cantate was het resultaat: de jarige klinkt er stiekem nog steeds in door. Ons kerstconcert gaan we besluiten met prachtige traditionele kerstliederen. Liederen die u allemaal wel kent: 'Es ist ein Ros entsprungen' (Praetorius), 'O Jesulein Süss', 'In dulci jubilo' (Dietrich Buxtehude) e.a. Uitvoerenden Zoals altijd wordt het concert gedragen door de vaste groep barokmusici en het kleinkoor. Daarbij worden ze ondersteund door uitstekende solisten: bas Harry van der Kampsopraan Sara Jäggi altus Robert Kuizengatenor Johannes WeissProgramma Antonio Vivaldi, Gloria in D RV 589 J.S. Bach, cantate schwingt freudig euch empor BWV 36,Weihnachtsliederen van o.a. Praetorius, Buxtehude, Hassler. Uitvoerenden Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda Sara Jäggi (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Johannes Weiss (tenor) | Harry van der Kamp (bas)

Codex Ibarra - kerstmuziek uit Ecuador
Codex Ibarra - kerstmuziek uit Ecuador

Quito, de hoofdstad van Ecuador, kende rond 1700 een bruisend muziekleven. De uitstekende muziek die door de nonnen die aan de kathedraal waren verbonden werd verzameld is pas recent herontdekt. In de Codex Ibarra vond dirigent Adrián Rodriguez van der Spoel een mooie verzameling Ecuadoriaanse kerstmuziek. In dit concert klinken meerstemmige villancicos – eigenlijk volksmuziek, maar hier met religieuze teksten. Het succes van dit repertoire was vooral te danken aan de vermenging van de Europese barokstijl met traditionele Latijns-Amerikaanse elementen. Música Temprana vult het programma aan met andere, levendige kerstmuziek uit Ecuador en Peru. 7 zangers en 4 instrumentalisten.

Kerstconcert in Garnwerd
Kerstconcert in Garnwerd

Wat is er nou mooier dan rond de kerst naar een mooi klassiek concert te gaan. Zondagmiddag 23 december kunt u naar een kerstconcert in de kerk te Garnwerd. Marian van der Heide , sopraan, en Johan Brouwer , klavecimbel. brengen een programma met muziek die gecomponeerd is voor de advent en de kersttijd, voornamelijk van Franse en Italiaanse componisten uit de renaissance en barok , ook een paar liederen voor de kersttijd uit Geistliche Lieder van J.S. Bach zullen niet ontbreken. Mooi klankrijke en ingetogen muziek. Voor meer informatie zie de website en reserveren kan via de mail.

Kerstconcert Jong Vocaal Groningen
Kerstconcert Jong Vocaal Groningen

Kerstmis brengt al eeuwen licht in donkere dagen, met een stralende ster en duizenden kaarsen. Een nieuw leven brengt hoop voor het nieuwe jaar, voor vrede op aarde. Het koor Jong Vocaal Groningen denkt dat vrede kans heeft als ontmoeten wat onbekend is hand in hand gaat met koesteren wat vertrouwd is. In een afwisselend kerstconcert komen die elementen samen: van eeuwenoude composities, via een bonte mix aan kerstliederen uit alle windstreken naar bekende Christmas Carols om naar te luisteren of mee te zingen. Jong Vocaal Groningen werd in 1996 opgericht door Nanny ter Wiel, en staat sinds februari 2016 onder leiding van Merlijn Wackers. Het vierstemmige koor bestaat uit 26 zangers en zangeressen en heeft een breed repertoire. LET OP!Wegens herstelwerkzaamheden in de kerk van Breede vindt het kerstconcert dit jaar plaats in het Auditorium van Openluchtmuseum Het Hoogeland. Grand Café Het Spijslokaal (gevestigd in het museum) is geopend voor een (winterse) consumptie. Welkom, reserveren is niet nodig.

A festival of Lessons and Carols
A festival of Lessons and Carols

Het jongerenprojectkoor Rudolf Agricola zingt o.l.v. Jaap de Kok in de Anglicaanse traditie kerstliederen in de vesper van Schoonheid met een Ziel. Tijdens deze van oorsprong Engelse kerstavondviering wordt bekende en minder bekende kerstmuziek – waaronder traditionele carols – afgewisseld met negen korte lezingen uit de bijbel, de zogenaamde ‘Lessons’. Het geheel staat onder leiding van Gert de Kok. Organist is Johan Smit. Vanaf 16.30u is de kerk open. De toegang is gratis; na afloop is er een collecte voor de bestrijding van de onkosten.

A festival of Lessons and Carols
A festival of Lessons and Carols

Onder leiding van dirigente Sonja de Vries verzorgen de Roden Girl Choristers een Festival of Lessons and Carols. Exact 100 jaar geleden is A Festival of Lessons and Carols voor het eerst uitgevoerd in King’s College in Cambridge. Tijdens dit Festival wordt het kerstverhaal verteld aan de hand van 9 korte lezingen, afgewisseld met Carols en samenzang. Programma Deze avond biedt een gevarieerd programma met solisten en meerstemmige composities, waarin traditionele Carols worden afgewisseld met pittige harmonieën en moderne bewerkingen. De Roden Girl Choristers laten bewerkingen horen van onder meer David Willcocks, Bob Chilcott, Anthony Baldwin en van Sietze de Vries, die het koor tevens begeleidt op het orgel. Entree Kaarten in de voorverkoop €15,00, bij de deur €18,00 en kinderen t/m 12 jaar gratis toegang met kaart. Verkoop via: www.rodengirlchoristers.nl / 06-53231768Daan Nijman, Roden Van der Velde, Akerkhof, Groningen