Activiteiten april 2021

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
TIJDELIJK GESLOTEN - GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

TIJDELIJK GESLOTEN(tentoonstelling verlengd t/m 5 april)Van 19 november tot en met 5 april presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.FOTOGRAFIE Bent Rej (Denemarken, 1940-2016), maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017), een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek. FILM De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakte er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires.KAARTENWe volgen de richtlijnen van het RIVM. Er kan gereserveerd worden voor een tijdslot via de website van VanPlan.

Wopke van der Heide exposeert in het kerkje van Rottum.

Van 27 maart tot en met 24 mei 2021 zijn in het kerkje van Rottum schilderijen te zien van Wopke van der Heide ( Britsum 1945). Wopke woont en werkt in Hijum. Hij exposeert regelmatig in Friesland maar voor deze keer gaat hij toch maar een keer de grens over…. Wopke werkt meestal met olieverf en een enkele maal met acryl. In zijn schilderijen herkent men zijn grote passie voor de natuur. Hij schildert voornamelijk landschappen, maar soms ook dieren en bloemen. Alhoewel het gaat om schilderijen komt toch de tekenaar in Wopke naar voren. De schilderijen zijn gedetailleerd en verfijnd. Het kleurgebruik is helder en men ziet een sterk contrast tussen licht en donker. Daardoor ontstaat een sfeervol en harmonieus beeld. Wopke van der Heide werkt ook in opdracht.In verband met corona graag even controleren of er geen andere bezoekers in de kerk zijn.

Bespeling Hemonycarillon 'Pasen'

Pasen, voor de één een kerkelijk feest voor de ander het nieuwe leven van de lente en het einde van de winter. Uiteraard zijn er voor Pasen veel kerkelijke liederen en daar begint Henk Veldman dan ook mee, hij vervolgt met improvisaties over twee kinderliedjes die over de lente gaan. Maar er zijn ook veel pophits die gaan over het aanbreken van een nieuwe periode zoals 'Morning has broken' van Cat Stevens, 'Lovely day' van Bill Withers van George Michael 'Wake me up, before you gogo. Tot besluit Wachet auf, ruft uns die Stimme van J.S. Bach. Beiaardier Henk Veldman is de vaste bespeler van het Hemonycarillon uit 1662. Hij weet als geen ander al deze verschillende muziek prachtig te laten klinken op de klokken van het carillon. Sinds de levering door Francois Hemony in 1662 is er aan de klokken niets veranderd, door de schone lucht zijn ze ook niet door corrosie aangetast, de klank is nog net als in de 17e eeuw en dat maakt het Hemonycarillon van Middelstum tot één van de meest bijzondere carillons in de wereld. Het is een genot om in de rustige omgeving rond de Hippoytuskerk en het Asingapark in Middelstum te luisteren naar een live bespeling, de musicus is helaas niet zichtbaar maar wel hoorbaar. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma de website.

THE STORY OF... DAVID BOWIE

In deze unieke voorstelling, neemt voorman (en verhalenverteller pur sang) Alexander Broussard u mee in een reis door de prachtige muziek, het soms woelige leven, de indrukwekkende carrière en het imposante oeuvre van één van 's werelds grootste muzieklegendes. Wat maakt de muziek van David Bowie toch zo onweerstaanbaar? De zanger wordt natuurlijk vakkundig begeleid door Alexander zelf achter de toetsen, aangevuld met een extra instrumentalist, zoals bij dit optreden met saxofonist Robbert Tuinhof. Als er één popartiest is wiens verhaal zich voor een theatervoorstelling leent, dan is het David Bowie wel. De personages, de fantastische muziek, de legende…..